Treceți la conținutul principal

Zbor CIA în România, efectuat cu avionul vicepreşedintelui noului proprietar al FC Liverpool

Vicepreşedintele companiei americane care a achiziţionat FC Liverpool a închiriat CIA un avion folosit probabil pentru extrădări excepţionale, iar un raport al grupului Reprieve face legătura între un zbor către România şi răpirea unor agenţi al-Qaida, relatează Mail on Sunday în ediţia online.


Potrivit raportului organizaţiei pentru drepturile omului Reprieve, avionul ar fi fost folosit pentru cel puţin două extrădări extraordinare. Documentul face legătura între două zboruri - de la Guantanamo către Maroc, în data de 27 martie 2004, şi de la Guantanamo către România şi Maroc, în 12aprilie 2004 - şi răpirea agenţilor al-Qaida Abd al Rahim al-Nashiri, Abu Zubaydah, Ramzi bin al-Shibh şi Mustafa al-Hawsawi.
Cei patru suspecţi au fost transferaţi de la centrul de detenţie de la Guantanamo Bay către închisori din străinătate în martie şi aprilie 2004.
Avionul îi aparţine lui Phillip Morse, în vârstă de 69 de ani, vicepreşedinte al New England Sports Venture (NESV), care a achiziţionat vineri clubul de fotbal britanic pentru suma de 300 de milioane de lire sterline (aproximativ 340 de milioane de euro). Conform investigaţiei citate de Mail on Sunday, avionul a fost închiriat de CIA între 2002 şi 2005, în schimbul unor sume de ordinul milioanelor de lire.
Anchetele efectuate de Parlamentul European şi grupuri pentru apărarea drepturilor omului au indicat legături între avion şi extrădările excepţionale efectuate de CIA în această perioadă. Un raport PE arată o legătură directă între avion şi răpirea predicatorului Abu Omar, reţinut la Milano în 2003 şi transferat la Cairo, documentul incluzând şi documente de zbor ale avionului lui Morse, inscripţionat cu logo-ul echipei de baseball Boston Red Sox.
Aparatul de tip Gulfstream IV cu 19 locuri, cu numărul de înregistrare N85VM, a efectuat un zbor între Washington şi baza Ramstein în februarie 2003. În ziua răpirii lui Omar, la 17 februarie, aparatul a decolat de la Ramstein şi a aterizat la Cairo, în ziua următoare plecând către Washington.
Avionul a mai aterizat la Kabul, Rabat, Tripoli sau Baku, iar după schimbarea datelor de înregistrare în decembrie 2004 a mai efectuat cel puţin 51 de zboruri la Guantanamo.
Morse a confirmat că a închiriat avionul Agenţiei Centrale de Informaţii, dar a precizat că a renunţat la aceasta după ce a aflat despre extrădarea lui Omar, la începutul anului 2005.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Paris Hilton sucks

Prezentatoarea show-ului de dimineata de la MSNBC care n-a vrut sa citeasca stirea despre Paris Hilton se numeste Mika Brzezinski si este - ati ghicit - fiica lui Zbigniew Brzezinski. O vedeti pe vreo fufa de la noi facand asa ceva? Macar in semn de protest fata de stirile cu Bheeekali...

Presa din Ungaria: "Banca lui Vladimir Putin se mută la Budapesta". România, printre acţionarii IIB

email   print 0     Autor:  Emil Neacşu 21 Feb 2019 - 14:16 Mutare strategică a preşedintelui rus, Vladimir Putin. Potrivit site-ului  Index.hu ,  International Investment Bank  îşi mută sediul general de la Moscova la Budapesta. Potrivit site-ului Băncii, România este printre acţionarii săi. Parlamentul Ungariei a dezbătut acordul internaţional care stabileşte noul sediu al băncii, acord care conţine o serie de detalii alarmante. Propunerea legislativă pentru introducerea unui nou acord internaţional cu Rusia în sistemul legal ungar conţine o serie de detalii neobişnuite, care acordă o serie de drepturi suplimentare pentru International Investment Bank (IIB), care este succesorul legal al Comecon şi al băncii fostei organizaţii economice sovietice. Documentul prevede că mare parte din costurile băncii - inclusiv remobilarea, chiria şi securitatea - să fie plătite de contribuabilii maghiari.  Presa ungară a subliniat că acordul menţionează o

links

https://www.nationalgeographic.com/culture/topics/reference/dramatic-history-prorogation-british-parliament/ https://foreignpolicy.com/2019/08/29/shutting-down-parliament-is-worse-than-a-coup-its-a-mistake/ https://time.com/5654052/moldova-drinking-problem/