Axa Washington-Londra-Bucuresti s-a oprit la Paris

Scris de emil.neacsu in 21 martie 2011 la 16:41, in Politics.  vizualizari Intra in discutie TaguriBasesculibiaSarkozy shortlinkhttp://crct.ro/ne9e

Prin 2005, presedintele Traian Basescu starnea controverse in Europa dupa ce a scapat in discursul public expresia ”axa Washington-Londra-Bucuresti”. Va mai amintiti? Adica, vezi Doamne, la un capat Bush, la celalalt Basescu si pe la mijloc Blair.
Fara Franta, fara Germania, noi, direct cu Bush si Blair, ”shoulder to shoulder”. Nu mai conta nimic, inundatii, seceta sau alte nenorociri, tot romanul era mandru ca avem o axa cu americanii si le dadeam cu tifla rusilor. Nu mai conta foarte mult ce zice NATO, noi eram legati de americani cum e legat cainele de caruta. Se uitau germanii si francezii chioras la noi? Ei si? Faceau germanii si italienii afaceri cu rusii pe bani foarte multi, iar noi eram ocoliti? Care-i problema?
Povestea cu axa a continuat cativa ani, punctul culminant al idilei fiind summitul NATO de la Bucuresti, din 2008. Dupa care, din diverse motive, axa a inceput sa se cam fisureze. Schimbarile de lideri de la Washington si Londra au adus si o racire a relatiilor, mult peste asteptarile liderului de la Bucuresti. In doi ani de zile, singurele contacte publice intre Obama si Basescu au fost pe la vreo doua summituri unde au aparut in aceeasi poza si au dat mana protocolar. Cam atat. Nu tu invitatie la Casa Alba, nu tu invitatie la Londra, nimic.
In acest timp, noul prieten al Washingtonului a devenit Nicolas Sarkozy, mai ales dupa revenirea Frantei in structurile militare ale NATO. Pana si relatia Sarkozy-Basescu a involuat rapid, de la cele 5 ore petrecute la Bucuresti de catre sotul Carlei Bruni, din care s-a ales cu un pix, pana la dispute in vazul lumii, terminate cu injuraturi printre dinti.
Iata insa ca recenta criza din Libia ar fi putut fi o ocazie imensa de a ne reabilita, intr-un fel, pe scena politica mondiala. O invitatie a lui Sarkozy de a sustine initiativa Frantei impotriva regimului Gaddafi a fost respinsa de presedintele Basescu FARA sa se consulte cu CSAT, cu Parlamentul sau cu Aliodor Manolea. De capul lui, Basescu a zis ”NU” si apoi a tacut malc. Nu a condamnat regimul Gaddafi, nu s-a aratat ingrijorat de soarta romanilor de acolo, nu a declarat ca va lua masuri sau ceva. Dupa cateva zile de tacere, isi gaseste timp, duminica seara, sa se scuze. Ca ne vom decide cand NATO va avea o pozitie, ca se va lua o masura numai in CSAT, si alte vorbe goale. Niste vorbe goale care nu mai conving pe nimeni. Va mai amintesc un moment – conflictul armat dintre Rusia si Georgia, din august 2008, chiar in ziua in care a debutat Olimpiada de la Beijing. Stiti cum a reactionat atunci Basescu? Imediat a convocat CSAT si a emis un comunicat prin care Romania arata ca este dispusa sa ajute populatia civila din Georgia, afectata de conflict. Pe cea din Rusia (Osetia), nu. Atunci tot Sarkozy a fost cel care a mobilizat Europa in sprijinul Georgiei si chiar a somat Rusia sa isi retraga trupele din teritoriul georgian. In 2008, Basescu a fost foarte activ, dar, ce-i drept, atunci se mai credea un lider regional, iar conflictul din Georgia, din regiunea Marii Negre, era privit ca unul din propria ograda. Libia nu e la Marea Neagra, de ce sa ne deranjam? Iata un mod marunt de a face sau a nu face politica externa…