Dementul de basescu reflecta pana la toamna

Realitatea: "Nu consider că este corect ca un partener care reprezintă o minoritate să blocheze evoluţia pozitivă a majorităţii din interese etnice. Este o chestiune de moralitate politică. Şi minoritatea maghiară este parte a acestei ţări. Dacă politicienii au nişte interese, să-şi menţină nişte consilii judeţene, ei trebuie să vadă până unde pot întinde acest parteneriat", a declarat Traian Băsescu, joi seara, la 10 TV.
"Şantajul că vom crea instabilitate politică şi aruncăm România în aer, dacă faceţi o instabilitate politică care să-i ajute pe români, poate avea limite. Eu am luat lovitura deciziilor UDMR, am luat-o în piept, am timp să reflectez toată vara, nu este corect ca, sub şantajul instabilităţii politice, nu este corect să sufere majoritatea. PDL îmi mai făcea un hatâr. Nu era pe grabă, era de mult discutată cu premierul", a mai spus şeful statului.
Mai mulţi lideri UDMR, printre care Kelemen Hunor, Marko Bela, Antal Arpad şi Petru Lakatos, au respins din start ideea de reorganizare administrativ-teritorială propusă de Traian Băsescu.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, la 24 iunie, în urma discuţiilor avute cu liderii platformelor din Uniune şi cu şefii organizaţiilor din teritoriu, căvarianta care a întrunit susţinerea lor este aceea a amânării reorganizării administrative.
Astfel, ultima ofertă a preşedintelui Traian Băsescu pentru maghiari nu a avut nicio şansă de reuşită. Liderul UDMR Kelemen Hunor a exclus, fără drept de apel, varianta 8 + 2, în care judeţele Harghita şi Covasna să rămână în aceeaşi formă, cât şi pe cea de 8 regiuni transformate în 8 judeţe.
Liderii Coaliţiei au decis, tot la 27 iunie, amânarea reorganizării teritoriale. Prim-vicepreşedintele PDL Roberta Anastase a anunţat că va fi înfiinţată o comisie care se va ocupa de "formula de gândire a regionalizării".