Ioana Costescu a ajuns la pușcărie :)

DNA: Andrei Chiliman, retinut pentru constituirea unui grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 18 iunie 2015, 20:37 Dosare Anticoruptie

Andrei Chiliman
Andrei Chiliman
Foto: AGERPRES
 Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost retinut joi seara de procurorii DNA, dupa mai mult de patru ore de audieri, el fiind acuzat de constituirea unui grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta, in forma continuata. Chiliman va fi prezentat vineri instantei supreme cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. In dosar, procurorii au dispus urmarirea penala si fata de Vlad Moisescu, un apropiat al lui Chiliman, Ioana Costescu, consilier personal al edilului, si Ion Brad, consilier local la Sectorul 1 Bucuresti.

UPDATE 23.10 Primarul Andrei Chiliman, scos din sediul DNA Ploiesti si dus in arestul politiei
   
Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost scos joi seara incatusat din sediul DNA Ploiesti, dupa aproximativ sapte ore, scrie Agerpres. Edilul va dus in arestul IJP Prahova, care se afla la Campina, urmand a fi prezentat vineri Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

La iesire din DNA, Andrei Chiliman a spus ca nu comenteaza acuzatiile procurorilor si a negat ca ar fi primit comisioane.

Ora 01:50 
Ioana Costescu şi Vlad Moisescu, reţinuţi de procurorii DNA Ploieşti

Ioana Costescu, consilierul personal al primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, şi fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu au fost reţinuţi, în noaptea de joi spre vineri, de procurorii DNA Ploieşti, ei fiind audiaţi în dosarul lui Iulian Herţanu, cumnatului premierului Victor Ponta, informeaza Agerpres.

UPDATE 22.10 Avocata lui Chiliman: Nimic din ce e in actul de invinuire nu e opozabil
   
Avocata primarului Andrei Chiliman a declarat joi seara, la iesirea din sediul DNA Ploiesti, ca, din punctul de vedere al clientului sau, acuzatiile din actul de invinuire nu sunt "opozabile".

"S-a aparat in singura maniera in care se putea apara, in sensul ca nimic din ce e cuprins in actul de invinuire nu este opozabil in opinia dumnealui. Este pacat ca o cariera de peste 10 ani de primar, foarte reusita, trece prin ceva de genul acesta", a spus Carmen Popa, potrivit Agerpres.

Aceasta a sustinut ca starea clientului sau este foarte buna, el fiind "un om puternic".

____

DNA informeaza intr-un comunicat difuzat joi seara ca "Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand de la data de 18 iunie 2015, a inculpatului CHILIMAN ANDREI IOAN, primar al Sectorului 1 Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de:
- constituirea unui grup infractional organizat,
- complicitate la trafic de influenta, in forma continuata,

In cauza, a fost dispusa efectuarea in continuare a urmaririi penale si fata de suspectii:

MOISESCU VLAD OCTAVIAN, pentru savarsirea infractiunilor de:
- constituirea unui grup infractional organizat,
- trafic de influenta,

COSTESCU IOANA, consilier personal al primarului Sectorului 1, pentru savarsirea infractiunilor de:
- constituirea unui grup infractional organizat,
- trafic de influenta,

BRAD ION, consilier local la Sectorul 1 Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de:
- constituirea unui grup infractional organizat,
- complicitate la trafic de influenta."

Potrivit DNA, "in ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:
  • Inca din anul 2004, dupa alegerile locale, la initiativa suspectului Moisescu Vlad Octavian, a fost constituit un grup infractional organizat, compus din acesta, Costescu Ioana (consilier personal al primarului Chiliman Andrei si interfata lui Moisescu Vlad Octavian la nivelul Primariei Sectorului I Bucuresti), Chiliman Andrei Ioan si Brad Ion (consilier local), grup care a avut drept scop comiterea unor fapte de coruptie si asimilate acestora, care sa genereze obtinerea unor comisioane cuprinse intre 10% si 15% din valoarea lucrarilor atribuite pe criterii clientelare, de la agentii economici favorizati in castigarea procedurilor de achizitie publica, pe parcursul derularii contractelor incheiate cu primaria.
  • Suspectul Moisescu Vlad Octavian coordona grupul infractional, solicita si incasa comisioanele respectiv dispunea cu privire la modalitatea gestionarii acestora, suspectii Costescu Ioana si Brad Ion derulau activitati de determinare a platii comisioanelor si de incasare a acestora, iar inculpatul Chiliman Andrei Ioan, prin prisma atributiilor conferite de functia sa, garanta favorizarea societatilor agreate in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor si ulterior, pe parcursul derularii acestora.
  • Banii primiti de la reprezentantii societatilor comerciale, in modalitatea descrisa mai sus, au fost impartiti intre suspectii Vlad Moisescu, Ioana Costescu si Brad Ion, inculpatul Chiliman Andrei si filiala unui partid politic, in urmatoarele procente: 30% inculpatul Chiliman Andrei; 15% Moisescu Vlad; 15% Ioana Costescu; 15% Brad Ion, 10% partidul respectiv - filiala sector 1.
  • Diferenta de 15% a fost folosita pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentara a functionarilor care au sprijinit, in diferite modalitati, la derularea activitatilor ilicite.
  • Concret, grupul infractional a obtinut de la reprezentantii a doua societati comerciale, beneficiare a unor contracte de lucrari publice (lucrari de reabilitare termica a blocurilor de locuinte din sectorul 1 al municipiului Bucuresti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrarilor prin diriginti de santier), sumele de 300.000 lei respectiv 38.481.488 lei.
  • Aceasta din urma suma de bani a reprezentat un procent de 10% din platile efectuate de catre Primaria Sectorului I Bucuresti catre firma respectiva, in perioada 2007 - 2014, in baza contractelor incheiate cu institutia publica mentionata."
DNA precizeaza in comunicat ca, in cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii, Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

"Inculpatului Chiliman Andrei Ioan i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand a fi prezentat la data de 19 iunie 2015, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile", se mai arata in comunicat.

------

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca pe numele primarului Andrei Chiliman a fost emisa, la ora 20.10, ordonanta de retinere pentru 24 de ore, sub acuzatia de trafic de influenta.

Joi seara, la DNA Ploiesti mai sunt audiati consilierul local Ion Brad si Ioana Costescu, aceasta fiind consilierul personal al primarului Chiliman. Ioana Costescu a fost adusa la sediul DNA Ploiesti cu o masina a Ministerului Administratiei si Internelor. Anterior, la Ploiesti fusese adus si consilierul Ion Brad de la Consiliul Local sector 1.

Si Vlad Moisescu, apropiat al primarului Andrei Chiliman, a ajuns joi seara la sediul DNA Ploiesti, dupa ce procurorii au efectuat perchezitii timp de mai multe ore la locuintele acestuia.

Andrei Chiliman, suspectat de procurorii DNA de fapte de coruptie, s-a intors, joi dupa-amiaza, de la Bruxelles, el fiind ridicat de anchetatori de pe Aeroportul "Henri Coanda", pentru a fi dus la audieri la DNA Ploiesti.

Andrei Chiliman a fost adus la DNA Ploiesti in jurul orei 15.50, cu o duba a Jandarmeriei. Chiliman a intrat in sediul DNA fara sa faca declaratii, el spunand doar ca va discuta cu jurnalistii la iesire.

Liberalul Andrei Chiliman este vizat de o ancheta a DNA Ploiesti, procurorii anticoruptie facand perchezitii, joi, la sediul primariei, la locuinta edilului si la locuintele altor trei suspecti din acest dosar, printre care Vlad Moisescu si Ioana Costescu, acestia fiind cunoscuti ca apropiati ai edilului.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca primarul Sectorului 1 este suspectat de trafic de influenta si de alte fapte de coruptie in acelasi dosar in care este cercetat Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Numele comun din acest dosar, care face legatura intre cazul privind canalizarea de la Comarnic si activitatea Primariei Sectorului 1, este al omului de afaceri Gheorghe Boeru, audiat si retinut saptamana trecuta de DNA, alaturi de fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Prahova Adrian Semcu.

Conform surselor citate, firma controlata de Boeru, Romair Consulting, ar fi avut contracte si cu Primaria Sectorului 1, pentru consultanta in activitati precum lucrari de asfaltare si anvelopari de blocuri. Angajati ai Primariei, inclusiv primarul, ar fi cerut 10% din valoarea acestor contracte.

Potrivit surselor judiciare, in acest dosar sunt suspectate, alaturi de primarul Chiliman, trei persoane cu putere de decizie in Primaria Sectorului 1.

Directia Nationala Anticoruptie a aratat, intr-un comunicat de presa, ca Serviciul Teritorial Ploiesti face cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind infractiuni asimilate celor de coruptie si infractiuni de coruptie comise in perioada 2006 - 2015, in cauza fiind facute sapte perchezitii in Bucuresti, dintre care una la sediul unei institutii publice.

  • Mita impartita - 30% Chiliman, cate 15% Moisescu, Costescu si Brad,10% PNL Sectorul 1
Banii primiti ca mita ar fi fost impartiti intre primarul Andrei Chiliman si apropiatii sai - Vlad Moisescu, Ioana Costescu, Ion Brad - si ar fi ajuns si la filiala PNL Sector 1, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Potrivit surselor citate, Chiliman ar fi primit 30% din suma, 15% Vlad Moisescu, 15% Ioana Costescu, 15% Ion Brad si 10% ar fi ajuns la filiala PNL Sectorul 1.

Sursele citate sustin ca diferenta de 15% ar fi fost folosita pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentara a functionarilor care ar fi sprijinit, in diferite modalitati, la derularea activitatilor ilicite.

Procurorii DNA Ploiesti ancheteaza fapte care se refera la plata unei sume de 300.000 de lei, in vara anului 2012, numerar, la sediul Primariei Sectorului 1, Vlad Moisescu intrand in posesia banilor prin intermediul unor persoane de incredere - Ioana Costescu si consilierul local Ion Brad, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Sursele citate sustin ca persoane ce detin sau au detinut functii in partide politice precum si functionari publici cu atributii de conducere ar fi pretins si primit sume de bani pentru atribuirea contractelor de utilitate publica pentru Sectorul 1 Bucuresti.

Potrivit surselor, o parte din banii incasati de SC Romair Consulting SRL din fonduri publice, inclusiv din cei incasati de la SC Hidro Prahova SA, ar fi fost tranzitati, la dispozitia lui Gheorghe Boeru, fara a avea la baza justificari economice reale, scosi in numerar si folositi in interesul personal al acestuia pentru plata unui comision, in schimbul sprijinului care i-ar fi fost acordat in vederea obtinerii, de la Primaria Sectorului 1 Bucuresti, a contractului din 13 septembrie 2011.

Aceleasi surse au precizat ca ar fi vorba de contractul avand ca obiect prestarea serviciilor de gestionare a proiectelor de constructii privind lucrarile de reabilitare termica a blocurilor de locuinte din sectorul 1 Bucuresti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrarilor prin diriginti de santier, incheiat intre administratia locala - in calitate de achizitor si SC Romair Consulting SRL - in calitate de prestator.

Banii ar fi fost fost platiti, au mai aratat sursele, urmare unei intelegeri avute de Boeru cu Moisescu si Costescu, acesta din urma fiind consilierul primarului Andrei Chiliman.