să râdem de besescu...

ProTV:
“Va rugam sa nu radeti, Romania vrea in zona euro”. Presa internationala apreciaza simtul umorului la presedintele Basescu


„Imi place presedintele Romaniei, Traian Basescu. Are simtul umorului”, comenteaza un jurnalist al cotidianului canadian The Globe and Mail, pe marginea declaratiilor facute de seful statului roman in timpul vizitei de ieri de la Berlin. Dupa intalnirea cu cancelarul german Angela Merkel, presedintele roman le-a spus reporterilor ca da, Romania vrea in continuare sa intre in zona euro, in ciuda problemelor financiare cu care se confrunta in prezent regiunea. Si a adaugat: “Va rog sa nu radeti”, ca o gluma catre jurnalisti, mai scrie publicatia canadiana.“Nu credem intr-o Europa fragmentata”, a mai spus Basescu, adaugand ca Romania spera sa se alture celor 17 state din uniunea monetara europana in 2015.
Romania este a noua cea mai mare tara dinUniunea Europeana, cu o populatie de 21 de milioane de locuitori.

Potrivit ultimelor cifre date publicitatii de catreUniunea Europeana, se estimeaza ca economia Romaniei va creste in acest an cu 1,7%, 2,1%, in 2012 si 3,4% in 2013.

Cu o economie care s-a transformat radical dupa caderea comunismului, in 1989, Romania are o rata a somajului mai putin ingrijoratoare fata de cifrele inregistrate in tarile europene care se confrunta cu grave probleme economice, mai comenteaza The Globe and Mail.

Dupa ce a aplicat un pachet de masuri de austeritate in vara anului 2010, este de asteptat ca deficitul bugetar sa scada la 4,9% in acest an, dupa ce anul trecut deficitul a fost de 6,9%. Pentru 2012, Romania tinteste un deficit de 3,7%, in timp ce in 2013, acesta urmeaza sa ajunga la 2,9%.

Cifra care da speranta Romaniei, in conditiile in care una dintre conditiile pentru aderarea la zona euro este ca deficitul bugetar sa fie sub 3%. Iar faptul ca tara se afla intr-un program de reforme impuse in cadrul unui acord de imprumut de la FMI o face credibila si cu sanse sa adopte moneda unica europeana, mai scrie publicatia canadiana.