Milosevici, Saddam, Gaddafi...

Vedeti ce legatura este intre Gaddafi, Saddam si Milosevici

Scris de emil.neacsu in 20 martie 2011 la 13:35, in International. 16 vizualizariIntra in discutie TaguriGaddafimilosevicisaddam shortlinkhttp://crct.ro/ne6F
Trei dictatori care, intr-o forma sau alta, si-au construit o imagine de ”om al poporului” dar care si-au atacat propriul popor: Moammar Gaddafi, Saddam Hussein si Slobodan Milosevici. Fiecare s-a crezut atotputernic si si-a tarat tara in razboie locale si apoi a crezut ca poate tine piept Occidentului. Milosevici si Saddam au cazut, soarta lui Gaddafi se decide in aceste momente.
Moammar GaddafiMoammar Gaddafi
Care este legatura intre cei trei dictatori? Toti trei au fost atacati de fortele NATO sau occidentale pe 20 martie (Saddam in 2003, Gaddafi in 2011), iar Milosevici a fost ”pasuit” inca patru zile, Alianta Nord-Atlantica lansand bombardamentele asupra Iugoslaviei in 24 martie 1999.
Saddam Hussein a impins Irakul intr-un razboi e uzura cu Iranul, intre 1980-1988, si a comis crime odioase impotriva propriului popor (pentru care a si fost judecat si condamnat la moarte dupa ce a fost capturat). Mai mult, Saddam a sfidat comunitatea internationala si a invadat Kuweitul in 1990, fiind apoi pus la punct de fortele ociidentale, in 1991. Sfidarea a continuat, el fiind atacat din nou de catre fortele aviatice americane si britanice in 1998, insa abia in 2003, pe 20 martie, SUA au lansat atacul decisiv impotriva Irakului. Saddam a fugit si s-a ascuns, fiind ulterior capturat, in decembrie 2003, judecat si condamnat la moarte. In 2003, Romania s-a aflat in ”Coalition of the willing” formata de SUA impotriva lui Saddam.
Slobodan Milosevici a ajuns lider al Serbiei pe un mesaj profund nationalist, pe fondul destramarii Iugoslaviei. El a profitat de frustarea multor sarbi care si-au vazut tara creata de Tito facuta bucati. Milosevici s-a agata de putere si a alimentat razboie devastatoare in Balcani, in Croatia si Bosnia si apoi in Kosovo. NATO a luat decizia istorica de a ataca Iugoslavia pe 24 martie 1999, dupa ce o serie de negocieri intre Belgrad si reprezentantii separatistilor albanezi au esuat,la Ramboiullet, langa Paris. Bombardarea Iugoslaviei a durat pana in iunie, timp de 72 de zile, in post al Pastelui, si s-a soldat cu zeci de morti, printre care si trei diplomati chinezi ucisi ”din greseala”. In 1999, Romania a acordat permisiunea de survol aviatiei NATO, desi cererea Bucurestilor de intrare in Alianta fusese respinsa la Madrid, in 1997, iar Ungaria, Polonia si Cehia au fost admise in NATO cu cateva zile inainte de atacarea Iugoslaviei.
In 20 martie 2011, urmatorul dictator luat la tinta este Moammar Gaddafi, cel mai vechi ”stapan” din Africa, fiind la putere din 1969. Si Gaddafi a incercat sa-si arate muschii in conflicte regionale, printre care asa-zisul ”Razboi Toyota” din 1987 cu Ciadul. Dupa caderea regimurilor dictatoriale din Tunisia si Egipt, Gaddafi s-a confruntat cu revolte interne si a decis sa-si atace propriul popor. In cateva zile – poate chiar ore – vom afla cum isi va incheia ”domnia” si liderul de la Tripoli.
Coincidenta datelor istorice este din nou in actualitate. Dupa victoria revolutiei din Egipt pe 11 februarie 2011, exact la 32 de ani distanta de la izbanda revolutiei islamice din Iran, acum asistam la atacarea lui Gaddafi pe 20 martie, la exact 8 ani de la bombardarea Irakului lui Saddam Hussein.