Păvălache.

Ce sa mai zici? STATUL e obligat sa-l despagubeasca pe primul corupt al tarii, Fănel Păvălache, cu 10.000 de euro...
---


ADEVARUL: Fostul consilier guvernamental, Fănel Pavalache, zis „Crapul”, condamnat pentru corupţie, va primi de la statul român 10.000 de euro daune morale, pentru conditiile de detentie si incalcarea prezumtiei de nevinovatie,  în urma unei decizii date de CEDO.
Fănel Pavalache, fostul consilier al lui  Şerban Mihăilescu a dat in judecata statul roman la CEDO in anul 2003, reclamând condiţiile de detenţie, dar şi încălcarea prezumţiei de nevinovaţie în cazul său.

Deranjat de colegii de celulă fumători

Pavalache a invocat, în plângerea depusă la CEDO, faptul că a fost nevoit, în timpul arestului preventiv, să stea în aceeaşi celulă cu fumători, ceea ce a dus la îmbolnavirea sa. Curtea a constatat că în momentul în care a fost arestat preventiv, examenul medical arăta că este sănătos.

Dupa un an de detenţie, un nou control medical a arătat că Pavalache suferă de bronşită asmatică. CEDO susţine că, atunci când o persoană este plasată în responsabilitatea statului, în detenţie, este responsabilitatea acelui stat de a da o explicaţie pentru deteriorarea stării de sănătate.
Curtea Europeana a constatat că statul român  nu a depus toate eforturile pentru a îi asigura lui Pavalache condiţii de detenţie care să respecte demnitatea umană.

Declaraţiile procurorului i-au încălcat prezumţia de nevinovăţie

În ceea ce priveşte respectarea prezumţiei de nevinovăţie, Curtea a considerat că ecoul pe care cazul Pavalache l-a avut în mass-media este inevitabil într-o societate democratică. Cu toate acestea, se atrage atenţia asupra termenilor folosiţi de reprezentanţii statului implicaţi în anchetă.

Astfel, s-a reţinut faptul că, în timp ce îi informa pe jurnalişti despre arestarea provizorie a lui Pavalache, procurorul de caz a susţinut că toate probele stabilesc cu certitudine către vinovăţia acestuia. Aceste declaraţii ale procurorului de caz, au considerat judecătorii CEDO, au adus atingere prezumţiei de nevinovăţie de care ar fi trebuit să beneficieze Pavalache.

1.800 de euro cheltuieli de judecată

CEDO a decis că statul roman se face vinovat de încălcarea prevederilor Convenţiei Drepturilor Omului cu privire la condiţiile de detenţie şi la prezumţia de nevinovăţie. Astfel, Pavalache va primi 10.000 de euro daune morale, precum şi 1.800 de euro cheltuieli judiciare.

Condamnat în dosarul ”Mită la Guvern”

Fanel Pavalache, fost consilier al fostului ministru PSD Şerban Mihailescu, a fost eliberat conditionat, în iunie 2006, pentru bună purtare, după executarea a aproximativ patru ani din cei şase la care a fost condamnat definitiv, pentru fapte de coruptie.

Pavalache a fost arestat în 2002, în urma unui flagrant instrumentat în cazul cunoscut sub numele „Mită la Guvern”, considerat primul mare dosar de coruptie. El a fost condamnat pentru o mită de 20.000 de dolari, de la persoane din conducerea Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), pentru a bloca procedurile de lichidare ale băncii.