cea mai mare umilinta pentru poporul roman a fost traian besescu...

Traian Băsescu, la PRO TV: "Funcţia de preşedinte a reprezentat pentru mine cea mai mare umilinţă a vieţii mele"

de Victor RotariuPostat la: 11.03.2012 09:15 Ultima actualizare: 11.03.2012 17:00
FOTO: Mediafax/Cristina Nichituş
La capătul unei săptămâni foarte agitate pe scena politică şi economică, în care s-a anunţat majorarea salariilor bugetarilor, posibilitatea reducerii CAS dar şi intrarea României în recesiune tehnică, preşedintele Traian Băsescu a făcut o declaraţie neaşteptată: "Funcţia de preşedinte a reprezentat pentru mine cea mai mare umilinţă a vieţii mele".
Declaraţia, făcută în cadrul primei emisiuni din noul sezon al "După 20 de ani", difuzat de ProTV, a fost făcută în contextul în care preşedintele a fost întrebat dacă este posibil ca şi în România să se întâmple ce s-a întâmplat în Federaţia Rusă, respectiv ca fostul preşedinte să devină premier. "Înprima zi în care am plecat de la Cotroceni, plec din viaţa politică. Mi-a ajuns. A fost, cel puţin în ultimii ani, din 2007 până acum, a fost cea mai umilitoare perioadă din viaţa mea", a declarat preşedintele. Traian Băsescu a răspuns în direct de la Cotroceni întrebărilor lui Cristian Leonte şi ale jurnaliştilor Cristian Hostiuc ("Ziarul Financiar") şi Claudiu Pândaru ("Gândul").
Băsescu: Nu mă aştept la niciun câştig electoral din majorarea salariilor bugetarilor
În ceea ce priveşte "reîntregirea" salariilor bugetarilor, preşedintele susţine că aceasta va fi făcută "în niciun caz din populism", ci pentru a stimula consumul, deci creşterea economică, şi pentru că a fost un angajament luat încă de la momentul tăierii lefurilor, respectiv că această măsură este una "temporară". Preşedintele a declarat ulterior, întrebat dacă se aşteaptă să câştige Guvernul capital politic în urma acestei decizii, că el consideră că nu se va câştiga nimic. "Eu zic că această măsură nu aduce, electoral, nimic. După trei ani de austeritate dacă îi dai omului ceva ce crede că i s-a luat pe nedrept nu aduce nimic", a declarat el.
Preşedintele face personal plinurile la Loganul şi Dusterul pe care le deţine
Întrebat dacă mai conduce tot Logan, preşedintele a răspuns afirmativ, precizând ulterior, tot în urma unei întrebări, că şi în cazul Loganului şi a Dusterului pe care le are, el este cel care le face plinul. În ceea ce priveşte preţurile la benzină şi nemulţumirea românilor faţă de creşterea lor continuă, Traian Băsescu a declarat că "Nu poţi să ceri unei firme să fie 100% morală. Dar nici nu poţi să îmi arunci în faţă în fiecare zi preţul mondial al barilului, de 126 de dolari, când tu îl extragi cu 16 dolari". El a precizat însă că, aşa cum a fost el semnat, contractul cu Petrom nu dă posibilitatea statului să facă vreun pas în acest sens.
Printre temele abordate se numără şi cazul Perla, în urma căruia preşedintele speră să fie daţi afară din Poliţie cei aduşi "de pe stradă", care nu au studii de profil, problemele din Sănătate, unde Traian Băsescu acuză ministerul că este "ezitant", dar şi absorbţia fondurilor europene, ocazie cu care preşedintele a lăudat-o pe Elena Udrea, care "aşa cum e ea, cu pantofi cu toc şi pantaloni mai strâmţi", a avut cele mai bune rezultate în perioada guvernării Boc.
Gândul a transmis LIVE TEXT
Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui
- Am cerut reîntregirea salariilor în niciun caz din populism.
-Criteriile cerute de FMI privind plafonul salariilor bugetarilor a fost deja atins.
- Resursele vor exista. Deficitul bugetului de stat vine din cele 3,6 miliarde de euro, de la fondul de pensii. Nu putem spune că până nu acopăr deficitul de la pensii ţin salariile reduse.
- Ar fi fost altă variantă, să spunem că pentru că încă avem deficit mare la pensii ţinem salariile. Totuşi, totul are o limită.
- Presiunea mediului de afaceri pentru reducerea CAS este îndreptăţită. Măsura care mie mi s-a părut rezonabilă a fost reîntregirea salariilor, care nu afectează încasările din CAS.
- Întrebat cum se face că majorarea "pică" exact înainte de alegeri, preşedintele a declarat "Păi să mutăm alegerile".
- De ce foloseşte preşedintele cuvântul "reîntregire": Nu am vrut să fie vreo confuzie.
- Fondul a venit cu un mandat să majorăm cota unică la 20%, noi am spus nu, să protejăm mediul privat. În sectorul privat totuşi salariile au crescut.
De ce este nevoie de majorarea salariilor
- Am vazut laureaţi ai premiului Nobel pentru economie care avertizează că austeritatea nu este cea mai bună metodă pentru a ieşi din criză.
- Nu sunt un adept al creşterii prin consum. Dar privind la ce se va întâmpla în UE, unde toată lumea spune că va fi recesiune, este evident că trebuie încurajat consumul.
- Măsura reîntregirii salariilor va fi de natură să stimuleze consumul.
- Reducerea CAS nu este oportună pentru că ne mănâncă deficitul.
- Întrebat ce alte măsuri va lua Guvernul, preşedintele a răspuns că parcă îi este şi ruşine să folosească acest lait-motiv: "folosirea banilor din fonduri UE".
- Mi-e foarte greu să vă spun de ce s-au prăbuşit investiţiile străine. În toată Europa s-au prăbuşit. Unele state au încercat să suplinească acest lucru, prin alocarea unui procent pentru investiţii, cerere din partea statului.
- Aţi văzut analiza pe anul trecut, când România a avut cel mai mare procent din PIB alocat investiţiilor.
- Exclud categoric orice noi tăieri de salarii în cazul în care situaţia din UE se deteriorează. Nu mai avem cum să ajungem în acea situaţie.
- Circa 15% ar trebui ca să se revină la salariile anterioare.
Cum ar trebui făcută reîntregirea salariilor şi cu care bani
- Banii vor fi din veniturile bugetului.
- Eu cred că reîntregirea ar trebui făcută dintr-un singur pas. Dacă facem o mărire cu 15% practic media de creştere va fi de 7%.
- Eu zic că această măsură nu aduce, electoral, nimic. După trei ani de austeritate dacă îi dai omului ceva ce crede că i s-a luat pe nedrept nu aduce nimic.
- Ar fi incorect să le ascunzi că sunt bani.
- Despre faptul că mulţi politicieni sunt bogaţi: Când vezi un tânăr cu şapte case te întrebi. Dar alţii, care au meserii şi intră apoi în politică..
- Trebuie multă atenţie la ceea ce se întâmplă cu contractele cu statul.
- Este clar că contractele cu statul sunt foarte vânate de tot soiul de oameni de afaceri, nu numai de asfaltatori, ci şi din IT, din medicamente.
- Eu sunt unul dintre cei căruia nu-i place ce se întâmplă cu contractele cu statul.
Despre preţurile la benzină
- Am venit cu Loganul. Eu îi pun benzină.
- Şi Loganului şi Dusterului eu le pun benzină.
- Am rupt orice legătură cu Petrom în semn de protest faţă de excesul de profit pe care îl are.
- Nu poţi să ceri unei firme să fie 100% morală. Dar nici nu poţi să îmi arunci în faţă în fiecare zi preţul mondial al barilului, de 126 de dolari, când tu îl extragi cu 16 dolari. Am vorbit cu OMV, inclusiv cu preşedintele austriac.
- Din păcate contractul cu Petrom este scris de aşa natură încât nu se poate face nimic.
Despre incidentul de la Perla
- Angajarea fără selecţie în 2006-2007 a mii de poliţişti fără verificări arată rezultatele.
- Trebuie eliminaţi cei care au fost selectaţi de pe stradă.
- Sigur că am vorbit cu ministrul Berca, dar vom vorbi despre asta la şedinţa CSAT de luna viitoare.
- Voi cere excluderea celor care nu au şcoală de poliţie.
- Avem neangajată promoţia 2011 a şcolilor de subofiţeri de poliţie.
- Eu sper să fie un eveniment unic în felul lui, să nu se repete. Calitatea unor subofiţeri din Poliţie şi chiar a unor ofiţeri trebuie crescută prin eliminarea celor luaţi de pe stradă.
Despre managementul privat
- Procesul este în grafic, aşa cum a spus-o şi FMI.
- Nu ştiu exact datele.
Despre Sănătatea din România
- Este o ezitare continuă la ministerul Sănătăţii.
- Interesele exterioare ministerului sănătăţi fac ca pachetul de servicii medicale să nu fie aprobat.
- Unii vor să cumpere tot timpul tomografe să le ţină în subsolul spitalelor.
- Eu nu mai am de conciliat nimic cu domnul doctor Arafat. Toată echipa este una ezitantă şi sub presiunea multor interese. De aceea ce şi picat lansarea proiectului de modificare a legii sănătăţii.
- Întrebat ce părere are despre protestele din piaţa Universităţii, care au avut loc după conflictul cu Raed Arafat, când mii de persoane i-au cerut demisia: Este dreptul lor să ceară demisia, este democratic.
Absorbţia fondurilor UE
- Ne place nu ne place, Elena Udrea, cu tocuri înalte, cu pantaloni mai strâmţi, a avut cea mai bună absorbţie la fonduri europene.
- Nu exclud ca MRU să fie prezidenţiabil. În primul rând ca să fie candidat trebuie să reuşească în calitate de prim-ministru. Ar fi foarte greu să ai un eşec ca prim-ministru şi să candideze la preşedinţie.
- Trebuie să absoarbă cele şase miliarde de euro de la fondurile europene, care pot însemna o creştere economică de 3%. Acesta un criteriu pentru toţi miniştrii.
- Mă revoltă că nu dormim în birourile în care avem proiectele. Înseamnă miliarde de euro gratuit, pe care nu îi dăm niciodată înapoi.
"Funcţia de preşedinte a reprezentat pentru mine cea mai mare umilinţă a vieţii mele"
- Chiar cred că angajamentul şi implicarea asta mi-au făcut foarte mult rău.
- Eu mi-am asumat politic ceea ce a trebuit făcut într-o perioadă de criză.
- Întrebat ce părere are despre ceea ce s-a întâmplat în Rusia şi dacă s-a gândit la funcţia de premier: În prima zi când plec de la Cotroceni plec din viaţa politică. Din 2007 până acum a fost cea mai umilitoare perioadă din viaţa mea. Funcţia de preşedinte a reprezentat pentru mine cea mai mare umilinţă a vieţii mele.
- Preşedinţii nu pot să abdice.
Despre greva parlamentară a opoziţiei şi o eventuală coaliţie PDL-PSD
- Cred că s-a mers prea departe cu greva parlamentară a opoziţiei. Când vrei să nu meargă ceva pui condiţii.
- Cred că Ponta a avut un discurs care a creat punctele de convergenţă. Au fost 7-8 puncte comune.
- Nu cred că este posibil, după alegeri, un Guvern PSD-PDL. Cred că dacă este o variantă aceasta este PDL-PNL. Cu PSD s-a încercat marea coaliţie, pe care au abandonat-o pentru nimic.
- Întrebat dacă ar numi un premier USL: Eu aş citi articolul 103. Preşedintele invită la discuţii partidele. USL nu este un partid, este o alianţă.
- Nu este exclus ca Dan Diaconescu să ajungă în Parlament.
De ce l-a sprijinit pe Boc la şefia PDL
- Pentru mine în politică fiecare moment trebuie cântărit atunci când este. Eu nu i-am cerut demisia lui Vasile Blaga. Şi-a dat-o el. Nu l-am susţinut la congresul PDL pentru că mi se părea o greşeală să îl înlături pe cel care era premier. Ar fi fost un vot de blam la adresa Guvernului.
- PDL nu este atât de naiv încât să facă schimbări.
- Sorin Oprescu este foarte greu de bătut. Trebuie să joci, că aşa e politica.
- Lista de premieri: Am discutat cu foarte mulţi tehnocraţi. Cu emiţători de puncte de vedere.
- M-am îndreptat către nişte personalităţi care par atotştiutori în ale economiei. Tot spre mediul politic a trebuit să mă îndrept.
Cazul Universităţii din Târgu Mureş
- Nu cunosc deloc subiectul. Nu a ajuns la mine acest subiect la o eventuală mediere. Nici nu cred că este treaba mea să mediez în coaliţie.
- Sunt problemele lor.
Conflictul Israel-Iran
- Un conflict între Israel şi Iran ne afectează consistent având în vedere interesele noastre în regiune şi relaţiile noastre cu Israelul şi Iranul.
- Sper ca în cele din urmă diplomaţia să triumfe.
- Uitaţi-vă ce s-a întâmplat unde am avut conflicte. Libia. Am scăpat de Gadafi dar acum Libia se desparte.
Preşedintele va vedea la TV finala Europa League, de pe Arena Naţională
- Nu merg la finală la Bucureşti. De când am fost la meciul cu incidente, din Giuleşti, dintre Rapid şi Steaua nu am mai fost decât la încă un meci pe stadionul lui Dinamo. Mă uit la televizor.