politica externa cu bâta.

Deci, din mare prieten al Serbiei si una dintre oile negre din UE care nu recunosteau independenta Kosovo, Romania s-a transformat in dusmanul Serbiei si singura oaie neagra din UE care blocheaza drumul european al Serbiei. Cam nepotrivit momentul sa-i strangi de oua pe sarbi, zic eu... Mai ales ca s-a enervat Germania... Oare ce-o fi in capul lor?

Euractiv: Romania a blocat marti obtinerea statutului de candidat la aderarea europeana pentru Serbia, cei 27 de ministri de externe multumindu-se, in cele din urma, sa "recomande" acordarea acestui statut in cadrul Summitului UE din 1-2 martie.Practic, Romania - reprezentata de ministrul Cristian Diaconescu, a conditionat acordul pentru candidatura Serbiei la UE de garantii suplimentare legate de problemele minoritatii romanesti. 

In cele din urma, dupa negocieri, in Concluziile Consiliului Afaceri Generale a fost anexata o declaratie a Executivului UE prin care insista asupra protejarii minoritatilor "ca parte integranta a criteriilor de aderare la UE".
Seful diplomatiei germane, Guido Westerwelle, a acuzat marti Romania ca a blocat obtinerea statutului de stat candidat la aderare pentru Serbia din ratiuni de "politica interna" si nu si-a ascuns exasperarea fata de semiesecul reuniunii de marti, relateaza AFP.
Nimic nu este insa pierdut pentru Serbia. In zilele urmatoare vor avea loc discutii pentru aplanarea divergentelor, a precizat ministrul danez al Afacerilor europene, Nicolai Wammen.
Ministrul suedez de externe, Carl Bildt, a acuzat si el, indirect, Romania de "lipsa de spirit european".