Agentii KGB in Romania inainte si dupa 1989...

Agentii KGB&GRU din Romania, inainte/dupa 1989

Scris de Dan Pavel in 28 decembrie 2010 la 16:04, in Politics. . Intra in discutie
shortlinkhttp://crct.ro/na8K
Pentru romani, nu exista problema mai importanta decit aflarea adevarului cu privire la evenimentele din decembrie 1989. Acest lucru este imposibil daca nu aflam intregul adevar privind istoria anterioara si cea ulterioara evenimentelor revolutionare de atunci. Daca ne referim la actorii implicati si la fortele care au actionat, sintem obligati sa descifram rolul agentilor acoperiti care au lucrat pentru KGB si GRU in timpul comunismului, al evenimentelor din 1989, dar mai ales dupa aceea. Nu este o problema strict romaneasca, ci una care trebuie descifrata in toate tarile unde comunismul a fost instaurat de catre sovietici sau cu ajutorul acestora.
Recent, in Bulgaria a izbucnit un imens scandal. Ministrul de externe, Nikolya Mladenov a declarat ca trebuie restructurata intreaga diplomatie dupa descoperirea dosarelor secrete care arata ca jumatate din personalul diplomatic este aservit Rusiei. Acest scandal scoate la iveala o problema extrem de grava, care la noi a fost ocultata (oare de ce?), datorita concentrarii exclusive asupra “colaborarii” cu institutiile regimului totalitar (partidul unic, justitia politica, politia politica – Securitatea, armata politica etc.). Or, daca se poate inchipui asa ceva, scandalul din Bulgaria ne arata ca exista ceva mult mai grav decit colaborarea cu regimul din propria ta tara, indiferent care ar fi acela: tradarea de tara. Dupa integrarea euro-atlantica, ea se agraveaza, pentru ca implica tradarea democratiilor liberale si a structurii militare care le apara. Concret, implica tradarea intereselor politice ale UE, tradarea intereselor de securitate ale NATO. Ca si in Romania, in Bulgaria, independent de legatura cu Securitatea din tara lor (KDS, Komitet za Drjavna Sigornost), exista colaborarea cu o putere straina (URSS) si tradarea propriei tari, pe care o faceau (si continua sa o faca) agentii acoperiti ai KGB si GRU (acum, ai serviciilor succesoare). O parte din diplomatii bulgari au lucrat pentru KDS, insa acest serviciu era complet aservit KGB. Ulterior, serviciile succesoare au continuat sa racoleze agenti in Bulgaria, inclusiv in diplomatie.
Culmea, in legatura cu aceste chestiuni trebuie se pronunte in Bulgaria doi inalti demnitari care au avut in trecut legaturi cu politia politica: primul ministru Boyko Borisov si Presedintele Bulgariei, Gheorghei Parvanov. Scandalul bulgaresc este simptomatic pentru toate tarile unde comunismul a fost instaurat de catre sovietici si colaborationistii lor din tarile subjugate, cominternistii. Vreme de decenii, inca din perioada interbelica, o serie de militanti comunisti din Romania, ulterior deveniti “activisti de partid si de stat”, si-au tradat tara si au lucrat pentru URSS, fie ca au fost cominternisti, agenti NKVD (KGB) sau GRU. Au lucrat pentru URSS si inainte si dupa 1989 (dupa 1991, cind URSS a disparut, iar KGB s-a despartit in FSB si SVR, in vreme ce GRU a continuat cu acelasi nume, avind un efectiv de cinci-sase ori mai mare decit actualul SVR). Acesti agenti acoperiti lucrau (si continua sa lucreze, pentru ca nu am auzit de vreunul sa fie deconspirat) in toate domeniile, nu doar in diplomatie, servicii secrete, ci si in administratia locala si centrala, guverne, parlament, partide, BOR si in celelalte biserici (sau culte), organizatii ale societatii civile, presa scrisa, televiziuni, posturi de radio, Internet, universitati, in uniunile de creatie, etc.Rusia nu a reusit sa impiedice integrarea Romaniei in NATO si UE, dar si-a continuat activitatea subversiva impotriva democratiei autohtone.
In decembrie 1989, o serie de copii ai cominternistilor din perioada interbelica, dar si de agenti KGB ori GRU, in frunte Ion Iliescu, Petre Roman, Silviu Brucan, Alexandru Barladeanu au promovat in fruntea armatei, a noilor servicii secrete, in FSN, in guvern, diplomatie etc., o multime de agenti acoperiti ai serviciilor sovietice sau ai celor maghiare (care erau, la fel precum serviciile bulgaresti, cehoslovace ori poloneze, complet subordonate sovieticilor). Acestea nu sint teorii conspirationiste, ci fapte istorice a caror veridicitate este confirmata de arhive, marturii, anchete jurnalistice, studii ale cercetatorilor straini sau romani.
Cea mai spectaculoasa si consistenta contributie din ultimii douazeci de ani la descifrarea acestor probleme este cartea istoricului american Larry Watts, “With Friends Like These...The Soviet Bloc's Clandestine War Against Romania”, aparuta la Editura Militara in limba engleza. De fapt, este vorba despre primul volum. Inteleg ca urmeaza sa apara si traducerea romaneasca, la editura RAO. Pentru ca lucreaza de multa vreme in Romania, a reusit sa cistige increderea unor oameni de stat, inclusiv a lui Ioan Talpes, fostul consilier al lui Iliescu, fostul director al SIE, care i-a fost si nas de cununie. Asa se intimpla in tara noastra, datorita unor “insight information” si accesului la arhive din Romania, Rusia, SUA, fosta Iugoslavie, etc, cercetatorul american a reusit sa documenteze si sa confirme chestiuni cruciale pentru perioadele de dinainte si de dupa 1989. De pe lunga lista a agentilor cominternisti, NKVD/KGB, GRU, dintre care unii au recunoscut singuri, Watts ii nominalizeaza pe urmatorii: Gheorghe Apostol, Alexandru Barladeanu, Emil Bodnaras, Corneliu Bogdan, Pantiusa Bodnarenko (Gheorghe Pintilie). Petre Borila, Silviu Brucan, Mihai Caraman, Iosif Chisinevski, Miron Constantinescu, Nicolae Doicaru, Constantin Doncea, Alexandru Draghici, Victor Dumitriu, Wilhelm Einhorn, Janos Fazekas, Mihail Florescu, Mihai Gavriliuc, Teohari Georgescu, Piotr Goncharuk (Petre Popescu), Vasile Ionel, Ion Ionita, Constantin Iosif, Adalbert Iszaek, Vasile Luca, Corneliu Manescu, Vlad Mazuru, Nicolae Militaru, Alexandru Moghioros, Alexandru Nicholski, Sergiu Niculau (Nikonov), Marin Pancea, Constantin Parvulescu, Ana Pauker, Gheorghe Pintilie (Pantelei Bodnarenko), Dumitru Popescu, Vasile Posteuca, Grigore Raceanu, Leonte Rautu, Walter Roman, Leontin Salajan (Szilagy), Ion Serb, Ion Stanescu, Boris Stefanov, Chivu Stoica, Gheorghe Stoica, Villiam Suder, Leonte Tismaneanu, Vasile Valcu (Vulko), Ghizela Vass, Teofil Vescan.
Lista este departe de a fi completa, pentru ca volumul se opreste in 1978, anul in care a defectat Ioan Mihai Pacepa. Despre acesta din urma Watts emite ipoteza (care reia zvonurile lansate de fosti securisti) ca ar fi fost tot un agent KGB, care ar fi primit misiunea sa defecteze, pentru a-i submina in Occident prestigiul lui Ceausescu si pentru a raspindi mitul ca Romania continua sa fie subordonata URSS, ceea ce il face sa-i suspecteze si pe cei care i-au aparat de-a lungul anilor cauza (de pilda, Serbiu Celac). Acesta este unul din punctele nevralgice ale cartii. Poate ca istoricul american se va alege cu procese in anii care urmeaza, referitoare la un nume sau altul, insa fenomenul infiltrarii masive a agentilor Moscovei in structurile formale si informale ale regimului comunist totalitar din Romania a fost cum nu se poate mai real.
Cartea lui Watts aduce date noi cu privire la politica lui Gheorghe Gheorghiu Dej & Emil Bodnaras de desprindere a Romaniei de URSS, deci si a Securitatii de serviciile sovietice. De altfel, in legatura cu Bodnaras, el reproduce rationamentul unor responsabili din informatii care spun ca acela ar fi fost un ofiter al serviciilor de informatii romanesti, infiltrat la sovietici, dar care ar fi continuat sa lucreze pentru Romania. Daca acestea au fost premisele, dar mai sint si altele, una dintre concluziile logice este ca la un moment dat, indivizii ar fi avut de ales intre a fi ofiteri sau informatori ai serviciilor romanesti de politie politica, dar care luptau impotriva sovieticilor, si a ramine sau deveni ofiteri ai serviciilor sovietice, care aveau o agenda antiromaneasca.
Dar de aici decurg alte consecinte, chiar mai tulburatoare. Cei care au conspirat pentru inlaturarea de la putere a lui Ceausescu reprezentau in Romania interese sovietice. Noi toti (de fapt, daca citesti acum sondajele de opinie, unde vezi citi regreta comunismul, mai corect e sa spui “noi, toti membrii comunitatii reduse care a avut de suferit si de pierdut in comunism”) am vrut ca sa fie inlaturat Ceausescu de la putere. Conspiratorii sprijiniti de sovietici au reusit acest lucru. Una dintre consecintele neintentionate ale evenimentelor din decembrie 1989, dar si din alte tari foste comuniste, a fost ca prin reformarea comunismului au fost perturbate echilibre structurale si s/a declansat prabusirea regimurilor comuniste totalitare din “tarile satelit” ale URSS, iar apoi chiar din URSS. The law of unintended consequences. Si atunci se pun tot felul de intrebari. Daca acesti tradatori de tara au reusit sa inlature cel mai mare rau care a existat vreodata, comunismul totalitar, cum trebuie sa ramina ei in tratatele de istorie? Daca sovieticii/rusii ne-au nenorocit o jumatate de secol, trebuie sa-i iertam pentru ca tot ei (chiar daca nu intentionau asta) au fost cei care ne-au scapat de comunism?
Viitorul presedinte al Romaniei, care o fi, va trebui sa infiinteze o comisie prezidentiala de investigare a miilor de cetateni ai tarii noastre (romani, maghiari, evrei, germani, tigani, bulgari, ucrainieni etc) care si-au tradat tara si au lucrat impotriva intereselor ei, intre 1917 si 1989, precum si dupa aceea. In imprejurari despre care am povestit altadata, am fost in 1999 (impreuna cu Sorin Rosca Stanescu si inca cineva), martorii confidentiali ai thrillerului de politica & servicii secrete povestit de Adrian Severin, fostul ministru de externe al Romaniei, dar ne-am respectat promisiunea de a nu dezvalui numele de pe liste. Mai sint si alti detinatori de asemenea informatii, unii au lucrat sau lucreaza in contrainformatii, care mi-au furnizat de-a lungul anilor si alte liste, nu numai de agenti acoperiti sovietici/rusi, dar pina nu apar documente nu voi cadea eu in capcana reproducerii lor. Daca intre misiunile “acoperitilor” au facut parte si operatiunile de subminare a consolidarii democratiei si statului de drept, de infiltrare a partidelor, administratiei, institutiilor statului, cu personaje care lucreaza impotriva intereselor publice, pot spune ca respectivii au reusit. Asta nu inseamna ca ei sint tapii ispasitori pentru tot ceea ce nu merge in tara asta. Cele mai multe nereusite sint meritele alor nostri. Tradatorii de tara au facut front comun cu incompetentii si coruptii.