Hai siktir...

RRA: Ziua Minerului e sărbătorită în această dată pentru a marca greva minerilor de la Lupeni care, la 6 august 1929, au încetat munca pentru a cere condiţii mai bune de lucru.
În Valea Jiului este sărbătorită sâmbătă Ziua Minerului, manifestare la care sunt comemoraţi toţi cei care şi-au pierdut viaţa în accidentele de muncă din subteran.
Slujbe de pomenire au avut loc în această dimineaţă la toate exploatările miniere din Valea Jiului, iar angajaţii Companiei Naţionale a Huilei au primit tichete cadou în valoare de 400 de lei, conform contractului colectiv de muncă.
Ziua Minerului e sărbătorită în această dată pentru a marca greva minerilor de la Lupeni care, la 6 august 1929, au încetat munca pentru a cere condiţii mai bune de lucru, 22 de ortaci fiind ucişi de autorităţile vremii în confruntarea care a reprimat protestul.
Anul acesta, sărbătoarea ortacilor coincide cu startul unor măsuri economice fără precedent prin care statul vrea să redreseze economic extracţia de huilă.
Din această lună, exploatările miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani intră în conservare, urmând să fie închise până în 2018, iar din septembrie începe o nouă serie de concedieri colective, în urma cărora 900 de mineri vor fi disponibilizaţi.
Cei aproape 8000 de angajaţi care vor mai rămâne în sistem nu ştiu la ce să se aştepte, pentru că formarea unui complex energetic împreună cu termocentralele din Hunedoara trenează, iar ştergerea datoriilor istorice, în valoare de aproximativ un miliard de euro, a fost amânată pentru anul viitor.