Regele Mihai, alungat in 1947, victorios in 2011

La 64 de ani de la abdicarea impusa de comunisti, Regele Mihai este cotat cu o incredere mai mare din partea populatiei decat besescu si slugile lui. Cu toate acestea, mai cunosc tineri care se opun categoric ideii revenirii Regelui la conducerea tarii, pe motiv ca "si-ar aduce clica lui". Pai, pe cine sa aduca, domnilor? Pe cineva mai rau decat besescu? Mai umil decat Boc? Mai jigodie decat Oprea? Mai boarfa decat Udrea? Mai lepra decat Anastase? Mai murdar decat Blaga? Unde credeti ca mai exista astfel de oameni?

Adevarul:

Regele Mihai îi domină pe liderii republicii

29 decembrie 2011, 21:51 |  Autor: Romulus Georgescu,Ciprian Stoleru | 2024 afişări
Regele Mihai a cucerit inimile românilor
FOTO: REUTERS

Regele Mihai a cucerit inimile românilor

 
Forţat de comunişti să abdice pe 30 decembrie 1947, Regele Mihai are astăzi 25,7% cotă de încredere, mai mult decât Traian Băsescu şi Emil Boc împreună.
Regele Mihai are o cotă de încredere de 25,7% în luna decembrie 2011, potrivit sondajului realizat de IMAS pentru ziarul „Adevărul". Popularitatea Maiestăţii Sale  depăşeşte cota de încredere cumulată de preşedintele Traian Băsescu - 12,9% împreună cu premierul Emil Boc - 9,7%. Regele este depăşit, la capitolul încredere, în luna decembrie, doar de preşedintele PNL Crin Antonescu, cotat cu 27,1%. Dintre personalităţile măsurate de IMAS în 2011, doar Mugur Isărescu, cotat în iunie cu 32,2%,  l-a mai depăşit pe Rege.

Regele Mihai a bulversat ierarhiile politice din România anului 2011 printr-un singur eveniment major: discursul ţinut în Parlamentul României pe 25 octombrie când a împlinit 90 de ani. Întregul eveniment nu a durat mai mult de douăzeci de minute. Prestanţa Regelui a făcut să fie unul dintre puţinele personaje publice care să nu fie privite cu neîncredere atunci când a rostit, de la tribuna Parlamentului, cuvinte precum „iubire de ţară", „morală" sau „credinţă". 

Regele a  atins, fără cuvinte complicate,  subiectele cele mai sensibile ale momentului: dualitatea politicii, nesocotirea valorilor, descurajările instituţionale, durerile celor fără de putere şi speranţă.

Prestanţă şi criză de lideri

Mai mult, prin întreaga sa prestaţie a demonstrat că este deasupra disputelor politice. Atacat de preşedintele Traian încă din vara acestui an şi acuzat că a fost „sluga" ruşilor , Regele Mihai nu s-a coborât la nivelul preşedintelui, şi un asemenea comportament nu poate fi decât apreciat de alegătorii obosiţi de răfuielile politice zilnice.

De altfel, popularitatea Maiestăţii Sale a fost amplificată şi de atitudinea meschină a preşedintelui Traian Băsescu şi a susţinătorilor săi, care au au ales să boicoteze discursul Regelui în Parlament.