Partidul, Ceausescu, Romania... Partidul, Diliul, Linguseala...

Comedia "Blonda, chiorul şi piticul", interzisă pe Magheru
Autor: SEBASTIAN S. EDUARD 19 mai 2011 – 19:34

Ne amintim cu toţii de cazuri clasice de cenzură. Filmul "Noiembrie, ul­ti­mul bal" (Dan Piţa) a fost interzis ime­diat după premiera de la Scala, pentru că cineva "de sus" a făcut le­gă­tura cu cel de-al 14-lea Congres al Par­tidului, care urma să se desfăşoare tot în noiembrie. Dar asta se întâmpla în 1989, înainte de Revoluţie. Lucian Pin­tilie a montat la Teatrul "Bulandra" piesa "Revizorul" după Gogol. După doar trei reprezentaţii, regimul co­­munist a interzis spectacolul din ca­u­za aluziilor la fra­ţii de la Răsărit. Dar asta se în­tâm­pla în 1972, cu mult înainte de Re­voluţie.

Bucureşti. Anul 2011. La Sala Dal­les are loc premiera comediei "Blon­da, chiorul şi piticul". Regizorul este ameninţat că, dacă nu schimbă numele piesei, aceasta nu se va mai ju­ca. Şi chiar asta se întâmplă. Suntem la 21 de ani de la Revoluţie. Culmea este că "Blonda, chiorul şi piti­cul" nu are nici o legătură cu cine credeţi voi...

"E urât, nu mă aşteptam să se ajungă aici", ne povesteşte Ştefanis Lupu, regizorul piesei şi iniţiatorul proiectului. Ştefanis Lupu afirmă că sâmbătă, 14 mai, înainte de premiera piesei a avut o discuţie absolut halucinantă cu directoarea Sălii Dalles, Iustina Cornel, care i-a spus că trebuie să schimbe titlul piesei sau aceasta nu se va mai juca. "Eu sunt pusă de ei, cu spectacolul ăsta m-aţi terminat", afirmă regizorul că ar fi spus directoarea. Mai mult, regizorului i s-a pus în vedere "să-l schimbe pe ăla, că prea seamănă cu...". "Doamnă, dar rolul lui este un profesor de geografie, nu e preşedintele", a fost replica lui Ştefanis Lupu.

Ulterior, chiar când sala începea să se umple de lume, de la intrare au fost luate şi depozitate într-o debara toate afişele şi banerele care anunţau piesa. În cel mai pur stil orwellian.

Culmea este că "Blonda, chiorul şi piticul" nu este o piesă politică. Nu există personajele Udrea, Băsescu sau Boc – aşa cum poate v-aţi putea gândi. Spectacolul este o satiră a socie­tăţii de astăzi la care se râde foarte mult. Însuşi regizorul recunoaşte că titlul nu a fost altceva decât o manevră de marketing. Care, observăm, a mers, numai că nu în sensul dorit.

Nişte informaţii în plus. Între Asociaţia Culturală Kubart şi Sala Dalles a existat un protocol în care aceasta din urmă trebuia să pună la dispoziţie spaţiul de joc (de altfel folosit nu foarte des, deducem din site-ul instituţiei). Asociaţia culturală urma să vină cu actorii şi decorurile, iar încasările să fie făcute pe din două. Destul de convenabil pentru o instituţie bugetară căreia urmau să-i pice nişte bani fără prea mare efort. Culmea este că atunci când părţile au semnat protocolul, afirmă regizorul, în acte existau atât scenariul piesei cât şi titlul – deci nu se pune problema ca gazdele să fi fost puse în faţa faptului împlinit.

Evident că în urma scandalului am încercat să luăm legătura cu doamna directoare. În prima fază am dat un telefon anonim şi ne-am intersat dacă spectacolul se mai joacă. "Nu" a fost răspunsul sec al centralistei/casierei. "Şi nici nu o să se mai joace!". Aha, am priceput!

Doamna directoare nu a fost de găsit la birou. Era "ieşită". I-am lăsat numărul nostru de telefon persoanei care îi prelua mesajele, în speranţa că ne va suna. Ba chiar am comis impoliteţea de a o suna pe doamna directoare pe mobil. "În ce problemă doriţi să vorbim?". I-am comunicat. Doamna directoare a închis brusc telefonul. Deci nu voia să discute cu noi în această problemă.

Am fost curioşi să aflăm şi opinia tinerilor artişti care joacă în piesă. Să-i pomenim, pentru că sunt talentaţi şi vom mai auzi de ei, sperăm de bine: Adriana Drăguţ Jighirgiu, Cristi Martin, Darius Munteanu, Catălin Braticevici, Ovidiu Uşvat şi Ştefanis Lupu. Am vorbit cu câţiva dintre ei şi am înţeles din discuţie că lucrurile chiar aşa se întâmplaseră. Au încercat să glumească, se sfiau să vorbească, le era teamă. Nu se întâlniseră cu cenzura până acum. Nu ştiau că ea poate căpăta forme diverse şi se poate manifesta chiar în apropierea troiţei de la Universitate.

PS. "Blonda, chiorul şi piticul" s-a mutat în Club La Scena. Con­vin­ge­ţi-vă singuri, sâmbătă, de la ora 20:00