Asasini...

Gandul: Administraţia Obama constată într-un memorandum secret că uciderea americanului Anwar al-Awlaki, cleric musulman radical care se ascundea în Yemen, era legală doar dacă nu ar fi fost posibil să fie capturat viu, informează New York Times.
Scris anul trecut, memorandumul vine după diverse consultări între diverse agenţii guvernamentale privind o situaţie controversată. Prin adoptarea acestui memorandum, preşedintele Obama a creat un precedent pentru uciderea unui cetăţean american fără ca acesta să beneficieze de un proces corect.
Decizia a fost luată în contradicţie cu o serie de norme în vigoare, printre care o lege federală împotriva omuciderilor, un ordin al executivului american care interzice asasinatele şi Constituţia Statelor Unite. Cu toate acestea, memorandumul nu creează un cadru legal pentru uciderea cetăţenilor americani suspectaţi de terorism.
Guvernul american s-a confruntat cu critici din partea cercetătorilor şi a activiştilor pentru drepturile omului, care şi-au exprimat îngrijorarea faţă de încălcarea libertăţilor civile. Aceştia au cerut administraţiei un raport detaliat privind motivele pentru care uciderea lui Awlaki a fost permisă.
Documentul a fost redactat cu ajutorul Pentagonului şi al Consiliului Naţional de Securitate
Memorandumul secret care a constituit baza legală pentru uciderea cetăţeanului american a fost întocmit în iunie 2010. Conform acestuia, serviciile secrete considerau că Awlaki lua parte la războiul dintre Statele Unite şi Al Qaeda şi reprezenta o ameninţare reală pentru americani.
Au participat la scrierea memorandumului avocaţi ai mai multor instituţii, precum Pentagonul, Departamentul de Stat, Consiliul Naţional de Securitate sau servicii secrete.
Se presupune că în comisie s-ar fi dat acordul verbal pentru uciderea lui Anwar al-Awlaki înaintea completării memorandumului. În plus, mai multe ştiri dinainte de iunie 2010 raportează că Awlaki ar fi fost pus pe o listă a celor care urmau să fie ucişi sau capturaţi după atentatul dejucat asupra unui avion cu pasageri în decembrie 2009. El a fost acuzat atunci că ar fi recrutat persoana pentru această operaţiune.
Anwar al-Awlaki s-a născut în statul american New Mexico şi a intrat în atenţia autorităţilor când a început să promoveze acţiunile violente ale musulmanilor asupra SUA. În plus, el a fost acuzat că era în fruntea unui grup asociat cu Al Qaeda, care încerca să atace Statele Unite.
Legalitatea uciderii lui Awlaki, pusă la îndoială
Legislaţia americană în vigoare prezintă o serie de norme care pune sub semnul întrebării legalitatea memorandumului secret care a condus la uciderea cetăţeanului american Anwar al-Awlaki.
O lege federală interzice uciderea americanilor aflaţi în străinătate de către alţi americani. Avocaţii memorandumului susţin că acţiunea nu intră sub incidenţa acestei legi întrucât, conform legii războiului, nu este considerată crimă uciderea unui duşman. Cu toate acestea, acţiunea rămâne chestionabilă întrucât americanul nu a fost ucis de un soldat, ci de un angajat CIA care controla drona din baza militară.
De asemenea, Constituţia Statelor Unite prevede că o persoană nu poate fi privată de autorităţi fără motiv, conform celui de-al patrulea amendament, dar şi că guvernul nu poate lua viaţa unei persoanefără să îi ofere un proces în urma căruia să se stabilească dacă este vinovată sau nu, conform celui de-al cincilea amendament.
Alături de Awlaki a mai fost ucis un cetăţean american, Samir Khan, acuzat de publicarea unei reviste în Peninsula Arabă care promova terorismul. Acesta nu era însă o ţintă a armatei americane şi a fost declarat victimă colaterală. Familia sa a citat cel de-al cincilea amendament în acest caz.
"Era necesară asasinarea a doi cetăţeni americani? A fost acest stil de execuţie singura soluţie? Nu puteau fi capturaţi şi judecaţi?", se întreabă membrii familiei Khan.
Luna trecută, consilierul preşedintelui Obama pe contra-terorism, John O. Brennan, a respins acuzaţiile conform cărora administraţia americană ar fi ales să ucidă anumite persoane în condiţiile în care acestea ar fi putut fi capturate.