Coincidenta istorica: Revolutia din Egipt si Revolutia Islamica din Iran


Scris de emil.neacsu in 11 februarie 2011 la 18:54, in Politics. 3 vizualizari Intra in discutieTaguricarteregiptIranMubarakobamasua shortlinkhttp://crct.ro/ncQi
Si in Egipt, si in Iran, demonstratiile impotriva regimului aflat la putere au inceput in luna ianuarie – egiptenii au iesit pe strazi pe 25 ianuarie 2011 iar iranienii au inceput protestele impotriva Sahului Mohamed Reza Pahlavi in ianuarie 1978.
Si in 1979, si in 2011, la Casa Alba se afla un presedinte venit din Partidul Democrat – Jimmy Carter si Barack Obama, amandoi fosti senatori, amandoi laureati ai Premiului Nobel pentru Pace.
In urma cu cateva zile, analistii politici sustineau ca daca Jimmy Carter este considerat de istorici drept presedintele care a pierdut Iranul, Barack Obama va ramane, tot in istorie, ca presedintele care a pierdut Egiptul. Si Iranul din 1979 si Egiptul din 2011 erau aliati puternici ai Statelor Unite in Orientul Mijlociu. Daca Iranul era, in 1979, un avanpost al luptei Americii impotriva influentei sovietice in Orientul Mijlociu, Egiptul este – sau era -, in prezent, un factor de stabilitate in tumultuosul Orient Mijlociu, un aliant de nadejde al SUA in lupta impotriva terosismului si un aliat ”cu acte” al Israelului.
Daca vorbim de SUA, nu putem uita si rolul CIA. Si atunci, si acum, CIA a avut o usoara influenta asupra desfasurarii evenimentelor: in 1979 agentii CIA nu au estimat corect evenimentele din Iran care au dus la caderea Sahului. In 2011, CIA a estimat in avans plecarea lui Mubarak – directorul agentiei, Leon Panetta spunand in fata unei comisii a congresului ca Mubarak va demisiona joi seara, pe 10 februarie.
Ce a urmat dupa victoria Revolutiei Islamice din Iran se stie: URSS a profitat de colapsul flancului american din Orient si a invadat Afganistanul in decembrie 1979. Iranul si Irakul s-au antrenat intr-un razboi sangeros timp de 8 ani care a destabilizat piata mondiala a petrolului, iar americanii isi descopereau un nou amic in Orient – Saddam Hussein. Ce va fi dupa 11 februarie 2011? 12 februarie 2011…