Exclusiv: Cum a trait o romanca seismul din Japonia

Exclusiv: Cum a trait o romanca seismul din Japonia

Seismul de vineri a socat Japonia si o lume intreaga. Primul meu gand cand am auzit de cutremur, si am vazut imaginile la posturile TV a fost sa-mi contactez pe e-mail, singura cunoastinta din ”Tara Soarelui Rasare”: Elena Lulea-Kase, fosta mea colega la Uni-Fan Radio. Spre surprinderea mea – ma asteptam sa nu mearga internetul sau sa fie blocat – am primit un raspuns foarte rapid.

”Locuiesc de aproape 8 ani in Tokyo, Japonia si am reusit sa ma obisnuiesc, incetul cu incetul, cu faptul ca din existenta normala a unui japonez face parte si cutremurul... Dar astazi am trait cel mai mare cutremur care a lovit Japonia in ultimii 140 de ani si am vazut "cu ochii mei", dar la televizor, ce poate face un tsunami...
La 14.50 ora in Tokyo, sau 7:50 ora Romaniei, pe cand imi faceam cumparaturile si nu ma puteam decide daca sa cumpar ton sau macrou pentru cina , a inceput sa se zgaltaie totul cu noi, la inceput cu o usoara balansare, dupa care din ce in ce mai tare... Ca orice cutremur care se respecta... Spre surprinderea mea, n-a cazut nimic, nimeni nu s-a panicat... Cred ca nu realizam inca cele 8.8 grade magnitudine. Evident am renuntat la cumparaturi si m-am grabit acasa sa vad daca totul e ok”, imi scrie Elena Lulea.


Japonezii sunt calmi, romanii la fel

”Chiar langa cladirea in care locuiesc se afla o zona de evacuare plina de japonezi calmi... Asa ca mi-am continuat drumul...In casa n-a cazut nici macar o scama, atat de stabil e apartamentul...In zona mea (vestul Tokyo-ului) totul e bine, dar in estul si sudul Japoniei e de jale...
Cutremurul a lasat multe zone fara electricitate ( in prefectura Fukushima, la nord de Tokyo). Un hotel s-a prabusit in orasul Sendai si multi oameni sunt sub daramaturi, iar in zona Yokohama, Isogo ,  se vede fum des... Autostrazile sunt blocate, garile sunt pline de oameni care nu pot circula, trenurile fiind blocate. Prefecturile din estul Japoniei sunt inca in alerta de tsunami… Deocamdata sunt anuntati 63 de morti si 244 de raniti (n red – ora 15.00, ora Romaniei) dar numarul victimelor poate fi mai mare si este greu de estimat. In Japonia se lasa intunericul, mai ales ca multe regiuni au rama sfara electricitate. Eu am curent dar nu merg telefoanele. In schimb, merge internetul!!!”, mai scrie Elena Lulea-Kase.
Am fost curios sa aflu cum au reactionat strainii si in special romanii care mai sunt in Japonia.
”Strainii au fost calmi, iar romanii si mai calmi...Chiar mai devreme m-am conversat cu o alta romanca din Tokyo care imi povestea ca s-a amuzat un pic pe seama japonezilor care se refugiasera pe un acoperis si care incepusera sa joace golf… Nu de alta , dar acolo este gratuit, in timp ce jos, pe teren, se plateste. Suntem cu totii bine antrenati pentru aceasta eventualitate si toata lumea ar trebui sa fie. Cred ca cel mai bun sfat pe care l-am primit e si cel mai banal: la orice mic cutremur, ia o perna, pune-o pe cap si baga-te sub masa. Restul, Dumnezeu le stie. Daca totul e ok, iesi incet din casa, nu plangand sau tipand ca sa-i panichezi pe toti”, incheie mesajul pe mail Elena Lulea Kase, din Tokyo.