Gadea, lucrat de un om din trust...


Este rudă Mihai Gâdea cu Suzana Gâdea? "Răspunsul este şi da şi nu" | VIDEO

Cu toate că realizatorul TV a negat în repetate rânduri faptul că ar fi înrudit în vreun fel cu Suzana Gâdea, membru marcant al regimului Ceauşescu, EVZ a aflat că legătură există.

Deşi violent în televiziuni, Mihai Gâdea pare a lăsa mereu poarta deschisă dialogului civilizat 
Deşi a ajuns abia la capitolul 35, viaţa lui Mihai Gâdea este deja un roman. „Evenimentul zilei” vă prezintă amanunte din biografia lui, uitate, poate, chiar şi de el.
Ca să ajungi în satul Lisa, judeţul Braşov, trebuie să o iei spre Făgăraş „pe sub munte”. Atenţionat de oricine întrebi pe drum că „mintenaş ajungi în satul lui Paler”, mai mergi cale de vreo oră şi ceva până să dai de locul unde s-a născut cunoscutul gazetar şi om de cultură. Dar nu e singura personalitate publică care şi-a legat numele de frumoasa şi prospera (odinioară) localitate Lisa. Realizatorul TV Mihai Gadea şi-a petrecut aici primii şapte ani de viaţă. Tot aici i-am cunoscut rudele apropiate împreună cu care familia sa a dat Bucureştiul pe „raiul” de la poalele Făgăraşilor. Oameni primitori, sinceri şi cu frica lui Dumnezeu, nu au ezitat să facă din interviul acordat nu numai un cumul de informaţii în premieră absolută despre Mihai Gâdea şi familia lui, ci şi o adevărată plăcere pentru interlocutor.
Evenimentul Zilei: Sunteţi cele mai apropiate rude ale familiei lui Mihai Gâdea...
Nicolae Gâdea: Da, eu sunt unchiul său bun, frate cu Titi, tatăl lui.
Cecilia Gâdea: Şi eu sunt mătuşa lui bună, nu rea!
Dacă eraţi rea nu mă primeaţi aşa cum aţi făcut-o. Cum se face că aţi dat viaţa din Capitală pentru traiul de aici, din Lisa?
Ne-am mutat aici, împreună cu familia lui Mihai, în 1977, după cutremur. De mult vroiam să părăsim Bucureştiul, dar atunci ne-am hotărât. Iniţial, doream să mergem spre altă zonă, dar un frate şi-a făcut luna de miere în împrejurimi şi ne-a povestit despre frumuseţile de aici”.
Născut la Bucureşti, la începutul lunii ianuarie a anului 1977 într-o familie de adventişti, Mihai Gâdea trece prin prima încercare din viaţa sa încă de la vârsta de 2 luni când, în timpul cutremurului din ’77, numai prezenţa de spirit a tatălui său - care s-a „luptat” cu mobila ce zbura prin apartamentul cocoţat la etajul zece - a făcut să scape teafăr şi nevătămat. Aflată însă la un pas de tragedie, familia se hotărăşte să părăsească Bucureştiul pentru a se muta într-un loc în care astfel de pericole să nu mai existe. Departe de tumultul Capitalei şi de îngrădirile de acolo în ceea ce priveşte practicarea cultului adventist, pentru familia lui Mihai începe adevărata viaţă abia odată cu mutarea în localitatea Lisa, din judeţul Braşov.
Trecut prin puşcăriile comuniste pentru convingerile sale religioase şi ajuns acum croitor de meserie, tatăl, Titi Gâdea, îşi găseşte imediat un loc de muncă, industrializarea puternică din acea zonă aducându-i clienţi cât, după cum spune fratele său, şi el croitor, nu putea să ducă. Astfel se face că îşi permit o casă mare, cu anexe, fântână şi curte uriaşă care, pe lângă „cutia de chibrituri” de la ultimul etaj din Capitală, nu numai că părea, dar chiar era un adevărat palat. Este locul unde Mihai, alături de cele trei surori ale sale, dă piept cu primele greutăţi ale vieţii, cum ar fi căratul apei în casă, strânsul frunzelor şi dezăpezirea curţii.
În acelaşi timp urmează cursurile pregătitoare - pentru categoria sa de vârstă - ale Bisericii Adventiste, fapt care, ulterior, îl va face să abandoneze ideea unei cariere la modă, cum erau cibernetica sau informatica, şi să urmeze teologia. După aproape opt ani de trai la Lisa, familia se hotărăşte să se mute la Câmpina pentru ca tatăl să poată ajunge, în sfârşit, pastor adventist. Aici, Mihai termină şcoala generală abia începută la poalele Făgăraşilor, urmează liceul şi decide să meragă pe calea deschisă de tatăl său şi să studieze teologia la Institutul Teologic Adventist de la Cernica.
"A făcut în viaţa lui o profesie? A făcut ceva?”
ASPAZIA COJOCARU, judecător constituţional
"În calitate de «magistru» al lui Mihai Gâdea – oricât ar vrea el acum să-şi schimbe biografia - nu are cum să nu recunoască faptul că era un prezentator fără nici o faimă şi, făcând emisiune cu mine seară de seară, timp de peste patru ani, a ajuns vedetă, director...”
ION CRISTOIU, jurnalist
Actor de stand-up comedy pentru prieteni
EVZ: Cum era Mihai Gâdea când era mic?
Cecilia Gâdea: Când era mic, Mihai era simpatic!
EVZ: Drăguţ, dar nu sună prea bine…
Cecilia Gâdea: Asta nu înseamnă că nu e simpatic şi acum… Din contră… E şi foarte comic. Ţin minte că era la liceu şi mai venea aici în vacanţe, aduna toţi prietenii, câte 20-30, şi stăteau toată noaptea la bancuri. Ca şi acum, în emisiuni, era suficient să ridice degetul şi se făcea imediat ascultat. Tot de atunci îmi aduc aminte că avea darul imitatului. În timpul studenţiei, ca să facă economie la banii de gazdă sau cămin, locuia la Bucureşti cu bunica lui, în garsoniera acesteia. Avea obiceiul să o sune şi să îşi prefacă la telefon vocea după tot felul de personaje, păcălind-o şi înveselind-o mereu.
Nicolae Gâdea: Aşa este, era taretare comic...
Cecilia Gâdea: Dacă auziţi cum îl imită pe Cristoiu, ziceţi că e Cristoiu în persoană...
Serios???
Nicolae Gâdea: Când mai vine aici, la Făgăraş, că are prieteni, îl pun toţi să imite. Îl imită pe Cristoiu atât de bine că sunt ăştia pe jos de râs…
Făcea asta şi înainte să lucreze cu el?
Nicolae Gâdea: Nu, nu înainte, după… te prăpădeşti de râs…
Revenind la copilărie…
Nicolae Gâdea: Era un copil obişnuit, dar alterna ghiduşiile copilăriei cu comportamentul de om mare. Îmi amintesc că, pe la patru-cinci ani, când nu înţelegea ceva se încrunta şi întreba serios: „Şi care e scama?”. Nu reuşea să nimerească cuvântul „schemă” din expresia pe care a auzit-o şi o băgase „la cutie”.
Cecilia Gâdea: La biserică la noi este cineva care se ocupă de copii. Şi Mihai nu prea era un „sfânt” la 4 ani. Sătulă să îi tot spună „Măi, Mihai, stai cuminte”, instructoarea îl ameninţa că îl spune lui taică-său. „Şi ce dacă?”, venea răspunsul invariabil din partea lui.
Cecilia şi Nicolae Gâdea au numai gânduri bune pentru nepotul lor, Mihai
FOTO: VLAD TEODORESCU
Coincidenţă de nume cu Suzana Gâdea?
EVZ: Este vreo legătură între familia dumneavoastră şi celebra Suzana Gâdea?
Nicolae Gâdea: Răspunsul este „nu şi da”! „Nu” în sensul că nu o consider o întrebare politică şi „da”, fiindcă legătura există. Suzana era soţia unei rude de-ale noastre, era deci în familie.
Şi aţi beneficiat cu ceva de pe urma acestei … înrudiri de partid şi de stat?
Ţin minte că, după demolare, familiei fratelui meu i-a fost repartizată o locuinţă confort trei. Aflând despre asta, Suzana – care la vremea respectivă era şefă la Consiliul Naţional al Femeilor - a insistat să facă un referat pe care tot ea l-a susţinut la conducere. Rezoluţia a fost favorabilă şi fratele meu şi familia sa a obţinut apartamentul la care avea dreptul.
Spre deosebire de unchiul său, Mihai Gâdea susţine că între familia lui şi ultimul ministru al învăţământului din epoca ceauşistă nu este decât o coincidenţă de nume şi nimic mai mult.
CARTE DE VIZITĂ
GÂDEA EMANUEL MIHAI
  • S-a născut la Bucureşti, pe 10 ianuarie 1977. Este absolvent al Institutului Teologic Adventist din Bucureşti şi doctorand în istorie la Institutul de Istorie Nicolae Iorga. A urmat cursuri de Broadcasting Communications la Oxford.
  • A lucrat la Realitatea TV, Antena 1, a fost director la Antena 2, iar în prezent este director la Antena 3 şi moderator al emisiunii „Sinteza zilei”.
  • Este căsătorit cu Aghata Kundri Gîdea şi are o fată, Maisha Karina.
CITIŢI ŞI:


Citiţi mai mult: Este rudă Mihai Gâdea cu Suzana Gâdea? "Răspunsul este şi da şi nu" | VIDEO - Reportaj > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/Este-rud-Mihai-Gdea-cu-Suzana-Gdea-Rspunsul-este-i-da-i-nu-VIDEO-1003015.html#ixzz289aQvtKB 
EVZ.ro 


---
La final, o mica explicatie. Acest ziarist Vlad Teodorescu a lucrat in trustul lui Dan Voiculescu, mai exact la Saptamana Financiara. Cand l-am intalnit eu, lucra acolo. Si o lucra si pe o tipa din staff-ul lui Gadea, Oare e frumos ce a facut Vlad?