Treceți la conținutul principal

Ceausescu si Besescu

New York Times: Nepopularul Traian Băsescu seamănă tot mai mult cu dictatorul Ceauşescu
 

New York Times: Nepopularul Traian Băsescu seamănă tot mai mult cu dictatorul Ceauşescu
Renumitul ziar New York Times a publicat un amplu articol în ediţia de marţi despre modul în care fostele state socialiste din Europa îşi gestionează trecutul totalitar.
Ziarul face trimitere la state precum Polonia, Macedonia, Albania, Ungaria şi România.
Referitor la România, jurnaliştii New York Times amintesc de recentele mişcări de protest menite să-l înlăture de la putere pe Traian Băsescu, comparat cu fostul preşedinte comunist Nicolae Ceauşescu.
"Şi în timpul recentelor proteste din România, pancartele şi scandările protestatarilor au susţinut şi mai mult că nepopularul şi autoritarul Băsescu seamănă tot mai mult cu fostul dictator Nicolae Ceauşescu", scrie New York Times.
Ce spune ziarul despre alte state
După o lungă perioadă de apatie, statele din Europa Centrală şi de Est încep au decis să încheie conturile cu trecutul comunist, scrie The New York Times, în articolul citat, dedicat cu precădere Poloniei. Justiţia poloneză a decis că liderii comunişti care au stat în spatele decretării legii marţiale, în decembrie 1981, au fost parte a "unui grup criminal", se poate citi în articolul intitulat "Polonia, în fruntea valului de investigare a erei comuniste". Preşedintele Bulgariei încearcă să-i excludă din serviciul diplomatic pe cei care au colaborat cu poliţia politică comunistă. Guvernul macedonean este ocupat cu vânătoarea acestor colaboratori, iar noua constituţie ungară permite acţiuni în justiţie împotriva foştilor comunişti. În Germania, cancelarul Angela Merkel l-a propus pentru preşedinţie pe pastorul est-german Joachim Gauck, cel care a studiat arhivele Stasi. Letonia, a respins, prin referendum, recunoaşterea limbii ruse ca a doua limbă oficială.
În intreg acest şir de exemple ale gestionării trecutului comunist, The New York Times aminteşte de Romania prin comparaţie făcută de protestatari între Traian Băsescu şi Nicolae Ceauşescu. În trecerea în revistă făcută de cotidianul american, România este urmată doar de Albania, acolo unde Muzeul Naţional a deschis o sală dedicată victimelor regimului lui Enver Hoxha. (Alexandru Vișan, Călin Marchievici)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Paris Hilton sucks

Prezentatoarea show-ului de dimineata de la MSNBC care n-a vrut sa citeasca stirea despre Paris Hilton se numeste Mika Brzezinski si este - ati ghicit - fiica lui Zbigniew Brzezinski. O vedeti pe vreo fufa de la noi facand asa ceva? Macar in semn de protest fata de stirile cu Bheeekali...

Presa din Ungaria: "Banca lui Vladimir Putin se mută la Budapesta". România, printre acţionarii IIB

email   print 0     Autor:  Emil Neacşu 21 Feb 2019 - 14:16 Mutare strategică a preşedintelui rus, Vladimir Putin. Potrivit site-ului  Index.hu ,  International Investment Bank  îşi mută sediul general de la Moscova la Budapesta. Potrivit site-ului Băncii, România este printre acţionarii săi. Parlamentul Ungariei a dezbătut acordul internaţional care stabileşte noul sediu al băncii, acord care conţine o serie de detalii alarmante. Propunerea legislativă pentru introducerea unui nou acord internaţional cu Rusia în sistemul legal ungar conţine o serie de detalii neobişnuite, care acordă o serie de drepturi suplimentare pentru International Investment Bank (IIB), care este succesorul legal al Comecon şi al băncii fostei organizaţii economice sovietice. Documentul prevede că mare parte din costurile băncii - inclusiv remobilarea, chiria şi securitatea - să fie plătite de contribuabilii maghiari.  Presa ungară a subliniat că acordul menţionează o

links

https://www.nationalgeographic.com/culture/topics/reference/dramatic-history-prorogation-british-parliament/ https://foreignpolicy.com/2019/08/29/shutting-down-parliament-is-worse-than-a-coup-its-a-mistake/ https://time.com/5654052/moldova-drinking-problem/