Iarba olandeza.

Guvernul olandez a decis sa blocheze pentru moment aderarea Romaniei si a Bulgariei la Spatiul Schengen. Decizia putea fi luata la Bruxelles in 22 septembrie, dar ministrul olandez al imigratiei, Gerd Leers, considera ca cele doua nu vor putea pazi frontierele externe ale UE, anunta RFI Romania.
In sedinta de guvern de azi a guvernului de la Haga, ministrul olandez al imigratiei, Gerd Leers, a spus ca, in clipa de fata, Olanda nu considera ca Romania si Bulgaria pot asigura securitatea frontierelor externe ale UE. Joi, in Parlamentul Olandez, acelasi ministru spunea ca, la nevoie, va utiliza chiar si un drept de veto la Bruxelles privind extinderea Schengen.

Pe 22 septembrie, ministrii de interne ai UE urmeaza sa discute extinderea spatiului Schengen. Pentru o decizie pozitiva, e nevoie insa de unanimitate. In absenta ei, decizia extinderii va fi amanata.Surse diplomatice au declarat pentru RFI ca Olanda nu este singura care se opune, Finlanda urmand sa faca acelasi lucru la reuniunea de saptamana viitoare.