Ne-vizionarul domn Basescu

Zilele trecute aflam, pe ”surse”, ca Traian Basescu s-a ”contrat” din nou cu Nicolas Sarkozy la intalnirea de la Consiliul European de la Bruxelles. De data aceasta, motivul disputei nu a fost Schengen ci Libia. Sarkozy i-a cerut presedintelui roman sa i se alature initiativei Frantei de a pedepsi regimul Gaddafi, insa Basescu si-a aratat latura pacifista si s-a opus.
Iata ca vineri dimineata aflam ca initiativa lui Sarkozy a fost una corecta, iar ONU a dat unda verde unei interventii militare al carei scop final va fi eliberarea poporului libian de dictatorul Gaddafi. Interesant este faptul ca in Consiliul de Securitate nu s-a opus nimeni unei astfel de actiuni, iar Rusia si China s-au abtinut si nu au recurs, ca in multe alte randuri, la dreptul de veto. Si Germania s-a abtinut. Daca Romania era membra a Consiliului de Securitate poate era singura care se opunea, insa, asa, am ramas in anonimat. Anonimat in care intram din ce in ce mai mult. Lumea se mobilizeaza pentru a scapa Libia de un dictator. Si nu numai Libia, ci chiar Europa, pentru ca securitatea Europei putea fi pusa in pericol de catre Gaddafi si acolitii sai cuprinsi de disperare. Doar recenta amenintare cu atacarea avioanelor de linie starneste fiori reci…
Vorbeam de solidaritate europeana. Franta, Danemarca, Norvegia si alte state s-au oferit imediat sa intervina contra lui Gaddafi. Sarkozy, cel ridiculizat de atatea ori din diverse motive, iese cu capul sus dintr-o criza desfasurata la portile Europei. Iar ”al nostru” se poate consola cu faptul ca poate ramane concentrat pe subiectul alegerilor din PDL si scapa de povara unei reprezentari internationale a Romaniei. Pe Sarkozy l-a sunat Obama. Pe Basescu il mai suna, probabil, Viktor Orban, dar doar pentru a-l intreba daca da o fuga pana la Mircurea-Ciuc sa bea o palinca.
Desigur ca eliberarea Libiei va avea si efecte economice, nu doar umanitare. Cei ce au beneficiat de contracte petroliere cu Gaddafi vor face afaceri si cu noii lideri de la Tripoli, poate afaceri mai profitabile decat cu colonelul. Noi vom privi de pe margine, ca si cum am fi pedepsiti, cum altii profita pentru ca au avut curaj si viziune sa lupte contra unui dictator care isi ucide propriul popor. Dar ce sa-i ceri unuia care spunea in noaptea alegerilor ca ”i-a ciuruit” pe cei 5 milioane de oameni care nu l-au votat?
Am ratat inca o ocazie, domnule Basescu… Noapte buna.