Ma tem de rusi cand ne considera prieteni...

Realitatea TV: Un prieten bun este mai vechi decât doi, a afirmat ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Aleksandr Ciurilin, făcând referire la relaţia cu România într-un discurs rostit la recepţia organizată de Ziua Naţională, în care a menţionat, de asemenea, nevoia ca cele două capitale să se asculte reciproc. Ambasadorul Aleksandr Ciurilin a afirmat că România este un partener vechi al Rusiei şi, totodată,
cea mai mare ţară din sud-estul Europei, membru UE şi al NATO. "Desigur, vom asculta cu atenţie ceea ce se spune la Bucureşti, dar vrem să se asculte cu atenţie şi ceea ce se spune la Moscova", a punctat diplomatul rus.

Ambasadorul Rusiei a dat asigurări că temele de dialog politic ale Moscovei cu Bucureştiul sunt multe, iar un potenţial mare îl are şi cooperarea în domeniul culturii. "Şi cu plăcere aş dori să remarcăm şi activitatea companiilor noastre în România: LukOil, TMK şi Mechel. Aceste companii au venit în România cu investiţii foarte serioase, cu cele mai înalte tehnologii de vârf . Şi cu cele mai înalte standarde de protecţie a mediului", a subliniat ambasadorul Aleksandr Ciurilin.

El a apreciat că la creşterea nivelului cooperării româno-ruse va contribui şi o mai mare prezenţă a mediului de afaceri românesc în Rusia. "În acelaşi timp, vreau să vă spun că la nivelul cooperării noastre va contribui şi o aplecare a mediului românesc de afaceri către Rusia. Şi pot să va spun că în momentul de faţă sunt destule proiecte în acest sens", a afirmat ambasadorul Aleksandr Ciurilin.

Diplomatul rus a reafirmat în finalul discursului că Rusia şi România sunt partenerii vechi. "În lumea contemporană în continuă schimbare experienţa multilaterală de cooperare acumulată are o importanţă deosebită acum. Şi cum se spune, este o vorbă la noi, la ruşi, 'prietenul vechi este mai bun decât doi noi' ", a arătat ambasadorul Rusiei la Bucureşti.

El a apreciat că atât Moscova, cât şi Bucureştiul ar trebui să îşi amintească de acest lucru atunci când se gândesc la perspectivele relaţiilor bilaterale, dar şi la cele europene. "De acest lucru ar trebui să ne amintim când reflectăm asupra perspectivelor relaţiilor noastre bilaterale, precum şi ale politicii europene", a îndemnat ambasadorul Rusiei la Bucureşti.

La recepţia organizată de Ambasada Rusiei cu prilejul Zilei Naţionale au fost prezenţi, printre alţii, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, ambasadorul Germaniei, Andreas von Mettenheim, reprezentanţi ai MAE, ai mediului de afaceri şi din mediul cultural. Printre oficialii prezenţi s-a numărat şi deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, preşedintele comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor.