si Turcanu nu mai e...

Se duce să pregătească alegerile?
Valeriu Turcan și-a dat demisia de la Cotroceni
 

Valeriu Turcan și-a dat demisia de la Cotroceni
Soțul soției sale s-a săturat de stat, vrea la privat
Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al președintelui României, Traian Băsescu, și consilier prezidențial - șeful Departamentului Comunicării Publice din Administrația Prezidențială, și-a prezentat, joi, demisia din aceste funcții.
Cunoscut mai mult - cu o expresie ironică - drept soț al soției sale, deputata PDL, Raluca Turcan și ex-consilieră apropiată a lui Theodor Dumitru Stolojan, fostul purtător de cuvânt a declarat pentru presa aservită lui Băsescu T. că se va îndrepta spre sectorul privat, având în vedere că ar fi ajuns la concluzia că se impune o "schimbare în cariera sa".
Surse din Administrația Prezidențială au declarat pentru cotidianul.ro că, de fapt, Băsescu T. l-a trimis să gestioneze campania electorală tot mai apropiată a unuia dintre partidele prezidențiale: PDL sau, după caz, celebrul Partidul Puțoilor, cel care acum se află stadiul de mișcare civică și care și-a anunțat intrarea în politică. ”Partidul” care și-a scris chiar în programul politic filobăsismul ! Depinde care dintre partide va răspunde mai rapid și fără comentarii ordinelor stricte ale lui Băsescu. Turcan va pregăti partidul care se va dovedi ... mai prezidențial indiferent vor fi alegeri anticipate sau nu !
Nu este exclus ca lui Turcan să i se ofere și un post la una dintre televiziunile temporare controlate de oameni ai puterii sau de slujitori ai acesteia, televiziuni destinate strict campaniei electorale din acest an. Una dintre aceste televiziuni, cea a unui om politic pedist dar mai ales băsist, emite deja în sistem de avarie, un fel de program, deocamdată, iar alta, a unui simpatizant al băsismului, va emite în curând.
Pe de altă parte, conform surselor cotidianul.ro din Administrația Prezidențială, anunțul pe nepusă masa al demisiei lui Turcan, este o altă diversiune marca Băsescu, menită să abată atenția de la probleme grave ale zilei, cum sunt incapacitatea și indecizia atutorităților publice centrale, ale căror stăpân este președintele, în fața urmărilor calamităților naturale ce au lovit năprasnic România în aceste zile.
Nu în ultimul rând, pe culoarele Palatului Cotroceni se glumește deja amar că Băsescu va astupa locul liber lăsat de Mihai Răzvan Ungureanu la Serviciul de Informații Externe cu ”soțul soției sale” și că, prin referirea la intrarea în sectorul particular se dezvăluie faptul că SIE s-a privatizat. Fără lictație publică cu strigare ! 
Sau, tot prin Cotroceni umblă gluma, din care aflăm că domnului doamnei Turcan i se pregătește postul de proptea a lui Cătălin Avramescu, în sensul că îl va ”sprijini” pe fostul șef al Cancelariei Prezidențiale din postura de ambasador pe te miri unde. Nu e exclus pe la Viena, la misiunea de pe lângă instituțiile internaționale.
În mod greșit, dacă nu prostesc, unele televiziuni îl dau pe Turcan drept unul dintre cei mai vechi consilieri ai lui Băsescu: cel mai vechi este Bujor Bogdan Teodoriu. Dar acesta este un detaliu de documentare. Unul mic !
Printre jurnaliștii cu experiență ca acreditați la Administrația Prezidențială, Valeriu Turcan a fost sursă perpetuă de anecdote cât se poate de reale. Astfel, domnului Turcan i se spune cu certă ironie, ”Valeriu-SMS”, având în vedere că, incapabil fiind să ofere o reacție clară și rapidă la o solicitare din partea mass-media, nu răspundea la telefon dar trimitea SMS cu următorul text: ”SMS te rog, sunt în ședință”.
Dacă ar fi fost adunate SMS-urile cu acest text, ar fi reieșit că 25 de ore din 24 la Cotrocenii lui Băsescu erau doar ședințe. Hazlie situație !
Totodată, în mod serios și nu în glumă se știa - nu doar printre jurnaliști dar culmea, și printre angajații Palatului Cotroceni - că ”Turcan nu răspunde la telefon e pleonasm”.
Oricum, una dintre cele mai drăguțe ipostaze în care putea fi văzut domnul Turcan era cea din biroul său de consilier de stat, iar după 2010 de consilier prezidențial, atunci când Traian Băsescu nu era în acea încăpere dar îl suna pe T.O. (telefonul operativ) sau pe T.G. (telefonul guvernamental), ambele asigurate cu promptitudine de Serviciul de Telecomunicații Speciale. Pur și simplu, ”Valeriu-SMS” se ridica în picioare cînd vorbea ... cu telefonul la capătul căruia era Traian Băsescu. Ceea ce spune multe, enorm de multe, deaspre amândoi: și despre Băsescu și despre Turcan.
Nu în ultimul rând, Turcan avea o viteză de reacție uluitoare, aflând deseori de la jurnaliști evenimente de interes național, pe care ar fi trebuit să le știe înaintea lor pentru a pregăti o reacție sau un mesaj ale președintelui.
Valeriu Turcan a mai plecat o dată, la scurt timp după sosirea la Palatul Cotroceni, din funcția de purtător de cuvânt. Era în primăvara lui 2007 când Băsescu fusese suspendat din funcția de șef al statului român prin decizia majorității celor 322 de parlamentari. Atunci Turcan s-a ocupat de campania electorală pentru referendumul destinat demiterii din funcția de președinte al României a lui Traian Băsescu, referendum încheioat cu un eșec pentru democrație și cu un succes pentru Băsescu.
ACTUALIZARE:
Elena Claudia Ionaș (Cristache) va fi noul purtător de cuvânt al președintelui României, Traian Băsescu, au anunțat surse din Administrația Prezidențială. Ionaș-Cristache a fost salariata Biroului de Presă, fiind angajată după venirea lui Turcan la Cotroceni. Noua purtătoare de cuvânt este licențiată în sociologie.
 ISTORIA CONSILIERILOR ȘI A RĂSPLĂTIȚILOR LUI BĂSESCU
Înaintea lui Turcan a mai plecat de la Palatul Cotroceni, chiar în prima zi a acestui an, consilierul prezidențial pentru relații internaționale, Anca Ileana Ilinoiu. Ultimul plecat, Valeriu Turcan are toate șansele să se alăture cohortei de răsplătăți ai lui Traian Băsescu.
Unul dintre ultimii răsplătiți, Sebastian Laurenţiu Lăzăroiu a primit funcția de ministru al muncii și ulterior pe cea de ... plătit al unei televiziuni particulare care joacă la două capete. La mijlocul anului trecut, şeful statului român şi-a recompensat unul dintre consilierii credincioşi de la Palatul Cotroceni, numindu-l ambasador.
Astfel, garantul constituţional al statului român şi l-a trimis pe consilierul său pentru culte,Bogdan Tătaru Cazaban, ca ambasador extraordinar şi plenipotenţar al României pe lângă Sfântul Scaun şi pe lângă Ordinul Suveran Militar de Malta. Anterior, un exemplu a fost cel al lui Teodor Baconschi, care a primit postul de ministru al Afacerilor Externe după ce şi-a demonstrat loialitatea faţă de Traian Băsescu.
După alegeri, Baconschi a fost adus ca şef al diplomaţiei române din postul de ambasador al ţării noastre la Paris, unde ajunsese pentru meritul de a-i fi fost un bun consilier pe probleme politice aceluiaşi Traian Băsescu. Mai mult, pentru că şi-a demonstrat cu asupra de măsură obedienţa faţă de Cotroceni şi faţă de Elena Udrea, căreia i-a închinat ode greţoase, Baconschi a fost cadorisit şi cu funcţia de prim-vicepreşedinte al PD.
Pentru meritul de a nu fi ieşit vreodată din cuvântul preşedintelui său, Emil Boc a fost recompensat cu mai multe mandate de premier şi, mai mult, a fost menţinut şi chiar reînvestit ca preşedinte al PD-ului atât de prezidenţial.
Pentru ajutorul dat în campania electorală a preşedintelui, dar şi a fiicei acestuia, Elena, şi pentru prezentarea biletului de la Tăriceanu, Elena Gabriela Udrea a primit în dar Ministerul Turismului, dar mai ales un buget uriaş pentru acesta.
Monica Iacob Ridzi s-a implicat şi ea în campania electorală pentru mezina prezidenţială. Fosta ministresă pedistă a tineretului a scăpat nepercheziţionată la biroul de la Camera Deputaţilor.
Pentru că nu a plecat odată cu PNL-ul de la guvernare şi pentru că a rămas la dispoziţia lui Traian Băsescu şi a PDL, cadoul pentru Cătălin Marian Predoiu a fost fotoliul de ministru al Justiţiei și de prim-ministru interimar de 36 de ore.
O frumoasă recompensă a primit fostul consilier al lui Traian Băsescu, Cristian Preda. Care, pentru meritul de a fi gestionat cum trebuie Comisia prezidenţială de revizuire a Constituţiei, a primit postul foarte bine remunerat de europarlamentar.
Pentru că au scris şi extrem de foarte frumos şi mai mult decât foarte bine despre Traian Băsescu, atât timp cât s-au aflat în presă, răsplata pentru Traian Radu Ungureanu şi Sever Cotoi Voinescu a fost câte un loc călduţ, primul de europarlamentar, iar cel de-al doilea de deputat în parlamentul naţional, din partea PD.
După ce a calculat viteza pumnului lui Traian Băsescu în episodul din campania electorală de anul trecut, pentru a-i susţine nevinovăţia preşedintelui, Daniel Petru Funeriu a primit drept cadou postul de ministru al Educaţiei iar apoi pe cea de consilier prezidențial pentru învățământ.
Având în vedere că a acceptat să-i facă loc în cursa pentru Cotroceni, cu acea scenă de teatru prost la lacrimilor,acum mai bine de șase ani, Traian Băsescu nu l-a uitat pe Theodor Dumitru Stolojan. Astfel, “Dragă Stolo” a fost pe rând consilier prezidenţial şi mai apoi europarlamentar în două etape.
Nu este de uitat şi fostul consilier de stat (mai mic în grad ... profesional decât superiorul său Stolojan) pe probleme economice, Bogdan Marius Chiriţoiu, pe care l-a trimis nici mai mult nici mai puţin decât să fie preşedintele Consiliului Concurenţei.
European convins, amintitul Băsescu l-a trimis pe consilierul de stat pentru afaceri europene, de la Palatul Cotroceni, Bogdan Mănoiu, ca ministru pentru afaceri europene în guvernul condus doar cu numele de Boc Emil. După numirea lui Leonard Orban, Mănoiu s-a întors în Cotroceni.
Pentru devotamentul său faţă de Traian Băsescu şi pentru propaganda electorală făcută,Monica Louisa Macovei a primit, la rându-i, tot un post de europarlamentar, bine remunerat, la Bruxelles.
Pentru corecta și onesta sa sa prestaţie din postura de consilier de stat pentru protocol, Ion Pascu a fost trimis ca ambasador la Ankara iar apoi la Nicosia.
Şi Maria Ciobanu, consilier de stat pe probleme europene, a primit drept recompensă, la plecarea de la Cotroceni, o funcţie de ambasador. Este vorba despre cea de şef al Misiunii României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite cu sediul la Geneva.
Cadoul pentru consilierul de stat pe probleme sportive, Octavian Bellu, a fost o funcţie importantă: cea de secretar de stat pentru sport.
Doi dintre cei patru consilieri prezidenţiali pentru apărare de până acum au fost recompensaţi de Traian Băsescu în funcţie de loialitate: Vasile Blaga - ministru al Internelor, iar Mihai Stănişoară - ministru al Apărării.
Şi consilierul de stat pentru probleme sociale Daniela Nicoleta Andreescu a primit o recompensă: ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului. Nu este exclus ca Băsescu să o recpuereze după șutul pe care i l-a tras Boc în urma scandalului mediatic recent.
După ce a prestat pe postul de șef al Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România, Dacian Cioloș a fost răsplătit cu funcția de comisar european, din partea României, pentru agricultură.
Leonard Orban a căpătat și el premiul sub formă de ministru al afacerilor europene după ce l-a slujit pe Traian Băsescu din postul de consilier prezidențial pentru integrare europeană.
Pentru că s-a pus în fruntea partidului compus din fugarii de la partidele care i-au trimis în Parlamentul României, generalul Gabi a fost numit ca ministru al Apărării Naţionale. Rămâne şi astăzi cea mai blasfemiantă numire dictată de Băsescu.
Claudiu Săftoiu a primit funcţia de director al SIE, dar Băsescu a avut grijă să nu aibă parte de ea, decât atâta timp cât a vrut... puterea lui.
Au mai plecat fără să primească însă vreo funcţie de stat: Stana Anghelescu, Silviu Barbu, Viorel Bârloiu, Valeria Buric (Dorneanu), Cătălin Dumitru, Andrei Gabriel Pleşu, Adriana Ana Săftoiu, Dan Vuerich, Renate Weber, Dumitru Honciu, Sorin Ştefan Stanciu, Alexandrina Corina Gătej și Anca Ileana Ilinoiu.
Consilierii actuali nu au apucat să primească vreo recompnesă sub formă de funcţie în apartul de stat, dar au fost decoraţi de Băsescu, dar nu oricum, ci departe de ochii presei, ai opiniei publice. Dintre toţi, după decorarea colectivă  din decembrie 2009, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, Valeriu Turcan, a fost avansat. În grad! De la cel de consilier de stat, în cel de consilier prezidenţial.
Noul grad i-a adus lui Valeriu Turcan un rang de ministru şi o sporire a salariului cu câteva sute bune de lei. Anterior, Turcan era decorat de Băsescu T. cu titlul de Cavaler al Ordinului Serviciul Credincios.
Dacă decorarea consilierilor nu ar fi una neapărat spectaculoasă, Traian Băsescu a avut grijă să se redresze. Prin urmare, Băsescu T. şi-a decorat nu doar fotograful, camermanul şi sunetistul oficiali, ori pe pilotul elicopterului său, dar a decorat-o până şi pe doctoriţa sa de familie. Şi de parcă nu era îndeajuns, acelaşi Băsescu şi-a decorat şi finul de cununie, medic de profesie.
Medic care s-a ocupat de asistenţa de specialitate a lui Băsescu pe vremea herniei de disc din mai 2006. Pe atunci comandant al Spitalului Militar Central, Ion Sârbu, cel care se ocupa cu supervizarea echipei de sănătate a lui Traian Băsescu pe când s-a operat de tiroidă, a fostavansat la gradul de general-maior. Băsescu nu şi-a uitat aghiotantul cel mai vechi, pe care l-a avansat la gradul de general.
Accesări: 1989
Cristian Oprea
Publicat acum 6 ore si 59 minu