Chirtoaca victorios...

Realitatea: Candidatul liberal la Primăria Chişinăului, Dorin Chirtoacă, pare să fi câştigat turul al doilea al alegerilor, cu 50,51%, în faţa comunistului Igor Dodon, printr-o răsturnare spectaculoasă de situaţie care a intervenit aproape de finalizarea numărării tuturor voturilor.După numărarea a 99,67% din buletinele de vot, Dodon - care a dominat cursa electorală pe parcursul anunţării rezultatelor parţiale - a rămas cu 49,49% din sufragii, liberalul Chirtoacă revendicând 50,51% din voturi.

Potrivit rezultatelor anunţate de Comisia Electorală Centrală la ora 4.10, Dodon a reunit 181.934 de voturi, fiind depăşit de Chirtoacă cu peste 3.650 de voturi. Liberalul a întrunit 185.647 de sufragii.

Amintim că prezența la vot a fost de 59,6%, cu 3% mai mult decât la scrutinul din 5 iunie.

În turul II al alegerilor locale generale din municipiul Chișinău prezența la vot a fost de 59,6%, cu 3% mai mult decât la scrutinul din 5 iunie, anunţă Publika.md. În sectorul Botanica - 59,2%; Buiucani - 60,7%; Ciocana - 57,5%; Centru - 58,3%; Râșcani - 59,7% și în suburbii prezența la vot a fost de 60,7%.

Pe parcursul celor 14 ore în care alegătorii au putut vota, procesul electoral s-a desfăşurat fără incidente majore, iar electoratul a părut mai mobilizat la Chişinău, unde bătălia dintre comunistul Igor Dodon şi liberalul Dorin Chirtoacă este acerbă şi are o miză naţională.

Scrutinul în localitatea Condrăţești a fost anulat şi se va repeta, din cauza tipăririi greşite a buletinelor de vot. Motivul: candidatul Ion Bodrug reprezenta trei partide pe buletinele de vot. Nu a fost o greșeală, ci au existat trei candidați cu acelși nume, potrivit Publika.md. Totuși, legea spune că trebuie ca pe buletinele de vot să se poată distinge între candidați, chiar dacă aceștia poartă același nume.

Imediat după ce Comisia Electorală Centrală a anunțat rezultatele pentru 100% din buletine procesate, candidatul liberal la funcția de primar al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a ieșit cu declarații în fața presei. Acesta le-a mulțumit alegătorilor săi, dar și celor care l-au votat pe contracandidatul său, Igor Dodon. "Voi fi primarul tuturor, indiferent de opțiunea politică. S-a demonstart încă o dată că fiecare vot contează. Există puterea fiecaruia dintre noi. Mă bucur că locuitorii municipului Chișinău au răspuns apelului nostru de mobilizare la alegeri", a menționat Chirtoacă.

Liberalul a ținut să le mulțumească și colegilor din PLDM și PD, în special lui Vlad Filat și Marian Lupu. "Din acest moment Alianța pentru Integrarea Europeană este mult mai puternică. Obiectivele noastre devin mult mai reale. E timpul să fim împreună pentru a duce schimbarea până la capăt. Trebuie să continuăm proiectele începute, dar și să creăm altele noi", a spus primarul pentru Publika.md.

Chirtoacă a avut și un îndemn pentru contracandidatul său. "I-ași recomanda lui Dodon să nu se isterizeze, să se calmeze și să se apuce de lucru. Sperăm că PCRM și candidatul acesui partid vor ține cont de voința locuitorilor muncipiului Chișinău și începând cu ziua de azi să intrăm în normalitate, fără circ, fără show-uri și fără manipularea opiniei publice.", a enunțat liberalul.

Dorin Chirtoacă a recunoscut că a fost o luptă grea, însă rezultatele nu l-au uimit. "Aveam aceste date de la ora 1.00, însă am așteptat ca Comisia Electorală Centrală să anunțe rezultatele finale preliminare", a explicat candidatul.