ole, ole, Nutzi Udrea nu mai e!!!

GANDUL: Retragerea Elenei Udrea, la pachet cu toţi miniştrii PDL, a fost oficializată astăzi în Colegiul Director al democrat-liberalilor după o serie de şedinţe tensionate ale conducerii partidului, ultima luni seară în care nemulţumirile pedeliştilor au atins apogeul.
Blaga a atacat primul, au urmat Frunzăverde şi Berca
O discuţie preliminară a avut loc ieri, în Biroul permanent al partidului, când după demisia lui Emil Boc care a explicat că a renunţat la mandat din cauza imaginii proaste pe care o atrage asupra partidului, preşedintele Senatului Vasile Blaga a reluat ideea că premierul nu este singurul care are probleme de imagine, iar gestul său ar trebui urmat şi de alţi miniştri. Poziţia sa a fost susţinută, potrivit unor surse din partid de majoritatea liderilor PDL. Seara, după ce prim-vicepreşedintele Sorin Frunzăverde şi-a asumat, oficial, un atac dur la adresa ministrului Dezvoltării, mai mulţi şefi de organizaţii, printre care Gheorghe Ştefan şi Gabriel Berca, au ieşit şi ei la atac reproşându-i Elenei Udrea că nu dă drumul la bani către primăriile democrat-liberalilor. De altfel, Berca îi reproşase, susţin aceleaşi surse, în mai multe rânduri Elenei Udrea că Ministerul Dezvoltării a dat bani foarte mulţi primăriei Bacău, conduse de liberalul Romeo Stavarache, iar la administraţiile pedeliste din judeţ nu au ajuns banii.
Udrea: Nu ţin cu dinţii de post
Potrivit unor surse din PDL, Elena Udrea s-a apărat susţinând că nu ţine cu dinţii de post, ci că ar fi vrut un vor de încredere în partid după care ar fi renunţat singură la mandat.
După cum au evoluat lucrurile şi cu acceptul preşedintelui Traian Băsescu, Emil Boc a venit cu soluţia plecării tuturor miniştrilor PDL cu care a făcut echipă la Palatul Victoria, anunţând de altfel înainte de intrarea în şedinţa Colegiului Director că membrii PDL care vor face parte din noul guvern vor fi diferiţi.
Berceanu i-a plătit o ultimă poliţă lui Boagiu
În faţa şefilor de organizaţii care se pregăteau de un nou episod tensionat, Boc a spus că soluţia este să plece toţi miniştrii, ţinând să precizeze că a avut o discuţie în acest sens cu Anca Boagiu şi Elena Udrea, care au susţinut fără rezerve o astfel de variantă. Situaţia, susţin aceleaşi surse, s-a detensionat odată cu anunţul premierului, democrat-liberalii concetrându-se asupra propunerilor de noi miniştri. Numai Radu Berceanu i-ar fi mai spus, o dată, peste masă succesoareia sale la Transporturi Anca Boagiu, că "s-a dus să taie panglici la toate proiectele începute, dar n-ar fi dat un telefon".
"Ce să caute la Economie când nu ştie care este diferenţa dintre watt şi volt?"
În principiu, liderii PDL nu au avut mari obiecţii în privinţa noilor miniştri, singura problemă fiind în cazulAndreei Paul Vass, propusă de Emil Boc, pentru a-i lua locul lui Ion Ariton. "Ce să caute la Economie când nu ştie care este diferenţa dintre watt şi volt", ar fi comentat un lider PDL nemulţumit.
De altfel, Andreea Paul Vass a obţinut şi cele mai puţine voturi din partea democrat-liberalilor, 43 din 61, în vreme ce în cazul celorlate propuneri voturile împotrivă sau abţinerile n-au fost mai multe de cinci, susţin surse participante la discuţii.
Cum "şi-a luat angajamentul" succesorul lui Udrea
Şefii de organizaţii judeţene şi-au concentrat atenţia asupra succesorului Elenei Udrea la Dezvoltare, Cristian Petrescu, cerându-i acestuia "să-şi ia angajamentul că va continua PNDI". Petrescu ar fi evitat un răspuns tranşant în această chestiune, susţin surse din partid, mai ales că misiunea FMI a remarcat problemele programului prin care pedeliştii vedeau construiţi 10.000 de kilometri de drumuri judeţene.
"PNDI, deşi ar putea executa proiecte excelente, nu respectă bunele practici fiscale şi ar trebui limitate astfel de investiţii. Acest lucru este crucial pentru a se preveni risipa de fonduri publice insuficiente", a spus şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, la finalul vizitei de evaluare în România.
La rândul său, şeful misiunii CE, Istvan Szekely, a arătat că deşi perspectiva bugetară pentru 2012 este bună, singurul pericol l-ar putea reprezenta PNDI.
Clarice Dinu este editor al ziarului Gândul