Treceți la conținutul principal

Vezi ce decizie din secolul 19 afecteaza Japonia secolului 21

Scris de emil.neacsu in 21 martie 2011 la 20:28, in Business. 10 vizualizariIntra in discutie TaguriAEGenergie electricageneral electricJaponia shortlinkhttp://crct.ro/ne9O

Estul Japoniei a intrat, luni, in cea de a opta zi de rationalizare a energiei electrice, iar fenomenul intreruperii alimentarii cu electricitate nu pare sa se incheie prea curand, scrie site-ul IT World. Dar cum se s-a ajuns ca in supertehnologizata Japonie sa nu fie posibila preluarea consumului de energie electrica de regiunile care nu au fost afectate de cutremurul devastator si de tsunami?
Reducerea alimentarii cu energie electrica a inceput imediat dupa cutremurul din 11 martie, seism care a afectat activitatea mai multor centrale nucleare, printre care si cea de la Fukushima, unde situatia este cea mai grava.
Furnizorul local de energie electrica nu poate face fata reducerii prin transferul de energie din regiunile ne-afectate de seism pentru ca in Japonia nu exista un sistem integrat de transport al energiei electrice. Asta, din cauza unei decizii luate pe la finele secolului 19!
Sistemul electric al Japoniei s-a ”nascut” in 1883, cand a luat fiinta Tokyo Electric Light Co. Ca urmare a cererii tot mai mari de energie electrica, in 1895 compania a cumparat echipament de generare a energiei electrice de la firma germana AEG. In vestul Japoniei avea loc o dezvoltare asemanatoare, astfel incat compania Osaka Electric Lamp a importat echipament de la firma General Electric.
Echipamentul AEG producea electricitate la standardele europene de 50Hz in timp ce cele ale General Electric produceau in sistem american de 60Hz. La vremea respectiva, diferenta nu parea importanta, din moment ce becurile se aprindeau indiferent de frecventa, insa impactul avea sa vina mult mai tarziu, in 2011.
Toata Japonia de est, inclusiv Tokyo si regiunile lovite de cutremur si tsunami, depind de alimentarea cu energie electrica la 50 Hz, in timp ce restul tarii are sistemul la standardul de 60 de Hz.
Conectarea celor doua sisteme este posibila, sustin specialistii, insa sunt necesare mai multe statii convertoare a energiei electrice. Trei astfel de facilitati exista, insa acestea au capacitatea de doar 1 GigaWatt.
In urma cutremurului din 11 martie au fost inchise 11 reactoare, inclusiv trei care erau in functiune la Fukushima, cea care acum creaza probleme de ordin nuclear. In lipsa celor 11 reactoare, consumul de energie din est este privat de 9,7 GigaWatti. De aici a pornit problema alimentarii cu energie electrica a metropolei Tokyo: companiile de furnizare a energiei din vestul Japoniei nu pot compensa pierderea din estul tarii. Luni, guvernul japonez a facut apel la populatie sa reduca din consumul de energie, iar oamenii au raspuns imediat. In locuinte sau la serviciu, becurile au fost stinse, chiar si reclamele stradale au fost oprite, iar in unele statii de metrou calatorii au fost rugati sa urce pe scarile ”normale” in locul celor rulante sau a lifturilor.
In fiecare zi a fost introdusa o perioada de intrerupere a energiei electrice pentru a se face fata consumului de energie. Asa ca, prin intreruperea curentului din 10 milioane de locuinte din Tokyo si imprejurimi, compania de furnizare a energiei poate face fata situatiei de criza.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Paris Hilton sucks

Prezentatoarea show-ului de dimineata de la MSNBC care n-a vrut sa citeasca stirea despre Paris Hilton se numeste Mika Brzezinski si este - ati ghicit - fiica lui Zbigniew Brzezinski. O vedeti pe vreo fufa de la noi facand asa ceva? Macar in semn de protest fata de stirile cu Bheeekali...

Presa din Ungaria: "Banca lui Vladimir Putin se mută la Budapesta". România, printre acţionarii IIB

email   print 0     Autor:  Emil Neacşu 21 Feb 2019 - 14:16 Mutare strategică a preşedintelui rus, Vladimir Putin. Potrivit site-ului  Index.hu ,  International Investment Bank  îşi mută sediul general de la Moscova la Budapesta. Potrivit site-ului Băncii, România este printre acţionarii săi. Parlamentul Ungariei a dezbătut acordul internaţional care stabileşte noul sediu al băncii, acord care conţine o serie de detalii alarmante. Propunerea legislativă pentru introducerea unui nou acord internaţional cu Rusia în sistemul legal ungar conţine o serie de detalii neobişnuite, care acordă o serie de drepturi suplimentare pentru International Investment Bank (IIB), care este succesorul legal al Comecon şi al băncii fostei organizaţii economice sovietice. Documentul prevede că mare parte din costurile băncii - inclusiv remobilarea, chiria şi securitatea - să fie plătite de contribuabilii maghiari.  Presa ungară a subliniat că acordul menţionează o

links

https://www.nationalgeographic.com/culture/topics/reference/dramatic-history-prorogation-british-parliament/ https://foreignpolicy.com/2019/08/29/shutting-down-parliament-is-worse-than-a-coup-its-a-mistake/ https://time.com/5654052/moldova-drinking-problem/