Treceți la conținutul principal

Un fleac, l-au incinerat


Patriarhia: "Niciun preot ortodox nu a oficiat o slujbă la momentul incinerării lui Sergiu Nicolaescu. Presa dezinformează"

de Departamentul SocialPublicat la: 05.01.2013 15:23 Ultima actualizare: 05.01.2013 16:38
VICTOR CIUPULIGA / MEDIAFAX FOTO
Niciun preot al Bisericii Ortodoxe Române nu a fost prezent pentru a oficia o slujbă religioasă la momentul incinerării lui Sergiu Nicolaescu, informează, sâmbătă, Patriarhia Română.
"Ca urmare a încercării de dezinformare şi manipulare a opiniei publice, Patriarhia Română precizează: Niciun preot al Bisericii Ortodoxe Române nu a fost prezent pentru a oficia o slujbă religioasă la momentul incinerării regretatului artist Sergiu Nicolaescu", se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei Române.
Patriarhia Română a făcut aceste precizări după ce presa a relatat că la momemntul incinerării lui Sergiu Nicolaescu ar fi fost oficiată o slujbă religioasă, în cadru restrâns, la crematoriul Vitan Bârzeşti. Familia lui Sergiu Nicolaescu nu a dezvăluit nimic despre modul de desfăşurare a ceremoniei de incinerare.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica, a declarat, sâmbătă, că la crematoriul Vitan Bârzeşti nu a fost niciun reprezentant al Patriarhiei sau al Arhiepiscopiei Bucureştilor, iar dacă cineva face astfel de afirmaţii, trebuie să le probeze. El a precizat că este posibil să fi fost altcineva la crematoriul Vitan Bârzeşti, dar cu siguranţă nu a fost un reprezentant al Patriarhiei Române, al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Preotul Constantin Stoica a spus că informaţia vehiculată în presă potrivit căreia Patriarhia ar fi trimis la crematoriul Vitan Bârzeşti un preot pentru a verifica dacă se face o slujbă la momentul incinerării lui Sergiu Nicolaescu este falsă, întrucât Biserica Ortodoxă nu are rolul de poliţist în societate, ci are un rol misionar, pastoral.
Regizorul Sergiu Nicolaescu nu va beneficia de slujba de înmormântare întrucât va fi incinerat, această practică nefiind creştină şi implicit respinsă de către Biserica Ortodoxă, declara, joi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica.
Arhiepiscopia Bucureştilor a făcut în 3 ianuarie un apel către familia regizorului Sergiu Nicolaescu să fie înmormântat creştineşte, pentru a păstra neştirbit renumele regretatului regizor în memoria poporului român, majoritar creştin ortodox. Familia lui Sergiu Nicolaescu a ales să respecte dorinţa lui testamentară de a fi incinerat (ars la crematoriu), arăta Patriarhia Română.
Întrucât Biserica Ortodoxă are numai servicii religioase pentru înmormântare (punere în mormânt), ea nu poate asigura funerariile religioase pentru cei care sunt incineraţi, preciza Patriarhia Română.
"Biserica Ortodoxă Română respinge practica necreştină a incinerării, deorece aceasta este contrară credinţei ortodoxe bimilenare pe care se întemeiază hotărârile Sfântului Sinod din anii 1928, 1933 şi din 5 iulie 2012", mai arăta Patriarhia Română.
Unii preoţi caterisiţi sau depuşi din treaptă, "doritori de câştig şi în totală separare de Biserică", săvârşesc slujba de prohodire a celor decedaţi chiar în incinta crematoriului, informa Cancelaria Sfântului Sinod, după şedinţa din 5 iulie 2012.
Trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu a fost incinerat sâmbătă, în jurul orei 12.00, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti, cu onoruri militare, la ceremonia de incinerare participând familia, prietenii şi apropiaţii regizorului, printre care s-a aflat şi fostul preşedinte Ion Iliescu.
Sergiu Nicolaescu, care a decedat joi, la vârsta de 82 de ani, a fost incinerat conform propriei dorinţe. Dana Nicolaescu, soţia regizorului, a declarat joi că incinerarea a fost "dorinţa expresă" a soţului său, pe care i-a respectat-o, şi a solicitat presei să trateze "cu decenţa şi respectul cuvenit tragicul eveniment cauzat prin dispariţia soţului ei".
Trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu a fost depus sâmbătă, la ora 11.20, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti. La crematoriu s-au strâns câteva sute de persoane care au dorit să îl conducă pe ultimul drum pe cunoscutul regizor, însă incinerarea a avut loc în cadru restrâns. La crematoriu s-au aflat familia şi prietenii lui Sergiu Nicolaescu, între care regizorul Ioan Cărmăzan, dar şi fostul preşedinte Ion Iliescu, care au luat parte la ceremonia de incinerare.
De asemenea, la crematoriu s-a aflat şi o gardă militară, care a tras salve în memoria lui Sergiu Nicolaescu, regizorul fiind astfel incinerat cu onoruri militare.
"A fost ultimul act al ceremoniilor prin care ne-am luat rămas bun de la Sergiu Nicolaescu. Eu cred că cea mai bună apreciere, cea mai bună cinstire, au arătat-o oamenii. Au fost o mulţime de oameni şi ieri şi astăzi de dimineaţă, care au vrut să-şi ia rămas bun de la Sergiu Nicolaescu. Pentru un om public şi pentru un om de artă cum a fost el, un mare creator, nu există bucurie mai mare decât aceasta. Să ştie că a slujit o cauză apreciată de cei mulţi. Pentru că el a făcut filme adresate oamenilor, adresate maselor, adresate poporului român. Şi cea mai bună cinstire a fost acest mod în care oamenii au ţinut să-şi ia rămas bun de la el", a spus Ion Iliescu, la ieşirea din crematoriul Vitan Bârzeşti.
În timpul declaraţiei, câţiva oameni dintre cei strânşi lângă gardul crematoriului au strigat cuvântul "ruşine", fiind nemulţumiţi de faptul că trupul neînsufleţit al regizorului a fost incinerat şi nu înmormântat.
În acest context, Ion Iliescu a spus că incinerarea sau înmormântarea este "opţiunea fiecăruia". "Este treaba fiecăruia şi a fiecărei familii să decidă. De unde până unde această mentalitate, că trebuie neapărat.... chiar şi citatul din Sfânta Scriptură care spune 'se întoarce în pământ'. Ce înseamnă în pământ? Când moare pe mare un marinar îl aruncă în apă, tot în pământ se duce. Şi dacă este ars şi cenuşa este împrăştiată eu zic că tot în pământ se întoarce", a mai spus Ion Iliescu cu lacrimi în ochi.
Pe de altă parte, în momentul în care soţia lui Sergiu Nicolaescu a ieşit din crematoriu, reacţia persoanelor adunate lângă crematoriu a fost destul de vehementă, oamenii strigând din nou "ruşine".
Însă, în timpul ceremoniei de incinerare, oamenii strânşi la crematoriu au avut stări diverse, trecând de la aplauze pentru Sergiu Nicolaescu, la nemulţumire, pentru că nu au unde să depună coroane şi lumânări în memoria regizorului.
Şi atunci când trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu a fost scos din clădirea Cercului Militar Naţional din Bucureşti, pentru a fi transportat la crematoriul Vitan Bârzeşti, câteva sute de admiratori care au venit să îi aducă un ultim omagiu cunoscutului regizor au aplaudat.
Familia lui Sergiu Nicolaescu nu a făcut un anunţ oficial cu privire la locul în care va fi depusă cenuşa regizorului. Potrivit unor declaraţii ale Iolandei Nicolaescu, sora regizorului, cenuşa ar putea fi depusă iniţial la cimitirul Bellu din Bucureşti, după care ar putea fi mutată la cavoul familiei aflat în cimitirul din Târgu-Jiu.
Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, anunţa Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Paris Hilton sucks

Prezentatoarea show-ului de dimineata de la MSNBC care n-a vrut sa citeasca stirea despre Paris Hilton se numeste Mika Brzezinski si este - ati ghicit - fiica lui Zbigniew Brzezinski. O vedeti pe vreo fufa de la noi facand asa ceva? Macar in semn de protest fata de stirile cu Bheeekali...

Presa din Ungaria: "Banca lui Vladimir Putin se mută la Budapesta". România, printre acţionarii IIB

email   print 0     Autor:  Emil Neacşu 21 Feb 2019 - 14:16 Mutare strategică a preşedintelui rus, Vladimir Putin. Potrivit site-ului  Index.hu ,  International Investment Bank  îşi mută sediul general de la Moscova la Budapesta. Potrivit site-ului Băncii, România este printre acţionarii săi. Parlamentul Ungariei a dezbătut acordul internaţional care stabileşte noul sediu al băncii, acord care conţine o serie de detalii alarmante. Propunerea legislativă pentru introducerea unui nou acord internaţional cu Rusia în sistemul legal ungar conţine o serie de detalii neobişnuite, care acordă o serie de drepturi suplimentare pentru International Investment Bank (IIB), care este succesorul legal al Comecon şi al băncii fostei organizaţii economice sovietice. Documentul prevede că mare parte din costurile băncii - inclusiv remobilarea, chiria şi securitatea - să fie plătite de contribuabilii maghiari.  Presa ungară a subliniat că acordul menţionează o

Mirele, fă ceva... Pleacă

Așadar, jucăm meciul-meciurilor în Islanda, cu, ați ghicit domnule Becali, cu Islanda, primul pas pentru calificarea la Euro cât o fi el că nu mai e 20-20 prin ușa din dos, deși UEFA ne-a ploconit să organizăm 4 meciuri pe Arătura Naațională și noi ce facem? Nu tragem NICI UN ȘUT pe poartă. Bine, a fost unul din penalty pe care ni l-a acordat cam gratis arbitrul... Nici un șut. Asta e ca și cum te-au duce la munte în chiloți sau urci la volan fără să fi condus în viața ta o trotinetă, nici măcar o mașină. Privirea pierdută în infinit a lui Mirel spune tot. Ce așteptări să ai de la un om care nu a terminat liceul, nu și-a luat BAC-ul?A, e fotbal, ziceți. Păi, domnilor, fotbalul în ziua de azi se joacă și cu capul, mai exact cu ce ai în cap. Trebuie să fi un geniu cu 4 clase ca să joci excelent și apoi să ajungi un antrenor deosebit. Nu e cazul la Radoi. E un neica-nimeni, sclavul lui Becali și atât.