Stelian Tanase despre suspendarea lui basescu

BASESCU SUSPENDATînapoi


Infrîngerea Opoziţiei la referendumul din 2007 a rămas pănă azi o traumă. Sunt destui care nu s-au vindecat şi doresc încheierea socotelilor. Atunci a fost o greşeală politică gravă – referedumul a invalidat hotărîrea Parlamentului. Băsescu a mizat corect că poporul nu va accepta ideea. Capului de locuitor i s-a părut un atac impotriva democraţiei, revoluţiei, a siguranţei sale, iar Băsescu a părut victima unui odios joc polticianist din partea nomenklaturii, excomuniştilor, securiştilor şi a parlamentarilor corupţi. Nu era el cel care a denunţat comunismul în faţa Parlamentului ? Era! Aşadar lumea a sărit să salveze democraţia şi pe preşedintele iubit, cum făcuseră minerii în 1990-1. Capul de locuitor nu a perceput exact manevrele complicate ale politicii. Cînd Băsescu a adus acuzaţii infamante la adresa regelui Mihai, vara asta, măştile au căzut. Platforma cu care cîştigase la referendum a dispărut. În 2007 încercarea de a-l suspenda pe Băsescu l-a reinventat din punct de vedere politic, i-a dat o statură, l-a aşezat pe un soclu de mare lider care vrea să facă reforme dar hidra reacţiunii nu îl lasă! A jucat această carte în 2009 şi a cîştigat al doilea mandat.


În fine. Mai e ceva. Dacă X. are un salariu bun, un job, restul nu contează. Cînd îl atingi la salariu şi job, atunci se întoarce împotriva ta. Este exact ce a făcut în 2010, cînd Băsescu a căzut în disgraţia milioanelor lui de admiratori neconditionaţi în urma măsurilor de austeritate. Acum Opoziţia agită iar stindardul suspendării. Povestea cu anticomunismul a căzut, iar standardul de viaţă este mai jos ca oricînd în ultimii zece ani. Datele problemei s-au schimbat. Un referendum pentru suspendarea lui Băsescu ar da un rezultat pozitiv. De data asta votul ar fi împotriva lui, suspendarea votată în Parlament ar fi validată. O ştie bine şi Băsescu, aflat sub 15% în sondaje. Acum Băsescu are în Parlament o majoritate confortabilă, o încercarea de a-l suspenda ar cădea la vot. Dar după alegeri, majoritatea va fi alta.


Adrian Năstase a evocat sîmbătă la 3×3 suspendarea lui Băsescu – dacă nu va încredinţa guvernul USL, în situaţia în care ar obţine 51% din voturi. Crin Antonescu ieri a spus şi el că prin atacurile împotriva justiţiei, Băsescu încalcă Constituţia, motiv serios pentru a fi suspendat. Victor Ponta a evocat şi el această posibilitate, cînd raportul de forţe din Parlament o va permite. Treptat cercul se strînge în jurul lui Băsescu. Discursul se radicalizează, Opoziţia face ce trebuie să facă o opoziţie – să contraatace. Campania electorală pare să-şi fi găsit tema politică. Dacă va cîştiga, USL îl va suspenda pe actualul preşedinte în exerciţiu şi va declanşa alegeri anticipate pentru Cotroceni. Băsescu are de ce se teme.