Marii scriitori și micile lor hobby-uri de taină

 

Un mare scriitor nu se dedică numai cărților și scrisului, ci își petrece o parte din timp cu hobby-urile sale. Iar dacă pentru unii un hobby este un motiv de a evada câteva ore într-o altă lume, diferită de cea a jobului de zi cu zi, pentru un scriitor un hobby poate fi și un joc de îmbunătățire a creativității.

Dacă unii scriitori își luau o pauză de la scris pentru a juca golf sau pentru a găti, alții se aruncau în lumea picturii și stăteau ore întregi în fața șevaletului. Sau, cazul marelui Lev Tolstoi, care analiza ore întregi partidele de șah, în fața tablei cu 64 de pătrățele.

 

1. Agatha Christie, arheoloaga


Celebra scriitoare britanică, specializată în romane de crimă și mister, a avut o viață la fel de aventuroasă ca a unor personaje ale sale. La vârsta de 40 de ani, scriitoarea s-a căsătorit cu celebrul arheolog Max Mallowan, pe care l-a însoțit în numeroase călătorii pe șantierele arheologice. De multe ori, ea chiar i-a dat o mână de ajutor soțului și recunoaște în amintirile sale că a curățat unele artefacte cu crema sa de față... Arheologia i-a rămas datoare Agathei Christie, pentru că ideea sa a dus la conservarea în condiții foarte bune a unor piese de fildeș. Aventurile sale arheologice au inspirat-o de asemenea în scrierea unor romane de succes, cum ar fi Crima din Orient Express sau Crimă în Mesopotamia.

2. Victor Hugo, artistul


Celebru în întreaga lume pentru romanele sale Mizerabilii și Cocoșatul de la Notre Dame, francezul Victor Hugo era și un artist talentat, care a realizat nu mai puțin de 4.000 de desene în timpul vieții sale. La început, Victor Hugo desena doar din amuzament, pentru a-și omorî timpul, dar apoi a luat această activitate în serios iar picturile și desenele sale au început să fie lăudate de artiști contemporani cu el. De obicei, își prezenta picturile în cerc restrâns, de teamă ca tablourile să nu-i umbrească opera literară. Dar nu doar Victor Hugo era și scriitor și desenator sau pictor. Poetul american E. E. Cummings picta în fiecare zi și a ajuns să aibă o colecție de peste 1.600 de desene și picturi în acuarelă sau ulei. De asemenea, scriitorii J. R. R. Tolkien, T. S. Eliot, William Faulkner, Rudyard Kipling, Beatrix Potter și William Makepeace Thackery își ilustrau propriile lor opere literare.

 

3. Sylvia Plath, apicultoare


Poate și scriitoarea americană Sylvia Plath s-a apucat în 1962 de apicultură, împreună cu soțul ei, Ted Hughes, și el un scriitor de succes la vremea respectivă. Pasiunea nu era întâmplătoare pentru că Otto, tatăl doamnei Plath, era un entomolog specializat în albine.  Înainte de decesul ei prematur, Plath a scris câteva poezii despre albine, inspirate de activitatea sa de apicultor.

 

4. Emily Dickinson, brutăreasă

Emily Dickinson, o altă mare poată americană, iubea să își petreacă timpul în bucătărie. O brutăreasă desăvâtșită, ea a cucerit locul al doilea la un concurs local, în 1856, cu o pâine gătită de ea după o rețetă indiană. Lui Emily Dickinson îi plăcea să prepare prăjituri pentru familoie și prieteni și chiar le deadea câte un coș de dulciuri gătite de ea copiiilor care se jucau în fața casei sale. De multe ori, pe hârtiile pe care erau scris rețetele ea așeza și câteva rânduri de poezie.

 

5. Leo Tolstoi, șahistul

Cunoscut pentru romanul său Război și Pace, dar și pentru Anna Karenina, Lev Tolstoi era de asemenea și un pasionat jucător de șah. El a învățat taina jocului pe vremea când era copil și și-a notat cu grijă multe dintre partidele jucate. Biograful său a observat că Lev Tolstoi nu avea o educație propriu-zisă a șahului dar că îi plăcea să joace și era alert și ingenios pe tabla de șah.

 

6. Ernest Hemingway, vânătorul și pescarul

Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, Ernest Hemingway, era un mare amator al timpului petrecut în natură, în special la vânătoare și pescuit. El a mers de câteva ori în Safari în Africa și a pescuit de mai multe ori la adâncime, în Marea Caraibilor. Mai mult, în 1935 a prins cel mai mare marlin de până la data respectivă. De asemenea, aventurile sale i-au folosit ca sursă de inspirație pentru multe dintre romane și povestiri și se spune că Hemingway ar fi declarat odată: "Pentru a scrie despre viață, trebuie să o trăiești."

 

7. Jack Kerouac, sportivul

Pe vremea când era adolescent, scriitorul american Jack Kerouac urmărea competițiile sportive și își nota tot felul de amănunte. El chiar a continuat să joace în liga sa de baseball fantastică chiar și când era adult și a umplut câteva caiete cu statistici și analize. Un articol din presa vremii descria pasiunea sa pentru sport. Kerouac era și un sportiv talentat și a jucat fotbal în timp ce era student la Universitatea Columbia.

8. Mark Twain, inventatorul

Prieten cu Nikola Tesla și Thomas Edison, și chiar personaj într-unul dintre filmele lui Edison, scriitorul american Mark Twain și-a încercat talentul și ca inventator. El a patentat nu mai puțin de trei invenții: o bandă elastică dotată cu mici cârlige de agățat, un caiet de tip oracol, cu pagini auto-adezive și un joc educațional denumit: constructorul memoriei. Cea de a doua invenție a sa a fost și cea mai populară pentru că au fost vândute peste 25.000 de exemplare.

 

9. P. G. Wodehouse, jucătorul de golf

Umoristul britanic P. G. Wodehouse era pasionat de jocul de golf și a scris nu mai puțin de 25 de povestiri scurte despre acest sport al bogaților. Toate povestirile aveau ca narator principal un personaj numit Cel Mai Vechi Membru.

 

10. H. G. Wells, jocuri de război

În 1913, scriitorul britanic de science-fiction H. G. Wells a publicat cartea "Micile Războaie" una dintre primele cărți ilustrate care a stabilit un set de reguli pentru jocurile de război. "Trebuie să joci Micile Războaie de trei sau patru ori pentru a-ți da seama cât de complicat poate fi un Mare Război", spunea Wells.