Treceți la conținutul principal

Un ”WikiLeaks” uitat: Memoriile lui Marghiloman

Scris de emil.neacsu in 31 martie 2011 la 12:11, in Politicshttp://crct.ro/neum

Dezvaluiri despre conducatorii tarii, despre prim-ministri si alti politicieni, coruptie si tradare. Nu, nu este vorba despre telegramele diplomatice americane prezentate de WikiLeaks, ci de ”Notele politice” ale unui fost prim-ministru al Romaniei, Alexandru Marghiloman.
Premier in cea mai neagra perioada a razboiului in care era implicata Romania moderna, din 5 martie 1918 pana in 23 octombrie acelasi an, Marghiloman a fost un om politic sacrificat in interesul national, desi multi l-au caracterizat drept tradator. Asta pentru ca a condus ce mai ramasese din Regatul Romaniei sub ocupatia germana si a semnat Tratatul de la Bucuresti, pe 7 mai, prin care intra in vigoare predarea in fata Puterilor Centrale, dar care, fapt uitat, confirma Unirea Romaniei cu Basarabia.
In octombrie 1918, Marghiloman ”tradatorul” si filo-germanul este fortat sa demisioneze chiar de catre regele Ferdinand si este inlocuit de tatal lui Henri Coanda, generalul Constantin Coanda. Blamat, dupa razboi, Marghiloman se apara si isi pune la punct detractorii. Moare in mai 1925 si i se organizeaza funeralii nationale, contrar vointei sale testamentare dar si in ciuda impotrivirii adversarului sau politic, premierul de la acea vreme, Ion I.C. Bratianu.
Aici urmeaza partea interesanta, lovitura de maestru data de Marghiloman din mormant. Intr-o duminica linistita, pe 15 mai 1927, la aproape doi ani de la moarte, apar ”Notele politice” ale lui Alexandru Marghiloman, memoriile omului politic care aveau sa provoace un cutremur pe scena politica de la Bucuresti. Era prima data cand apareau pe hartie dezvaluiri de culise scrise de un politician de marca, iar interesul populatiei a fost pe masura scandalului ce a urmat. Cele cinci volume ale memoriilor lui Marghiloman puneau intr-o ipostaza cel putin jenanta marile personalitati ale zilei: de la regele Ferdinand la regina Maria, la Ion IC Bratianu si Iuliu Maniu. Cenzura reactioneaza si a doua zi de la aparitie, ”Notele politice” sunt adunate de pe piata. Degeaba, lovitura fusese data. Ce a urmat? Guvernul de la vremea respectiva, condus de maresalul Alexandru Averescu si din care facea parte si Octavian Goga, ca ministru al Internelor, demisioneaza in iunie, la trei saptamani de la aparitia ”Notelor”. Deja bolnav, regele Ferdinand moare in iulie, starea sanatatii sale fiind agravata, se spune, de ”Notele” lui Marghiloman. Ajuns premier pentru a cincea oara, Ion I.C. Bratianu moare si el, la patru luni de la preluarea mandatului, in noiembrie 1927.
”Notele” lui Marghiloman au facut ”valuri” multi ani dupa publicare, desi erau interzise public, iar re-editarea a avut loc abia in 1993.
Un ”WikiLeaks” care a schimbat, putin, clasa politica damboviteana, intr-un mod in care actualul ”WikiLeaks” pare sa nu o cutremure nici macar cu un centimetru.

PS In 2008, fiind in trecere prin Buzau, am vazut conacul lui Marghiloman, de la marginea orasului. Cenusiu, parasit si degradat, ocupat acum, probabil, de aurolaci. Si da, pentru cei ce nu stiau, Marghiloman era din Buzau…

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Paris Hilton sucks

Prezentatoarea show-ului de dimineata de la MSNBC care n-a vrut sa citeasca stirea despre Paris Hilton se numeste Mika Brzezinski si este - ati ghicit - fiica lui Zbigniew Brzezinski. O vedeti pe vreo fufa de la noi facand asa ceva? Macar in semn de protest fata de stirile cu Bheeekali...

Presa din Ungaria: "Banca lui Vladimir Putin se mută la Budapesta". România, printre acţionarii IIB

email   print 0     Autor:  Emil Neacşu 21 Feb 2019 - 14:16 Mutare strategică a preşedintelui rus, Vladimir Putin. Potrivit site-ului  Index.hu ,  International Investment Bank  îşi mută sediul general de la Moscova la Budapesta. Potrivit site-ului Băncii, România este printre acţionarii săi. Parlamentul Ungariei a dezbătut acordul internaţional care stabileşte noul sediu al băncii, acord care conţine o serie de detalii alarmante. Propunerea legislativă pentru introducerea unui nou acord internaţional cu Rusia în sistemul legal ungar conţine o serie de detalii neobişnuite, care acordă o serie de drepturi suplimentare pentru International Investment Bank (IIB), care este succesorul legal al Comecon şi al băncii fostei organizaţii economice sovietice. Documentul prevede că mare parte din costurile băncii - inclusiv remobilarea, chiria şi securitatea - să fie plătite de contribuabilii maghiari.  Presa ungară a subliniat că acordul menţionează o

links

https://www.nationalgeographic.com/culture/topics/reference/dramatic-history-prorogation-british-parliament/ https://foreignpolicy.com/2019/08/29/shutting-down-parliament-is-worse-than-a-coup-its-a-mistake/ https://time.com/5654052/moldova-drinking-problem/