Angela Merkel, la final de mandate

 Mai mulţi tineri, mai multe femei, mai mulţi aleşi proveniţi din imigraţie - în noua cameră a deputaţilor germani, care s-a reunit marţi în prima sa sesiune şi unde bate un vânt de diversitate, dar aceasta rămâne departe de a reflecta societatea, relatează AFP.

La o lună după alegerile legislative de la 26 septembrie, a venit momentul primei sesiuni pentru cei 736 de aleşi din Bundestag.

Adunarea va avea responsabilitatea de a-l desemna oficial pe noul cancelar, foarte probabil Olaf Scholz, atunci când Partidul social-democrat (SPD), învingător în scrutin, va încheia negocierile pentru formarea unei coaliţii cu Verzii şi cu liberalii.

Marţi, aceasta a început prin a alege cu o largă majoritate o nouă preşedintă, Baerbel Bas, în vârstă de 53 de ani, abia a treia femeie care obţine acest post.

Un parlament "mai tânăr" şi "mai divers", "asta face bine ţării", a spus Baerbel Bas în primul ei discurs.

Ea îi urmează la pupitru lui Wolfgang Schauble, membru al Bundestagului din 1972, şi preşedinte în ultimul mandat.

Angela Merkel a luat loc în tribuna de onoare. Guvernul său gestionează afacerile curente şi ea însăşi, pentru prima dată în 31 de ani, nu a încercat să obţină un mandat de deputat.

În fieful său de la Marea Baltică, o candidată social-democrată de 27 de ani este cea care a obţinut acest mandat. Un simbol al eşecului partidului Angelei Merkel şi al reîntineririi "trupelor" SPD din ai cărui 206 deputaţi jumătate sunt aleşi noi, cu o medie de vârstă de 45 de ani.

În rândul celor 118 deputaţi ai Verzilor, al treilea grup după social-democraţi şi conservatori, cei mai tineri doi aleşi au 23 de ani.

O altă schimbare pentru Germania este că o femeie de culoare a fost aleasă pentru prima dată în Bundestag.

Membră a Verzilor, Awet Tesfaiesus, de 47 de ani, este născută în Eritreea. Venită în Germania la vârsta de 10 ani, această avocată din Kassel şi-a consacrat cariera apărării drepturilor imigranţilor şi refugiaţilor.