A murit Ion Dolanescu

Cântăreţul de muzică populară Ion Dolănescu a murit joi, în locuinţa sa, în urma unui stop cardiac. Un echipaj SMURD s-a deplasat la locuinţa acestuia, în Capitală, unde timp de o oră s-a încercat resuscitarea artistului. Decesul s-a înregistrat în jurul orei 16.00. Ion Dolănescu avea 65 de ani.
Născut pe 25 ianuarie 1944, Ion Dolănescu a fost cântăreţ de muzică populară şi deputat în legislatura 2000-2004, ales în judeţul Ilfov pe listele partidului PRM. Originar din satul Perşinari, judeţul Damboviţa, Dolănescu a avut o discografie semnificativă, cu numeroase înregistrări la radio şi televiziune şi cu foarte multe spectacole. El este cunoscut şi pentru duetele realizate împreună cu solista Maria Ciobanu, şi cu fiul lor, Ionuţ Dolănescu.
În 1966 a absolvit Liceul Ienăchiţă Văcărescu din Târgovişte şi a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă.
Primele cântece pe care le-a înregistrat la radio sunt "Măi Lenuţo, trecui dealul" şi "De-ar fi mândra fată bună". A înregistrat peste 50 de albume, dintre care "M-am născut lângã Carpaţi", "Cântece şi balade din ţara novicilor", "Romanţe şi cântece de petrecere" şi "Hăulite".
În colaborare cu Maria Ciobanu, a înregistrat albumul de muzică uşoară "Astăzi e ziua ta". De asemenea, a colaborat cu Maria Tănase, Maria Ciobanu, Ionela Prodan şi Elena Merişoreanu.
A primit Discul de aur 1970/1996 pentru întreaga activitate.

Orchestra Lăutari din Basarabia, condusă de Nicolae Botgros, îi aduce un ultim omagiu lui Ion Dolănescu, printr-un concert susţinut la Ateneul Român, unde trupul neînsufleţit al artistului a fost depus sâmbătă dimineaţă.
În aplauzele mulţimii strânse la Ateneu, orchestra Lăutari din Basarabia a început un concert în memoria lui Ion Dolănescu, care a fost unul dintre cei mai cunoscuţi şi îndrăgiţi interpreţi de muzică populară.
Duminică, înainte de începerea concertului orchestrei coordonate de Nicolae Botgros, circa 1.000 de oameni se adunaseră în parcul din faţa Ateneului, aşteptând să îi aducă un ultim omagiu artistului.
Trupul neînsufleţit al lui Ion Dolănescu a fost depus la Ateneul Român, sâmbătă, în jurul orei 10, în aplauzele admiratorilor. Sicriul în care se află corpul neînsufleţit al cântăreţului a fost dus la Ateneul de o maşină însoţită de fete îmbrăcate în port popular, fiind transportat în interiorul clădirii de bărbaţi care purtau tot costume populare.
Sâmbătă, Ateneul Român a fost deschis până la ora 22.00 pentru a le permite celor care au iubit muzica lui Ion Dolănescu să îl omagieze. În cursul zilei, au fost depuse zeci de coroane şi sute de persoane s-au prezentat pentru a-i aduce cântăreţului un ultim omagiu.
Ion Dolănescu va fi înmormântat duminică, la ora 14.00, la cimitirul Bellu din Capitală.