mru nu e sanatos la cap

(via Florin Chilian ) Chiar nu gasim in toata Romania asta un om sanatos la cap pt a-l pune la guvern?!!!

(Sunt convins ca majoritatea celor care au urmarit evolutiile televizate ale premierului proaspat instalat au observat miscarile lascive ale pupilelor D-lui Ungureanu)

Nistagmus este o miscare involuntara conjugata a globilor oculari, normala sau patologica, si alcatuita din doua componente, un component lent de urmarire si o faza rapida de revenire la pozitia initiala. Nistagmusul poate fi prezent la oamenii normali in anumite conditii (urmarirea obiectelor in miscare, rotire, la privirea laterala sau dupa consumarea alcoolului). Nistagmusul patologic in linii mari nu se deosebeste de cel fiziologic, insa apare in anumite maladii ale sistemului nervos central, oftalmologice, in intoxicatii sau ca efect secundar al unor medicamente.
Cauzele nistagmusului
Nistagmusul patologic poate fi congenital, idiopatic sau secundar unei maladii a sistemului nervos central. Nistagmusul poate deasemenea fi un fenomen tranzitor la intoxicatia cu anumite substante chimice, la administrarea anumitor medicamente sau la utilizarea alcoolului.

Nistagmusul congenital este un fenomen mult mai des decat nistagmusul dobandit. Acesta poate fi datorat unor anomalii cromosomiale printre care si sindromul Down, poate fi rezultatul unor anomalii de dezvoltare sau patologii oculare. Nistagmusul congenital ca regula este de intensitate usoara si nu este derenjant pentru persoana afectata, insa poate fi usor observat de un examinator atent. Uneori, in caz daca intensitatea nistagmusului este destul de mare, poate fi afectata acuitatea vizuala.

Nistagmusul idiopatic este nistagmusul patologic la persoanele aparent fara o cauza care ar fi putut sa provoace aceasta dereglare.

Nistagmusul dobandit este rezultatul patologiilor care afecteaza aparatul vestibular aflat in urechea interna si/sau regiunile sistemului nervos central implicate in coordonarea miscarilor globilor oculari. Mai jos sunt listate o serie de maladii care pot provoca nistagmus.

Vertijul pozitional benign
Traumatismul craniocerebral
Accidentul vascular cerebral (fiind una din cea mai frecventa cauza a nistagmusului la batrani)
Scleroza multipla
Maladia Meniere
Tumorile cerebrale (neurinomul de acustic, meduloblastomul, astrocitomul etc.)
Encefalopatiile de diferita origine
Maladiile ereditare (ataxiile cerebeloase)
Insuficienta tiaminei (vitaminei B1)

Nistagmusul poate fi determinat si de intoxicatia cu anumite substante chimice sau medicamentoase:

Alcool
Litiu
Barbiturice
Antidepresante (inhibitorii selectivi de recaptare a serotoninei)
Antiepileptice (fenitoina, clonazepam)
LSD
Ketamina
http://ainmd.org/index/nistagmus/0-78