Un terorist al-Qaida, atras de Romania pentru afaceri cu oi

Un membru al-Qaida detinut la inchisoarea americana de la Guantanamo a declarat ca s-a dus in Romania pentru a incepe o afacere in domeniul importului de oi, relateaza Mediafax. Teroristul a spus, potrivit documentelor WikiLeaks, ca a lucrat in acest timp pentru organizatii umanitare, despre care SUA afirma ca sustin terorismul.

Sauditul Sawad al-Madani este un membru al-Qaida care are legaturi cu retele de sprijin europene, este un asociat apropiat al lui Osama ben Laden si al altor lideri extremisti, a calatorit in strainatate cu documente false si este asociat cu celule al-Qaida din Statele Unite, potrivit dosarului sau de la inchisoarea militara americana Guantanamo, relateaza Mediafax. Detinutul se ocupa de recrutare, finantare si facilitarea operatiunilor jihadiste.
El a participat la antrenamente teroriste, si-a exprimat dorinta de a deveni martir si a fost sub-comandant al fortelor al-Qaida din Tora Bora. Anchetatorii considera ca acesta reprezinta o amenintare pentru SUA, interesele si aliatii lor si ca este valoros din punctul de vedere al informatiilor detinute.
Potrivit informatiilor furnizate de el, Sawad al-Madani a intrat legal in Statele Unite in vara lui 1989, cu viza turistica, si a locuit cu varul sau la Atlanta, Georgia, dupa care s-a mutat la Gaithersburg, Maryland. In iarna lui 1989 s-a intors in Arabia Saudita, dar in 1990 a revenit la Gaithersburg. Dupa ce a inceput Razboiul din Golf s-a intors in Arabia Saudita si s-a angajat ca translator pentru armata americana.
Dupa ce a renuntat la acest post, el a mers in Romania pentru a-si deschide o afacere in domeniul importului de oi. In cursul acestei vizite, el a devenit familiar cu organizatii umanitare precum Revival of Islamic Heritage Society (RIHS) si International Islamic Relief Organization (IIRO), considerate de SUA entitati care sustin terorismul. El a lucrat pentru organizatii umanitare din Bosnia, precum RIHS, timp de aproximativ sase luni, in 1994.
Sawad al-Madani a fost transferat la Guantanamo la 13 februarie 2002, pentru a furniza informatii despre organizatia RIHS si despre tabara de antrenament Khaldan.