Udrea viseaza la un post international... Duca-se...

de pe blogul panaramei:

De ieri mă aflu într-o vizită în Coreea de Sud, pentru Adunarea Generală a Organizaţiei Mondiale a Turismului. Întâlnirea are loc în perioada 8-14 octombrie la Gyeongju, la 70 km de Busan. Drumul cu avionul până acolo a durat 18 ore, la capătul cărora toată lumea era epuizată. Din fericire, diferenţa de fus orar este de 6 ore în plus faţă de România, ceea ce sper ca până mâine să nu se mai simtă.
OMT este o instituţie specializată aflată în coordonarea ONU, fiind practic cel mai important for care reglementează turismul la nivel internaţional. Întocmeşte în fiecare an clasamentul turistic al ţărilor şi realizează cel mai important barometru al evoluţiilor turismului la nivel global. Organizaţia are origini foarte vechi, primele forme instituţionale datând chiar din 1925. În acest moment, există 154 de ţări afiliate OMT, pritre care, evident, şi România.
În 2009, atunci când am preluat funcţia de ministru al Turismului, am reuşit să obţinem un post în Consiliul Executiv, la Adunarea Generală de la Astana. Iar anul trecut, în Iran, am obţinut funcţia de vicepreşedinte al OMT, un succes extrem de important. Adunarea Generală a OMT din acest an poate deveni un pas uriaş înainte pe care România îl face. Asta pentru că ţintim o funcţie de prim-vicepreşedinte. Ceea ce ar fi un real câştig de imagine şi nu numai. Ar fi în fapt o recunoaştere de netăgăduit a creşterii nivelului turismului din România.
Adunarea Generală de anul acesta a fost prefaţată de vizita făcută în România în iulie de secretarul general al OMT, iordanianul Taleb Rifai. Acesta ne-a asigurat atunci de susţinerea sa pentru funcţia de prim-vicepreşetinte. Un motiv în plus să fim optimişti pentru rezultatul final al acestui veritabil „Congres Mondial” al turismului.
Revenind la lucrările de la Gyeongju, astăzi a avut loc al 91-lea Consiliul Executiv, în care s-au prezentat concluziile privind evoluţia turismului la nivel global, creşterea înregistrată fiind de aproape 7%. Prin comparaţie, în România, pe primele 8 luni ale anului s-a înregistrat o creştere cu 15,6% a numărului de turişti şi o creştere cu 13,1% a numărului de înnoptări. Ceea ce arată, cred eu, că România se află pe drumul cel bun, creşterea noastră reală fiind dublă faţă de cea de la nivel mondial. De altfel, secretarul general al OMT puncta în iulie: „Cred că România a suferit în ultimii 2-3 ani o transformare majoră din punct de vedere al strategiei în turism. Principala problemă a României în domeniu este că a început târziu. Mult timp nu a făcut ceea ce a trebuit să facă”.
Pe lângă prezentarea concluziilor raportului Consiliului Executiv, tot astăzi au mai avut loc şi întâlniri regionale, pentru ca mâine să înceapă efectiv lucrările Adunării Generale. Sper ca toţi cei de acasă să ne ţină pumnii strânşi, pentru că obţinerea postului de prim-vicepreşedinte ar reprezenta un câştig extrem de mare pentru România. Sunt optimistă că ne vom întoarce cu acest post.