Renate Weber: Romanii comit 5% din infractiunile din Italia, dar mediatizarea in presa e de 99,5%

Intr-un interviu in exclusivitate pentru ziarul „Gardianul“ europarlamentarul PNL Renate Weber critica atitudinea xenofoba a liderilor de la Roma, dar si lipsa de reactie a presedintelui Traian Basescu fata de valul de actiuni impotriva romanilor din Italia. Intr-o declaratie oficiala, eurodeputatul Renate Weber il acuza pe ministrul de interne al Italiei, Roberto Maroni, de justificare mincinoasa cu privire la legea prin care medicii care trateaza imigranti ilegali sunt obligati sa raporteze acest lucru organelor
de politie.

Reporter: Doamna eurodeputat Renate Weber, cum apreciati atitudinea autoritatilor de la Roma
vizavi de romani, in momentul de fata?
Renate Weber: Italienii au trecut in ultimii ani prin mai multe valuri de discursuri si de actiuni indreptate evident impotriva celor care nu erau din Peninsula, fie ca erau romani sau ca erau din alte parti ale lumii. Au avut un astfel de val inainte de integrarea noastra in Uniunea Europeana. Mie mi se parea ca romanii erau in mod evident tinta acestor actiuni pentru ca italienii se temeau de integrare si ca ar putea sa vina un val de romani care sa le ia locurile de munca. Acesta a fost in mod categoric scopul. Dupa aceea, lucrurile s-au mai linistit pentru ca acum sa se reaprinda, in mod asteptat as spune eu. Italia este si ea o tara afectata de criza economica si care nu are, cel putin din cunostintele mele, o strategie pentru iesirea din aceasta criza. Atunci, intr-o situatie de genul acesta, cel mai usor lucru este sa gasesti niste vinovati. De exemplu, daca romanii, in aceasta situatie, continua sa isi pastreze slujbele si italienii nu, evident trebuie gasit ceva impotriva romanilor pentru ca populatia italiana sa-i urasca si sa vrea ca ei sa plece acasa. Si se profita - dar se manipuleaza infiorator de mult - de faptul ca exista un numar de infractiuni, unele de maxima violenta, de necontestat acest lucru, si este profund regretabil ca ele se intampla, dar se profita de acest lucru pentru a manipula opinia publica.

R: Presa italiana are o parte din vina pentru exagerarile cu privire la romani?
R.W.: Daca ne uitam la felul in care sunt mediatizate, cred ca intelegem foarte clar treaba asta. Romanii savarsesc cam 5% din numarul de infractiuni care se comit in Peninsula. Mediatizarea este probabil de 99,5%. Cand un italian comite infractiuni de genul celor comise de romani, recent, stirea nu apare pe pagina intai a ziarelor de maniera stirilor in care sunt prezentate infractiunile romanilor. Din pacate aici, trebuie sa spunem lucrurilor pe nume, presa italiana este o presa care lucreaza cu autoritatile. Guvernul Silvio Berlusconi controleaza intr-o mare masura presa si aceasta raspunde la o solicitare politica. Asa imi explic eu, in acest moment, aceasta reinviere a xenofobiei.

R: Ce initiative ati avut in Parlamentul European impotriva actiunilor Italiei?
R.W.: In ceea ce priveste Parlamentul European, eu cred ca trebuie sa fim foarte realisti. Parlamentul este practic pe ultima suta de metri inainte de alegerile din iunie, luna mai este luna de campanie si nu se lucreaza. In acest moment se finalizeaza unele dosare, iar majoritatea europarlamentarilor sunt implicati in tot felul de precampanii electorale in tarile lor. Iar italienii au o problema foarte mare pentru ca li s-a schimbat legislatia electorala si cei care erau in mod traditional aliatii nostri se confrunta acum cu aceasta situatie noua pe plan local. Dar problema nu este doar Parlamentul ca atare, problema este ce poate sa intreprinda Comisia Europeana. Eu chiar ii voi scrie comisarului Jacques Barrot (n. red., comisarul pentru justitie) pentru a-i aduce la cunostinta de data aceasta legislatia pe care a initiat-o si a trimis-o spre adoptare guvernul Berlusconi prin ministrul de interne, Roberto Maroni, si care incalca in mod grav drepturile omului. Ne referim la obligatiile medicilor de a raporta politiei cand au de a face cu imigranti ilegali, ceea ce e inadminibil, ne referim la legea care le permite bandelor de justitiari sa intervina pentru mentinerea sigurantei publice.

R: Cum explicati pozitia ministrului de externe, Franco Frattini, fost comisar european si vicepresedinte al Comisiei Europene?
R.W.: Din punctul meu de vedere nu este nici un fel de surpriza, surpriza este mai mult pentru cei care au crezut ca domnul Frattini este de o alta factura, eu nu am avut niciodata nici un fel de dubiu, domnul Frattini a jucat in permanenta cartea lui Silvio Berlusconi si domnul Frattini, cand inca era vicepresedinte al Comisiei Europene si noua ne dadea lectii de democratie, avea luari de pozitie inadmisibile si a fost criticat intr-o rezolutie a Parlamentului European. Faptul ca poate sa creeze printr-un discurs de anume factura nu inseamna ca domnul Frattini reuseste sa ma pacaleasca.

R.: Cum vi se pare reactia oficialilor de la Bucuresti?
R.W.: Regretabil este ca in Romania nu am vazut o reactie asa cum ar fi trebuit sa o avem pana in acest moment de la cel mai inalt nivel al autoritatilor statului si aici ma refer evident la presedintele Romaniei. Eu salut din plin atitudinea domnului ministru de externe, Cristian Diaconescu, care mi se pare ca este primul sef al diplomatiei care in relatia cu Italia si cu cele ce se intampla acolo a avut fermitatea si taria sa spuna lucrurilor pe nume. E pentru prima data cand vad ca un ministru de externe nu sacrifica apararea demnitatii unor cetateni romani de dragul unui discurs diplomatic. Trebuie sa fim foarte fermi cu italienii, sa le spunem ca stim despre ce e vorba si ca minciunile italienilor nu ne mai pot pacali si ca este firesc sa se comporte intr-un mod european, in conformitate cu societatea si standardele europene.

R.: Asta cu riscul de a fi criticati foarte dur in presa italiana.
R.W.: Presa italiana este o presa care actioneaza la comanda, iar daca i se va cere sa-l faca arsice pe ministrul Diaconescu, il va face. Sunt curioasa cum va decurge vizita pe care o va face in Italia.
Cred ca vom avea parte de un nou exemplu de dublu limbaj al domnului Frattini si dublu standard de comportament. Nu este normal ca ei sa faca toate porcariile si noi sa inghitim. Noi am avut comportamentul de ruda saraca de la tara si nu este normal sa continuam in acest fel. Nu suntem cetateni europeni de rangul doi! Suntem cetateni europeni, asa cum sunt si italienii. Nu trebuie sa acceptam sa se arunce un blam colectiv asupra tuturor romanilor.
Interviu realizat de Emil Neacsu