Romania, in 2030

Sunt in TGV, plec din Constanta si ma duc la Paris, sa-mi vizitez baiatul, director la Disneyland. Ma asez pe scaunul comod, cu aparat de masaj, si sunt intampinat imediat de catre o stewardesa. ”Buna ziua, numele meu este Justitia, si va stau la dispozitie”. Nu e o gluma. Femeia, imbracata in uniforma colorata a Cailor Ferate Basescu (fostele Cai Ferate Romane, privatizate in anii 2014) este de origine rroma si este o absolventa a programului de integrare a populatiei rrome, lansat de Guvernul Edmond Talmacean in 2013. ”Un Ci-co”, zic. iar doamna striga la colegul sau, din capatul culoarului: ”Pardailane, adu-i lu domnu un Brifcor”. Curentul electric din tren se opreste brusc, dar in secunda imediat urmatoare neoanele incep sa palpaie disperate si se aprid. ”Iar au executat niste opozanti ai regimului”, constata Justitia. Mda, chiar uitasem ca linia electrica de care depind Caile Ferate Basescu este interconectata cu Centrala de la Cernavoda si Penitenciarul Mihail Kogalniceanu, fosta baza militara. Un puradel de vreo 7 ani imi baga un ziar sub nas, in timp ce vrea sa-mi subtilizeze iPhone-ul 73, produs la uzinele Apple din Gaesti. Ii dau 20 de Ro-Euro pe ziarul ”Vocea Elenei Udrea” si imi recuperez telefonul, cu un zambet de mustrare. Trenul pleaca din statie cu un zvacnet si, in doar 30 de minute prinde viteza maxima, 60 de km.h. Ajungem la vama bulgara - facem un ocol pentru ca, din cauza inundatiilor, sudul Rromaniei Pedeliste, denumirea oficiala a tarii, este inchis traficului. Vamesul bulgar imi cerceteaza atent viza de intrare in spatiul Schengen. ”Aveti ceva de declarat? Bani, telefon mobil? Ceas?”, ma intreaba el in bulgara. ”Am un telefon mobil proprietate personala”, ii raspund tot in bulgara, si ii arat actele telefonului. Bulgarul imi arunca pasaportul, actele telefonului, certificatul de sanatate, invitatia de la fiul meu, copia dupa cazier si trece la cel de al doilea pasager din tren.
”Ieri, un domn din Bocuresti (actuala denumire a fostei Capitale, Bucuresti) a incercat sa ceara azil politic in Albania, dar a fost prins la timp de agentii de securitate”, sopteste celalalt calator din tren. ”De aia sunt bulgarii atat de vigilenti”, continua omul, cu un accent evident de locuitor al Regatului Transilvan. ”Sunteti din Regat?”, il intreb. ”Da, merg pana la Londra, sa imi vand locuinta si am ales sa merg cu TGV pentru ca e mai romantic”, raspunde omul. ”Sunt din municipiul Viscri”, mai spune el.
Trenul continua sa mearga spre Paris, iar eu ma uit la fotografia de pe prima pagina a ziarului cumparat din Constanta. ”Presedintele Elena Basescu, in vizita oficiala in Republica Secuiasca”, e scris cu litere mari, sub poza doamnei Basescu si cea a omologului sau secui, Csibi Barna...