besescu a mai luat o m..e...o euro m..e

Bild: Nu-i vrem pe români în zona euro
Acasă » Lumea
Tabloidul Bild, cel mai citit ziar din Germania cu un tiraj zilnic de 3,6 mil. exemplare titrează, după vizita preşedintelui Traian Băsescu la Berlin: Politicienii nu-i vor pe români în euro.

După ce face o radiografie relativ corectă a ţării şi nu uită să spună că România este a doua cea mai săracă ţară din UE care a luat împrumut de la FMI, dar are o datorie publică sustenabilă de 32%, însă nu respectă criteriul de la Maastricht în privinţa deficitului public (6,5% în 210), Bild consultă o serie o oameni politici din partide pentru a conchide că politicienii nu-i vor pe români în euro.

"În vârtejul crizei, românii doresc aderarea la euro în 2015!", se miră tabloidul.

Ziarul face şi un sondaj onlie şi, din 2.500 de răspunsuri primite 78% dintre repondenţi sunt împotriva aderării României la euro.

Bild, care şi-a făcut un renume din politica sa brutală împotriva Greciei este un cotidian temut de politicieni, dat fiind tirajul şi influenţa pe care o are în rândul electoratului. Articolul despre România este un răspuns la declaraţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu şi cancelarul Angela Merkel în timpul conferinţei de presă comune de joi de la Berlin referitoare la intenţia reconfirmată a României de a adera la euro în 2015.

În replică, Bild consultă o serie de oameni politici şi de la stânga spectrului politic care s-ar opune aderării României a zona euro.

Ministrul de interne bavarez Joachim Hermann (Uniunea Creştin-Socială, ramura bavareză a Uniunii Creştin Democrate, partidul lui Merkel) susţine, citat de Bild, şi preluat de agenţia DST că refuză aderarea României la euro întrucât justiţia din România nu este independentă, iar corupţia este "prea mare".

Purtătorul de cuvânt pentru politică internă a grupului CSU din Bundestag, Stephan Mayer, susţine că Grecia trebuie să fie o învăţătură de minte: "Nu mai avem dreptul să primim în mod prematur ţări în zona euro, care pot privite drept candidate la un posibil faliment".

Gerold Reitenbach, de la Partidul Social-Democrat (în opoziţie) susţine că discuţiile despre primirea de noi membri în zona euro nu pot fi pornite până ce UE nu-şi pune la punct un mecanism puternic de control, scrie zf.ro care citează Blid.