Regele Mihai anunţă ruperea legăturilor dinastice cu Casa de Hohenzollern.

Autor: 

Regele Mihai I a anunţat că, începând cu data de 10 mai 2011, toate legăturile dinastice dintre Casa Regală a României şi Casa Princiară de Hohenzollern iau sfârşit, transmite Palatul Elisabeta. Istoricii suţin că decizia este fără acoperământ, fiind de fapt o reluare a unei hotărâri din 1916.
REGELE MIHAI I 
Decizia a fost luată "în conformitate cu dorinţele regretatului nostru buni, Majestatea Sa Regele Ferdinand de a conferi un caracter naţional şi independent Dinastiei şi Casei Noastre Regale" şi "urmând datoria mea faţă de istorie şi faţă de urmaşii şi succesorii mei", precizează Regele Mihai.
În timpul Primului Război Mondial, familia sa din Germania natala l-a renegat pe Ferdinand, la Castelul Hohenzollernilor arborându-se steagul de doliu. În plus, portretul său a fost scos din afara arhivei regale pentru înalta trădare adusă. Chiar mai mult de atât, la insistenţele împăratului Wilhelm al-II-lea, a fost excomunicat de Papa.

Istoricul Ion Bulei, de la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, susţine că de fapt această decizie pleacă de la dorinţa Regelui Ferdinand care în 1916 a declarat război Germaniei. "Practic, atunci s-au rupt legăturile cu Casa de Hohenzollern".
Mai mult, explică istoricul, lucrurile s-au perpetuat aşa până în prezent. "Nimeni nu a luat vreo decizie care să anuleze hotărârea din 1916. Atunci, Wilhelm al II-lea l-a eliminat pe Ferdinand dintre membrii Casei Regale". Cu alte cuvinte, Ferdinand a rămas doar Regele României şi nu reprezentantul Casei de Hohenzollern în România.
"Atunci s-au rupt legăturile şi nu s-au mai reluat până azi. Din punctul meu de vedere, decizia de astăzi este una fără acoperământ real", conchide istoricul.
Redăm mai jos textul documentului:
"Luând în considerare decizia iubitului Nostru bunic, Regele Ferdinand I, de a conferi un caracter naţional şi independent  Dinastiei şi Casei Noastre Regale, şi urmând datoria mea dată de istorie şi faţă de urmaşii şi succesorii mei (...), acţionând în conformmitate cu voinţa mea liberă, fac cunoscut:
Art. 1 Ruperea tuturor legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern
(1) La data de 10 mai 2011 toate legăturile dinastice dintre Casa Regală a României şi Casa princiare de Hohenzollern iau sfârşit.
(2) În conformitate cu dorinţele regretatului nostru bunic, Majestatea Sa Regele Ferdinand I, şi cu decizia Să din anul 1921, Familia Regală a României şi membrii săi au purtat şi poartă numele de "al României". Dar începând cu 10 mai 2011, Casa Regală a României nu va mai purta numele de "Hohenzollern-Sigmaringen", şi nu va mai fi cunoscută de la această dată sub numele de "Casa de Hohenzollern-Singmaringen". Casa Regală romana va fi cunoscută de acum înainte numai sub numele de "Casa Regală a României".
Art. 2 Renunţarea la titlurile conferite de Capii Familiei Princiare de Hohenzollern
(1) Începând cu data de 10 mai 2011, niciun membru al Familiei Regale a României nu va mai purta şi nu va mai avea dreptul să poarte, sau să folosească, vreun titlu conferit (ereditar sau ad personam) de orice Şef al Casei Princiare de Hohenzollern.
(2) Capul Casei Regale a României rămâne singura autoritate pentru aprobarea sau acceptarea oricărui titlu sau distincţie.
Art 3. Amendarea Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a României
(1) Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României se amendează prin excluderea particulelor "de Hohenzollern", "de Hohenzollern-Sigmaringen" şi "de Hohenzollern-Veringen", în măsura în care se referă la oricare dintre membrii Casei Regale a României.
(2) Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României, amendate, vor fi transmise membrilor Familiei Regale a României"
.