Un interviu care mi s-a luat :)
Un interviu pe care mi l-a luat, pe mail, ziaristul Mircea Mitrofan

Emil Neacşu: “Un moment unic a fost întâlnirea cu regele Mihai (…) când am avut ocazia să-i adresez o întrebare”Rate This

DSCN3841

Emil Neacşu e redactor pe externe la TV Digi 24.  A intrat în presa în 1991, ca reporter la postul de radio Uni Fan. Din ’96 până în 2000 a fost redactor la “Cotidianul”, din 2002 până în 2004 şi între 2008-2009 a făcut parte din echipa ziarului “Gardianul”. Emil ne vorbeşte despre descoperirile din cariera sa, ritmul în care trăieşte acum la TV, subiectele de presă care i-au dat bătăi de cap, despre blogging. Alte detalii aflaţi din interviul pe care mi l-a acordat…
Sunteţi redactor pe externe la Digi TV. Cum e o zi din viaţa dvs., de redactor?
O zi într-un post de televiziune este întotdeauna agitată, de dimineaţă până noaptea târziu. Trebuie să fii în priză, cum se spune, tot timpul. Să scrii şi să vizionezi ştiri, să cauţi ştiri şi informaţii, să contactezi persoane care pot da mai multe date despre o ştire.
Care e cel mai dificil subiect pe care l-aţi abordat în presă?
Războiul din Kosovo şi bombardarea Iugoslaviei, 1998-1999, de la birou, la Cotidianul, cu Ion Cristoiu director. Internetul era pe la începuturi. Câte 4 sau 6 pagini mari de ziar zilnic, în două sau chiar trei ediţii. Complicat, în condiţiile în care sursele de ştiri erau puţine iar internetul era pe la începuturile sale. Apoi, atentatele de la 11 septembrie 2001 şi lunile de după, invazia din Afganistan şi lupta contra terorismului.
Emil Neacşu cu trupa UniFan radio (1991)
Emil Neacşu cu trupa UniFan radio (1991)
Ce carenţe au reporterii de TV în opinia unui redactor? 
Mulţi sunt superficiali şi interesaţi mai mult de senzaţional.
Ce aţi făcut în ultimii 10 ani de care sunteţi mândru?
Un copil, băiat. Din punct de vedere profesional, interviul cu Lech Walesa, publicat în “Gardianul” pe 22 decembrie 2008. Un moment unic a fost întâlnirea cu regele Mihai, la o conferinţă de presă în noiembrie 2002, la Casa NATO, când am avut ocazia să-i adresez o întrebare Majestăţii Sale, despre aderarea României la NATO.
Emil Neacşu cu Regele Mihai
Emil Neacşu cu Regele Mihai
Aveţi un site, http://www.neacsu.org/. Când şi cu ce scop l-aţi conceput? Despre ce scrieţi şi pentru cine?
Blogul l-am deschis în 2007 pentru că aşa era la modă, fără un scop anume. Doar pentru a-mi prezenta ideile şi să subliniez anumite lucruri interesante din presa internaţională. Scriu destul de rar, nu ştiu cine citeşte postările mele.
Ce părere aveţi despre presa din România? Ce-i lipseşte?
Independenţa reală.
Ce cărţi citeşte redactorul Emil Neacşu în ultima perioadă?
Mai nou citesc pe Kindle, este noua mea jucărie, dar nu am renunţat nici la cărţile cu copeşti si pagini de hârtie. Ultima carte citită a fost una de călătorie a unei prietene de pe facebook, Ildiko Turoczi – Buen Camino, Drum bun.
Redacţia "Gardianul"
Redacţia “Gardianul”
Cum aţi descrie România pe scurt unui străin?
Chiar am descris România mai multor străini, pe scurt şi pe lung. O ţară frumoasă, cu tradiţii vechi, în care trăiesc români, nu ţigani, o ţară creştină, civilizată, probabil primul loc din Europa în care a apărut societatea civilizată. Asta e foarte greu de crezut de către un străin care e bombardat de ştiri despre hoţii români şi cerşetorii români…
Aţi fost la Chişinău?
Da, în ianuarie 2009, cu ministrul de externe de atunci, dl Cristian Diaconescu. Atunci l-am cunoscut şi pe Dorin Chirtoacă.
Transmiteţi un mesaj tinerilor jurnalişti.
Open your mind.
Interviu realizat de Mircea Mitrofan
Foto: Emil Neacşu (Colecţie personală)