basescu, terminat de rusi...

dementul national crede ca vorbeste cu turcescu si cristoiu, doar, in calitate de betiv ordinar. Dar nu e asa, e totusi presedinte si ce spune el afecteaza, sensibilizeaza, irita si jeneaza multa lume, in mod oficial. De exemplu pe rusi, care azi au reactionat fata de sustinerea oficiala si publica a lui basescu fata de momentul 22 iunie 1941.
Realitatea:Ministerul de Externe de la Moscova a lansat, joi, un atac extrem de dur la adresa şefului statului român, ca urmare a declaraţiilor sale referitoare la evenimentele din 1941. Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului rus, Alexandr Lukashevich, Băsescu a justificat agresiunea armatei germane împotriva Uniunii Sovietice. Ministerul rus este contrariat de declaraţiile preşedintelui Băsescu potrivit cărora şi el ar fi ordonat trupelor să treacă Prutul pentru a ataca URSS în 1941.
Diplomaţii ruşi l-au criticat pe "neruşinatul" Traian Băsescu pentru că l-a sprijinit pe Hitler, exprimându-şi speranţa că Europa va găsi o modalitate de a-l pune la punct.
Rusia este revoltată de declaraţiile preşedintelui român Traian Băsescu, potrivit cărora şi el le-ar fi ordonat militarilor să treacă Prutul, în 1941, potrivit unui mesaj publicat de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe Aleksandr Lukaşevici, pe contul de Twitter al instituţiei, citat de Mediafax.
Vezi reacţia MAE

În opinia funcţionarilor MAE, "o asemenea bravada neruşinată, care justifică agresiunea fascista şi jigneste memoria a milioanelor de victime ale fascismului, este inadmisibilă şi trebuie să primească o apreciere adecvată din partea Europei civilizate", citează agentia Interfax declaraţia oficială a MAE.
Reamintim că, săptămâna trecută, Traian Băsescu a fost întrebat, într-o emisiune la B1TV, dacă ar fi dat acelaşi ordin precum Ion Antonescu în 1941 "Soldaţi români, treceţi Prutul!". "Da, pentru că aveam un aliat şi aveam de recuperat un teritoriu. Dacă aveam condiţiile de atunci, probabil că aş fi făcut-o", a spus Băsescu.
Reprezentanţii Ambasadei Rusiei la Bucureşti au refuzat, deocamdată, să comenteze acest subiect.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la 22 iunie, la B1 TV, că decizia Regelui Mihai de a abdica a fost "un act de trădare", el adăugând totodată că relaţia sa de apropiere cu prinţul Paul a fost un gest pentru a proba că nu are nimic cu Casa Regală.
Pe de altă parte, preşedintele a reamintit, în contextul unei întrebări, că se împlinesc 70 de ani de la "hai să-i spunem celebra «Soldaţi români, vă ordon treceţi Prutul!»".
El a spus că dacă ar fi fost în acel moment istoric ar fi dat acelaşi ordin. "Da, pentru că aveam un aliat şi aveam de recuperat un teritoriu. Dacă aveam condiţiile de atunci probabil că aş fi făcut-o", a spus el.
Şeful statului a numit act de trădare abdicarea Regelui Mihai.
"Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României. Din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere", a spus Băsescu.
"Vedeţi, noi încă nu ne aşezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi a ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci. Ăsta (mareşalul Antonescu, n.red.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alţii îi considerăm criminali de război - şeful de stat şi prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele?", a comentat Băsescu.
Întrebat dacă nu i s-a reproşat în întâlnirile cu Regele Mihai apropierea faţă de prinţul Paul, preşedintele a spus că relaţia cu acesta a fost pentru a proba faptul că nu are probleme în ceea ce priveşte Casa Regală.
"Eu am făcut un gest să probez că nu am nimic cu Casa Regală, pentru că Paul e parte a Casei Regale", a spus preşedintele.
Opiniile sale au stârnit critici din partea mai multor reprezentanţi ai clasei politice şi a mediului academic.
Invitat la o emisiune la 10TV, miercuri, preşedintele a spus că nu retractează ceea ce a afirmat despre Regele Mihai, explicându-şi poziţia printr-o paralelă între un şef de stat şi un comandant de navă şi menţionând că acestea sunt "meserii" în care nu se abandonează echipajul.
De asemenea, Băsescu s-a referit la mareşalul Ion Antonescu. Astfel, el a declarat că îl acuză fără menajamente pe Ion Antonescu pentru Holocaust, adăugând totodată că, atunci când acesta a trecut Prutul , "dacă se oprea la Nistru era perfect".

Si reactia dementului: Traian Băsescu a declarat joi seară, legat de reacţiile pe care le-a stârnit după ce a spus că dacă ar fi fost în locul lui Ion Antonescu în 1941 ar fi ordonat "soldaţi români, treceţi Prutul!", că afirmaţia lui a fost în deplin acord cu poziţia României care a condamnat pactul Ribentrop-Molotov.