MAE si afacerile cu repatrierea...

EXCLUSIV: Incredibila poveste a (in)actiunilor MAE in Japonia, relatata de bloggerii romani

Scris de Alina Olteanu in 20 martie 2011 la 11:01, in Social. 42 vizualizari Intra in discutieTaguribloggeriJaponiaMAEromani shortlinkhttp://crct.ro/ne6i
Romanii din Japonia sunt pur si simplu siderati de modul in care Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti intelege sa gestioneze situatia cetatenilor nostri din aceasta tara devastata de cutremur si tsunami si amenintata de o catastrofa nucleara. Povestea relatata de ei pe bloguri se refera la o oferta de ultim moment facuta de MAE privind un zbor de intoarcere in Romania – contra sumei piperate de 2000 de euro, din care Guvernul este dispus sa plateasca doar jumatate. Mai mult – oferta a fost initial transmisa prin intermediul unui... preot.
MAE/adevarul.it.jpgMAE
Sursa imagine: adevarul.it.jpg
Sub titlul “Guvernul roman sare in ajutor”, o romanca din Japonia descrie, pe blog, momentele dificile prin care trece in aceste clipe comunitatea romaneasca. “Pe Facebook este o intreaga revolutie. Unii vor sa plece, altii nu parasesc Japonia. Comunitatatea romanilor din Japonia trece prin momente dificile. Si ca totul sa fie mai usor, domnii din guvern au hotarat, in ultima instanta, ca trebuie sa ne salveze de la o catastrofa nucleara si au pus la dispozitia celor care doresc sa se intoarca in Romania, un avion”, scrie romanca, intr-o postare datata 19 martie.
Dupa cum relata un alt blogger roman din Japonia, intr-o postare din 18 martie pegeorgemoise.blogspot.com, un prim anunt al MAE in acest sens a fost facut prin intermediul unui preot roman din Tokyo. Pana la acel anunt, autorul postarii nu primise absolut niciun fel de informatie de la autoritatile romane, si chiar si mesajul preotului i-a parvenit intamplator, el nefrecventand biserica ortodoxa din Capitala nipona. Iata mesajul preotului, asa cum a fost redat – “fara sa fi schimbat o virgula” – de catre bloggarul roman:
“Iubiti credinciosi,
Cateva precizari legate de zborul organizat de Ambasada va pot da eu acum, impreuna cu rugamintea de a mai transmite inca o data dorinta dumneavoastra de a fi evacuati. Pe adresa de mail office@ambrom.jp
Evacuarea se va face in regim comercial – adica va trebui sa platiti o suma de bani care sa acopere zborul din Seul pana in Romania. Pana la Seul, transportul va fi asigurat de catre statul roman.
Plecarea va fi de pe aeroportul din Narita, maine 19.03.2011.
Mai multe detalii veti primi de la ambasada noastra, in decursul zilei de astazi.
Dumnezeu sa va binecuvanteze in tot ceea ce faceti,
Pr. Alexandru Nicodim”
In continunare, bloggerul isi prezinta, cu mult umor, concluziile trase in urma acestui anunt:
1. Cu o zi inainte de zborul avionului salvator, ambasada romana face comunicari printr-un reprezentant al B.O.R.. Halucinant.
2. In Japonia sunt 4000 de cetateni romani. Cica. In mesaj era vorba de un singur avion. Nu-i nimic, mai bagam si la cala.
3. Statul roman acopera doar Tokyo-Seul. Si de acolo?
4. Ulterior s-a facut o precizare ca au prioritate gravidele si copiii. Deci nu conteaza ca zborul e anuntat cu o zi inainte. Esti gravida? Esti copil? Ai castigat o excursie dus pana la Seul!
 Mesajul MAE a fost comentat si pe blogul ariesami.blogspot.com. “Dupa ce alte state europene au sarit in sprijinul conationalilor, probabil in urma agitatiei create mai ales in media, s-au hotarat si autoritatile noastre sa faca ceva: a aparut un anunt ca o aeronava va evacua doritorii de-aici. Pana aici, bravo lor. Continuarea insa, partea care a venit azi, e de rasul curcilor: statul roman asigura transportul doar pana in COREEA!!!??????!!!!! Breh autoritatilor, ca altfel nu meritati sa vi se vorbeasca, v-ati gandit mult inainte sa veniti cu asa o decizie? Mai bine NU FACEATI NIMIC decat sa ne serviti bataie de joc! Repet, nu vreau sa am intorc acasa acum pentru ca mai in siguranta ma simt aici, cu atat mai putin sa ma "evacuez" pe banii tarii, desi o excursie la Seul n-ar strica :))”.
In data de 18 martie, MAE a anuntat in sfarsit in mod oficial - si fara intermediari - pe site-ul tokyo.mae.ro, o noua varianta privind evacuarea. In noua formula, varianta Seul este eliminata si se fac precizari extrem de interesante privind banii pe care trebuie sa-i scoata romanii din Japonia aflati in dificultate pentru a reveni pe meleagurile natale.  Redam anuntul integral:
“URGENT! ZBOR SPRE ROMANIA - ANUNT EXTREM DE IMPORTANT
Tokyo, 18 martie /Ambasada Romaniei/ - Din cauza situatiei create in Japonia de cutremurul de pamant din data de 11 martie 2011, Guvernul Romaniei a intreprins demersuri pentru trimiterea unei aeronave la Tokyo, in regim comercial.
 Aeronava va decola de pe aeroportul Tokyo Narita, Terminal 1, in data de 19 martie 2011, ora locala 15.20. Numarul de locuri disponibile este de 209. Din valoarea totala a biletului, care este de circa 2000 de euro/persoana, cetatenii care vor apela la zbor vor avea de acoperit circa 50%, ceea ce reprezinta 1000 (o mie) Euro pentru un adult si, respectiv 500 (cinci sute) Euro pentru copil cu varsta cuprinsa intre 1-14 ani. Copiii care nu au implinit 1 an vor calatori in regim de gratuitate. Diferenta pana la pretul efectiv al biletului va fi suportata din Fondul de Rezerva al Guvernului Romaniei.
 Persoanele care doresc sa se imbarce se vor prezenta la Aeroportul Narita Tokyo, Terminal 1, aripa de nord, etajul 4 - Plecari, zona G, pana cel tarziu la ora 11.00. O echipa de sprijin consular a Ministerului Afacerilor Externe se va afla in zona sus-mentionata, precum si in Terminalul 1, aripa centrala, etajul 5, intr-un spatiu usor de identificat.
Autoritatile nipone solicita pentru reintoarcerea in Japonia detinerea unui permis de reintrare valabil, care poate fi obtinut in aeroport. In acest sens, sugeram deplasarea la aeroport in timp util. Reamintim ca persoanele care doresc sa se imbarce, inclusiv copii, au nevoie de un document de calatorie valabil. Echipa de sprijin consular, operationala la Ambasada Romaniei din Tokyo, este in masura sa acorde asistenta consulara necesara.
Va fi acordata prioritate cazurilor umanitare, cetatenilor afectati sever de cutremur, femeilor si copiilor. Persoanele care doresc sa se imbarce pot lua un bagaj de cala de cel mult 20 kg si un bagaj de mana. Animalele de companie nu sunt acceptate la bord.
Pentru facilitarea procedurilor de imbarcare, va rugam sa precizati in cel mai scurt timp, de o maniera ferma, daca doriti sa va imbarcati in acest zbor la e-mail-ul:office@ambrom.jp sau la numarul de telefon +81.334.79.03.11 al Ambasadei Romaniei la Tokyo.
In mesajul dumneavoastra, va rugam sa precizati numele, prenumele, tipul si numarul documentului de calatorie; in cazul in care sunteti insotita / insotit de copii minori, va rugam sa precizati aceleasi date despre fiecare dintre acestia”.
O romanca a studiat ofertele mai multor companii aeriene care opereaza pe ruta Tokyo-Bucuresti si a constatat urmatoarele:
 “Compania KLM- zbor  dus-intors, plecare 19 martie 2011, pret 1534 dolari
Compania Air France-zbor dus-intors, plecare 19 martie 2011, pret 1530 dolari
Compania Lufthansa-zbor dus-intors, plecare 20 martie 2011, pret 1840 dolari”.
“Privind atent, toate zborurile mentionate mai sus, sunt dus-intors.Nu, one way.
Acum,sunt curioasa de unde domnii din guvern au ajuns la concluzia ca un bilet dus, cursa Tokyo-Bucuresti(fara escala!) costa 2000 euro.
Concluzia va las sa o trageti singuri!
Noi, romanii din Japonia, le comunicam intr-un cor, asa cum spune englezu': Thanks, but no thanks!”, conchide cu amar romanca, in postarea de peintarasoareluirasare.blogspot.com.
Pe blogul ariesami.blogspot.com, un alt comentariu infiereaza actiunile sau, mai precis, lipsa de actiuni a autoritatilor romane in Japonia. Postarea contine acuzatii extrem de grave la adresa MAE – intre care se numara si aceea ca Ambasada Romaniei nu ar detine, in realitate, niciun fel de baza de date cu privire la romanii care traiesc in Japonia.
“(...) Hai sa dau un exemplu despre care stiu cu siguranta: ambasada ungara a luat prin telefon si direct (nu prin intermediul preotului sau al altor persoane) legatura cu ungurii de aici, le-a luat bilete de avion, i-a ajutat cu actele. Ambasada Romaniei n-a trimis macar un mail romanilor pe care ii are in baza de date, de fapt de care stiu ca baza de date n-au. Aici vestile circula din gura in gura, din link in link. NU am vazut nici pana acum mail forwardat macar de ambasada. HABAR nu au cati si pe unde suntem. Bine ca ii critica pe japonezi cand ei n-au facut nimic, insa salarii sigur iau si luna asta.
Daca cei din celula de criza au luat minunata hotarare cu zborul spre Coreea mi-ar placea sa le stiu numele sa-i felicit pentru imaginatie, cred ca au facut brainstorming!”