Treceți la conținutul principal

Regele Mihai anunţă ruperea legăturilor dinastice cu Casa de Hohenzollern.

Autor: 

Regele Mihai I a anunţat că, începând cu data de 10 mai 2011, toate legăturile dinastice dintre Casa Regală a României şi Casa Princiară de Hohenzollern iau sfârşit, transmite Palatul Elisabeta. Istoricii suţin că decizia este fără acoperământ, fiind de fapt o reluare a unei hotărâri din 1916.
REGELE MIHAI I 
Decizia a fost luată "în conformitate cu dorinţele regretatului nostru buni, Majestatea Sa Regele Ferdinand de a conferi un caracter naţional şi independent Dinastiei şi Casei Noastre Regale" şi "urmând datoria mea faţă de istorie şi faţă de urmaşii şi succesorii mei", precizează Regele Mihai.
În timpul Primului Război Mondial, familia sa din Germania natala l-a renegat pe Ferdinand, la Castelul Hohenzollernilor arborându-se steagul de doliu. În plus, portretul său a fost scos din afara arhivei regale pentru înalta trădare adusă. Chiar mai mult de atât, la insistenţele împăratului Wilhelm al-II-lea, a fost excomunicat de Papa.

Istoricul Ion Bulei, de la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, susţine că de fapt această decizie pleacă de la dorinţa Regelui Ferdinand care în 1916 a declarat război Germaniei. "Practic, atunci s-au rupt legăturile cu Casa de Hohenzollern".
Mai mult, explică istoricul, lucrurile s-au perpetuat aşa până în prezent. "Nimeni nu a luat vreo decizie care să anuleze hotărârea din 1916. Atunci, Wilhelm al II-lea l-a eliminat pe Ferdinand dintre membrii Casei Regale". Cu alte cuvinte, Ferdinand a rămas doar Regele României şi nu reprezentantul Casei de Hohenzollern în România.
"Atunci s-au rupt legăturile şi nu s-au mai reluat până azi. Din punctul meu de vedere, decizia de astăzi este una fără acoperământ real", conchide istoricul.
Redăm mai jos textul documentului:
"Luând în considerare decizia iubitului Nostru bunic, Regele Ferdinand I, de a conferi un caracter naţional şi independent  Dinastiei şi Casei Noastre Regale, şi urmând datoria mea dată de istorie şi faţă de urmaşii şi succesorii mei (...), acţionând în conformmitate cu voinţa mea liberă, fac cunoscut:
Art. 1 Ruperea tuturor legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern
(1) La data de 10 mai 2011 toate legăturile dinastice dintre Casa Regală a României şi Casa princiare de Hohenzollern iau sfârşit.
(2) În conformitate cu dorinţele regretatului nostru bunic, Majestatea Sa Regele Ferdinand I, şi cu decizia Să din anul 1921, Familia Regală a României şi membrii săi au purtat şi poartă numele de "al României". Dar începând cu 10 mai 2011, Casa Regală a României nu va mai purta numele de "Hohenzollern-Sigmaringen", şi nu va mai fi cunoscută de la această dată sub numele de "Casa de Hohenzollern-Singmaringen". Casa Regală romana va fi cunoscută de acum înainte numai sub numele de "Casa Regală a României".
Art. 2 Renunţarea la titlurile conferite de Capii Familiei Princiare de Hohenzollern
(1) Începând cu data de 10 mai 2011, niciun membru al Familiei Regale a României nu va mai purta şi nu va mai avea dreptul să poarte, sau să folosească, vreun titlu conferit (ereditar sau ad personam) de orice Şef al Casei Princiare de Hohenzollern.
(2) Capul Casei Regale a României rămâne singura autoritate pentru aprobarea sau acceptarea oricărui titlu sau distincţie.
Art 3. Amendarea Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a României
(1) Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României se amendează prin excluderea particulelor "de Hohenzollern", "de Hohenzollern-Sigmaringen" şi "de Hohenzollern-Veringen", în măsura în care se referă la oricare dintre membrii Casei Regale a României.
(2) Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României, amendate, vor fi transmise membrilor Familiei Regale a României"
.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Paris Hilton sucks

Prezentatoarea show-ului de dimineata de la MSNBC care n-a vrut sa citeasca stirea despre Paris Hilton se numeste Mika Brzezinski si este - ati ghicit - fiica lui Zbigniew Brzezinski. O vedeti pe vreo fufa de la noi facand asa ceva? Macar in semn de protest fata de stirile cu Bheeekali...

Presa din Ungaria: "Banca lui Vladimir Putin se mută la Budapesta". România, printre acţionarii IIB

email   print 0     Autor:  Emil Neacşu 21 Feb 2019 - 14:16 Mutare strategică a preşedintelui rus, Vladimir Putin. Potrivit site-ului  Index.hu ,  International Investment Bank  îşi mută sediul general de la Moscova la Budapesta. Potrivit site-ului Băncii, România este printre acţionarii săi. Parlamentul Ungariei a dezbătut acordul internaţional care stabileşte noul sediu al băncii, acord care conţine o serie de detalii alarmante. Propunerea legislativă pentru introducerea unui nou acord internaţional cu Rusia în sistemul legal ungar conţine o serie de detalii neobişnuite, care acordă o serie de drepturi suplimentare pentru International Investment Bank (IIB), care este succesorul legal al Comecon şi al băncii fostei organizaţii economice sovietice. Documentul prevede că mare parte din costurile băncii - inclusiv remobilarea, chiria şi securitatea - să fie plătite de contribuabilii maghiari.  Presa ungară a subliniat că acordul menţionează o

Mirele, fă ceva... Pleacă

Așadar, jucăm meciul-meciurilor în Islanda, cu, ați ghicit domnule Becali, cu Islanda, primul pas pentru calificarea la Euro cât o fi el că nu mai e 20-20 prin ușa din dos, deși UEFA ne-a ploconit să organizăm 4 meciuri pe Arătura Naațională și noi ce facem? Nu tragem NICI UN ȘUT pe poartă. Bine, a fost unul din penalty pe care ni l-a acordat cam gratis arbitrul... Nici un șut. Asta e ca și cum te-au duce la munte în chiloți sau urci la volan fără să fi condus în viața ta o trotinetă, nici măcar o mașină. Privirea pierdută în infinit a lui Mirel spune tot. Ce așteptări să ai de la un om care nu a terminat liceul, nu și-a luat BAC-ul?A, e fotbal, ziceți. Păi, domnilor, fotbalul în ziua de azi se joacă și cu capul, mai exact cu ce ai în cap. Trebuie să fi un geniu cu 4 clase ca să joci excelent și apoi să ajungi un antrenor deosebit. Nu e cazul la Radoi. E un neica-nimeni, sclavul lui Becali și atât.