basescu s-ar fi lasat impuscat...

Cica fratele mai mic al dementului national, mircea basescu, nasul lui bercea mondialul, ar fi zic ca daca traian basescu ar fi fost in locul Regelui Mihai in momentul abdicarii s-ar fi lasat impuscat. M-am gandit la cat de usor pot fi spune unele lucruri si cat de usor se poate trece peste un moment crucial in Istoria Romaniei. Asa ca azi, de Ziua Drapelului National, incerc sa astern cateva impresii despre curajul si patriotismul lui traian basescu.
In primul rand - decizia Regelui de a abdica a fost luata cu intelepciune, o inteleciune mult peste cea a unui om normal la varsta de 26 de ani. Ganditi-va: el nu stia ca in momentul acela in spatele lui era un om inarmat cu un pistol, pregatit sa evite scena arestarii lui Antonescu. Regele a avut de ales intre a salva vietile a mii de tineri, arestati de comunisti dupa manifestatia din 8 noiembrie, si a ramane la putere cu vietile a mii de tineri pe constiinta. Actul abdicarii a fost tratat ca un compromis. Nu se stia ce va aduce viata, lucrurile erau inca tulburi, comunismul facea pasi spre ocuparea estului Europei, insa exista speranta ca totul va reveni la normal dupa cativa ani. Asa cred ca a gandit si Regele. La cei 26 de ani s-a gandit ca probabil convulsiile interne din Romania vor mai dura 4-5 hai 10 ani. Hai 20. Dar totul se va termina candva pentru ca sistemul comunist bazat pe teroare era un urias cu picioare de lut. Retragerea Regelui din Romania, pe 30 decembrie 1947, a insemnat pastrarea aprinsa a sperantei. Ca, acolo, undeva, exista o raza de lumina, ca nu este totul pierdut. Dar pentru unii, cum e cazul lui traian basescu, 30 decemrie 1947 este zi de sarbatoare. Si este normal sa fie pentru ca un om ca el nu ar fi ajuns nici macar sofer pe ITB in conditiile unui stat normal. El a fost sprijinit si propulsat de catre Securitate. Vapoarele pe care el se mandreste ca le-a condus le-a condus pentru ca Securitatea a vrut asa, nu pentru ca ar fi fost el un geniu al navigatiei. Nu a spus niciodata clar ce a facut la Anvers, nu a explicat incidentul din Franta cand a dat foc la zeci de nave, nu a explicat multe...
Dar sa revenim. Cand a fost basescu ferm si a luat decizii rationale? Eu nu imi aduc aminte de astfel de momente. Totul a fost facut prin urzeli si santaje ordinare. Cariera sa politica de acum i se datoreaza elenei ceausescu, daca nu ar fi avut o functie in pcr nu ar fi fost in sistemul de conducere in 1990. Si atunci, cum ramane cu condamnarea comunismului?
Imi imaginez o scena prin care basescu ar fi pus in fata deciziei de a demisiona din functia de presedinte. Va amintiti momentul aprilie 2007 cand a fost suspendat din functie? Cata ura a avut in discurs, cu 322 in sus si in jos... de ce nu s-a impuscat atunci?