Treceți la conținutul principal

cica azi e ziua Holocaustului in Romania.

Comunicat MAE

Începând cu anul 2004, la data de 9 octombrie România comemorează, la nivel naţional, Ziua Holocaustului.

Marcarea acestui moment reprezintă doar unul dintre eforturile societăţii româneşti de a menţine vie memoria victimelor Holocaustului şi de a preveni, prin asumarea lucidă a rănilor trecutului şi educarea tinerei generaţii în spiritul înţelegerii si respectului faţă de celălalt, reeditarea crimelor şi persecuţiilor animate de ură şi intoleranţă.

Cu prilejul comemorării din acest an, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat că „asumându-şi partea de responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat  acum o jumătate de veac, autorităţile române doresc să aducă un respectuos omagiu tuturor celor care au suferit de pe urma politicilor discriminatorii, antisemite şi rasiste. Cu riscul, atât de costisitor, de a ne face să uităm că drepturile omului sunt indivizibile, că ura îndreptată împotriva unui grup de oameni pe care o ideologie bolnavă i-a decretat vinovaţi nu pentru ceea ce au făcut, ci pentru ceea ce sunt, se poate îndrepta în cele din urmă împotriva oricui,  iar cercul se poate închide chiar asupra noastră înşine.

Pentru ca astfel de crime inimaginabile să nu se mai repete niciodată, trebuie să facem front comun împotriva oricăror manifestări de intoleranţă pe criterii rasiale, etnice, religioase sau altele.

Suntem îngrijoraţi de reapariţia, în unele părţi ale societăţii, la noi şi chiar în ţări europene, a unor manifestări sau atitudini rasiste, anti-semite, xenofobe, negaţioniste. Nu trebuie să aşteptăm ca numărul victimelor intoleranţei să atingă proporţii de masă pentru a reacţiona.

Istoria are o funcţie pedagogică şi morală totodată, iar educaţia joacă un rol primordial în transmiterea acestui mesaj. Cunoaşterea istoriei, a tradiţiilor şi a culturii grupurilor de populaţie care trăiesc alături de noi este primul pas spre înţelegerea şi respectul pentru identitatea fiecăruia, iar prin acestea spre o convieţuire armonioasă şi reciproc benefică” .

Informaţii suplimentare:

România a dezvoltat, în ultimii ani, un sistem complex de instrumente legislative şi instituţionale apte să prevină şi să sancţioneze antisemitismul, precum şi oricare alte manifestări de rasism, xenofobie, discriminare rasială şi intoleranţă.

Lansarea Raportului Comisiei Wiesel, înfiinţarea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel”,introducerea cursurilor de istorie a Holocaustului în programa şcolară pentru liceu şi elaborarea unui manual pentru profesorii care predau aceste cursuri, participarea României la International Task Force for Holocaustprecum şi inaugurarea Memorialului Victimelor Holocaustului, la 8 octombrie 2009, reprezintă câteva dintre acţiunile concrete ale autorităţilor române în acest domeniu.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Paris Hilton sucks

Prezentatoarea show-ului de dimineata de la MSNBC care n-a vrut sa citeasca stirea despre Paris Hilton se numeste Mika Brzezinski si este - ati ghicit - fiica lui Zbigniew Brzezinski. O vedeti pe vreo fufa de la noi facand asa ceva? Macar in semn de protest fata de stirile cu Bheeekali...

Presa din Ungaria: "Banca lui Vladimir Putin se mută la Budapesta". România, printre acţionarii IIB

email   print 0     Autor:  Emil Neacşu 21 Feb 2019 - 14:16 Mutare strategică a preşedintelui rus, Vladimir Putin. Potrivit site-ului  Index.hu ,  International Investment Bank  îşi mută sediul general de la Moscova la Budapesta. Potrivit site-ului Băncii, România este printre acţionarii săi. Parlamentul Ungariei a dezbătut acordul internaţional care stabileşte noul sediu al băncii, acord care conţine o serie de detalii alarmante. Propunerea legislativă pentru introducerea unui nou acord internaţional cu Rusia în sistemul legal ungar conţine o serie de detalii neobişnuite, care acordă o serie de drepturi suplimentare pentru International Investment Bank (IIB), care este succesorul legal al Comecon şi al băncii fostei organizaţii economice sovietice. Documentul prevede că mare parte din costurile băncii - inclusiv remobilarea, chiria şi securitatea - să fie plătite de contribuabilii maghiari.  Presa ungară a subliniat că acordul menţionează o

links

https://www.nationalgeographic.com/culture/topics/reference/dramatic-history-prorogation-british-parliament/ https://foreignpolicy.com/2019/08/29/shutting-down-parliament-is-worse-than-a-coup-its-a-mistake/ https://time.com/5654052/moldova-drinking-problem/