Olanda ne tine la usa Schengen

Euractiv: Olanda a anuntat ca nu-si va schimba pozitia in ceea ce priveste mentinerea Bulgariei si a Romaniei in afara spatiului Schengen, pana cand cele doua state vor prezenta o dovada privind progresele facute in lupta combaterea coruptiei. Romania si Bulgaria "trebuie sa demonstreze mai intai, iar acest lucru e mai important decat gasirea unei solutii", a afirmat ministrul olandez al Imigratiei si Azilului, Gerd Leers.


"Este 100 la suta sigur. Nu trebuie sa fie pusa pe ordinea de zi (a summit-ului UE). Pentru noi, raspunsul este clar", a declarat a declarat la Bruxelles ministrul olandez al Imigratiei si Azilului, Gerd Leers, referindu-se la o propunere de a discuta subiectul la summitul liderilor Uniunii Europene din 9 decembrie, scrie Novinite.
Romania si Bulgaria "trebuie sa demonstreze mai intai, iar acest lucru e mai important decat gasirea unei solutii", a afirmat ministrul.
Leers a adaugat ca Olanda va examina un raport al Comisiei Europene privind eforturile anticoruptie din Romania si Bulgaria,care va fi publicat in luna februarie, pentru a vedea daca s-au inregistrat progrese. "Daca vom vedea progrese in luna februarie, atunci avem un inceput", a adaugat el.
Potrivit lui Leers, exista riscul ca in Bulgaria sa se repete scenariul din Grecia,
care nu reuseste sa tina sub control imigrantii clandestini ce incearca sa intre in UE prinTurcia. "Trebuie sa ne asiguram ca ceea ce se intampla in Grecia nu se va intampla in Bulgaria", a explicat ministrul. Declaratia vine la o luna dupa informatiile potrivit carora Finlanda si-a atenuat pozitia privind aderarea Bulgariei si Romania la spatiul Schengen.
Tara nordica este acum de acord ca UE sa-si deschida granitele aeriene si maritime cu Romania si Bulgaria in martie 2012, iar problema frontierelor terestre sa fie discutata in iulie.
Romania si Bulgaria ar fi trebuir sa adere la Spatiul Schengen in primavara anului 2011, dar aderarea lor a fost respinsa de Franta si Germania, care si-au exprimat, de asemenea, obiectiile cu privire la situatia coruptiei si crimei organizate din cele doua tari. In septembrie, Finlanda si Olanda s-au opus stabilirii unei date pentru aderarea celor doua tari.