Hamas ameninta zeci de mii de români. Ambasadorul Israelului, Oren David, crede in sustinerea Romaniei

In exclusivitate pentru «Gardianul», ambasadorul statului Israel in Romania, domnul Oren David, a facut o analiza a conflictului din Fasia Gaza si a situatiei din Orientul Mijlociu. Domnia sa a subliniat ca demersul Israelului de a anihila gruparea radicala terorista Hamas va aduce o viata mai buna nu numai pentru israelieni, ci si pentru palestinienii care sunt obligati sa traiasca sub teroarea Hamas, dar si pentru romanii care traiesc fie in Israel, fie in Fasia Gaza. Domnia sa a avertizat ca, in afara de situatia grava a celor 55 de cetateni romani din Fasia Gaza, este mult mai dificila soarta celor zeci de mii de romani care traiesc in orasele din sudul Israelului, sub permanenta amenintare a rachetelor trase de teroristii din Hamas. Mai trebuie spus ca, in plina criza economica mondiala, una dintre putinele zone de pe glob care inregistreaza un “boom economic” este Cisiordania, zona controlata de Autoritatea Nationala Palestiniana, organizatie care, spre deosebire de Hamas, a inteles ca se poate coopera cu Israelul in interesul palestinienilor.

Domnule ambasador Oren David, va rog sa le explicati cititorilor nostri ce este de fapt organizatia Hamas.
Hamas este o organizatie musulmana terorista fundamentalista, extremista, violenta, radicala, fanatica, al carei tel este distrugerea totala a statului Israel, sub orice forma, si infiintarea pe teritoriul actual al Israelului a unui stat musulman radical, un califat, un emirat. O entitate musulmana politico-religioasa. Pentru ei nu este loc deloc pentru discutii sau de coexistenta linistita alaturi de statul Israel.

Cum s-a ajuns la acest conflict?
In august 2005, noi, Israelul, am decis sa evacuam in intregime Fasia Gaza (n. red. – au fost evacuate toate coloniile evreiesti din regiune) cu speranta ca, in acest teritoriu, Autoritatea Palestiniana va forma o entitate care va fi un exemplu de cooperare cu Israelul. In loc de aceasta ne-am trezit cu preluarea acestui teritoriu prin forta de catre organizatia terorista Hamas. Hamas a eliminat Autoritatea Palestiniana (n. red. - reprezentata de miscarea Fatah a fostului lider palestinian Yasser Arafat) din zona. De atunci s-au intensificat bombardamentele asupra localitatilor din sudul Israelului, atacurile fiind concentrate in special impotriva populatiei civile. Atacurile au avut loc cu rachete si grenade de mortiera si au provocat multe victime umane si pagube materiale.

Rachete si armament din Iran
De unde fac rost cei din Hamas de aceste rachete si de munitii, in general?
Majoritatea rachetelor si a armamentului si munitiei provine din Iran, tara care este in spatele acestei organizatii. Multi dintre luptatorii Hamas sunt instruiti chiar in Iran si Iranul este tara care finanteaza organizatia Hamas, Iranul le furnizeaza tehnologie, inclusiv rachete si parti componente ale echipamentelor folosite pentru lansarea rachetelor. Multe dintre piesele componente ale rachetelor au fost introduse prin contrabanda via Egipt in Fasia Gaza prin tunele sapate ilegal de catre membrii Hamas. Aceste actiuni de sapare a tunelelor sunt interzise prin acordurile semnate anterior de catre Israel si Autoritatea Palestiniana. Cat timp Autoritatea Palestiniana a detinut controlul Fasiei Gaza, noi am semnat cu ei o serie de acorduri prin care era interzisa introducerea prin contrabanda a armelor in regiune si reglementarea trecerii civililor din Fasia Gaza spre Israel si Egipt. Hamas a abolit toate aceste acorduri si a actionat impotriva acestor acorduri, spunand ca nu se supune acestor intelegeri si a refuzat sa accepte conditiile propuse de catre organismele internationale, inclusiv cele ale Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, format din SUA, Rusia, Uniunea Europeana si ONU, Tony Blair, fostul premier al Marii Britanii fiind actualul emisar in zona al Cvartetului. Hamas a respins toate conditiile inaintate de Cvartet, printre care se numara recunoasterea statului Israel, incetarea actiunilor teroriste si militare impotriva statului Israel si respectarea acordurilor deja existente semnate de Israel si Autoritatea Palestiniana, inainte ca Hamas sa ocupe prin forta Fasia Gaza. Hamas a spus “Nu” tuturor acestor conditii. Mai mult, ei au intensificat atacurile neprovocate impotriva Israelului si a cetatenilor israelieni, facand insuportabila viata a un milion de oameni care traiesc in sudul Israelului.

Românii trebuie sa sprijine Israelul
Opinia publica romana a aflat ca in Fasia Gaza sunt blocati si 55 de cetateni romani. Ce puteti spune despre aceasta situatie?
Sunt amenintati de armata israeliana? Va pot spune ca printre cei un milion de israelieni care traiesc in sudul Israelului sunt si zeci de mii de oameni de origine romana, multi care au cetatenie romana si israeliana. Prin indeplinirea obiectivelor operatiunii militare se va asigura o viata mai buna tuturor civililor din sudul Israelului sau Fasia Gaza, inclusiv pentru romanii care traiesc in Israel sau Gaza. Romanii ar trebui sa sprijine statul Israel, spre binele regiunii. Israelul este o democratie, la fel ca Romania, iar Romania este o tara speciala pentru noi, impartasim aceleasi valori, avem o mostenire culturala comuna, relatii economice speciale si o legatura etnica speciala. As vrea ca romanii sa fie constienti ca in aceasta parte a lumii exista o tara care respecta si militeaza pentru aceleasi valori ca si Romania. Hamas este considerata oficial de catre Uniunea Europeana si Statele Unite drept organizatie terorista.

Cum vedeti aceste negocieri pentru pace intre o organizatie terorista si diplomatii occidentali? Este utila, in conditiile in care Israelul a dat deja dovada de bunavointa?
Noi nu negociem cu ei. Dar s-a ajuns la o intelegere prin intermediul Egiptului, s-a ajuns la un armistitiu, acum aproximativ sase luni. Acest acord nu a insemnat automat recunoasterea acestei organizatii radicale. Chiar si asa, Hamas a incalcat si acest acord si a intensificat contrabanda cu armament si munitii prin tunelurile ilegale dintre Egipt si Fasia Gaza si a bombardat localitatile israeliene. Mai mult, a refuzat prelungirea acestui armistitiu, desi noi doream o extindere. Asa ca nu ne-a ramas alta optiune decat sa apelam la dreptul nostru de autoaparare pentru a asigura securitatea cetatenilor nostri.

Exista riscul de extindere a acestui conflict in Cisiordania sau in Liban?
Totul este posibil, dar noi trebuie sa exercitam misiunea noastra sa ne facem datoria de a asigura linistea si securitatea cetatenilor nostri. Am declansat aceasta operatiune militara impotriva acestei organizatii teroriste pentru a-i face sa realizeze ca ar fi bine sa inceteze aceste atacuri. Este in interesul lor de a opri aceste actiuni. A trebuit sa facem ceea ce orice stat suveran ar fi facut cand ii sunt atacati cetatenii. Si asta dupa lungi perioade de retinere, in care au fost date sanse demersurilor diplomatice. Scopul nostru este de a asigura siguranta cetatenilor nostri, iar aceasta liniste si securitate vor fi si in interesul locuitorilor din Fasia Gaza care sunt terorizati de Hamas. Ambele popoare vor beneficia de siguranta si liniste dupa ce vom indeplini scopul operatiunilor noastre.

Israelul nu vrea razboi cu Iranul
Credeti ca se poate extinde acest conflict regional pana la un razboi cu Iranul, de exemplu?
Ultimul lucru pe care il dorim este razboiul, noi nici macar nu am dorit sa declansam acest razboi impotriva Hamas, am avut foarte multa rabdare. Dar pana la urma trebuie sa te ridici si sa lupti.

Din punct de vedere politic, acest conflict influenteaza viata politica din Israel, in conditiile in care in februarie sunt programate alegeri pentru Knesset?
Nu vad nici o legatura cu viata politica si nu am ales noi momentul pentru declansarea operatiunii militare. Hamas este cel care si-a intensificat atacurile impotriva noastra, culminand cu atacurile cu rachete din 24 decembrie asupra localitatilor din sudul Israelului. Poporul israelian este unit in privinta acestei operatiuni pentru ca isi da seama ca lupta se da pentru casa lui… Pentru protejarea teritoriului nostru. Dar si zone ocupate de arabi care sunt cetateni ai Israelului, zone care au fost si ele lovite de rachetele Hamas. Si poate va veni vremea cand o viitoare administratie din Fasia Gaza se va concentra pe activitati constructive pentru palestinieni in loc sa provoace pagube Israelului. Priviti situatia din Cisiordania, zona controlata de Autoritatea Palestiniana: intreaga lume sufera de recesiune economica, dar exista un singur loc care inregistreaza un “boom” economic – Cisiordania. Asta pentru ca au ales sa fie pragmatici si au cazut de acord cu Israelul pentru aplicarea unei formule – doua state diferite pentru doua popoare diferite – pentru incetarea razboiului. Acestea sunt roadele pacii, spre deosebire de regimul de teroare al Hamas.

La ce va asteptati de la diplomatia romana si de la negocierile mediate de Uniunea Europeana?
Perceptia noastra este ca Romania, la fel ca intreaga Uniune Europeana si alte puteri ale lumii, va continua sa considere Hamas drept ceea ce este cu adevarat: o organizatie terorista fanatica, radicala si violenta si nu va recunoaste sub nici o forma aceasta organizatie feroce. Si ca va fi alaturi de statul Israel si va sprijini Israelul in lupta cu organizatiile teroriste. Sa fie alaturi de un stat democratic care este implicat intr-un razboi impotriva terorismului.

Ce asteptati de la viitoarea Administratie de la Casa Alba?
Continuarea relatiilor unice, continuarea sprijinului acordat Israelului.
Emil Neacsu

PS Si nu pot sa omit ca una din parasutele evacuate din Gaza, Alina, este o idioata penala, care isi merita toate bombele in cap...
Alina la N24: "De ce cadavrele soldaţilor români morţi în Afghanistan sunt aduse pe banii Statului şi cetăţenii români din Fâşie nu sunt repatriaţi tot pe banii Statului?". "Păcat că Hitler nu i-a omorât pe toţi.". "Hamas nu e o organizaţie teroristă, Hamas apără poporul, Ştefan cel Mare era terorist?". "Fetele românce din Gaza nu au acte, să renunţe Statul la birocraţie şi reguli şi să le scoată de acolo.". Si nu in ultimul rand, iata de ce a plecat parasuta penala Alina din Romania tocmai in Fasia Gaza: "Am plecat de aici de rău!".