Treceți la conținutul principal

Moldoveni din toate tarile, uniti-va!

Moldovenii riscă să dispară ca popor în 50 de ani, susţin cercetătorii

CHIŞINĂU (MEDIAFAX) - Numărul persoanelor de peste 65 de ani se va dubla în următoarele două decenii în Republica Moldova, procesul de îmbătrânire avansând într-un ritm fără precedent, au anunţat cercetători din cadrul ONU şi de la Academia de Ştiinţe a acestei ţări, citaţi de Deutsche Welle, în pagina electronică.

Reprezentanţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite şi membri ai Secţiei de Ştiinţe Medicale din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei au constatat ca principalul motiv al îmbătrânirii rapide a populaţiei este migraţia intensivă. Astfel, în scurt timp, fiecare a cincea persoană din Republica Moldova va depăşi vârsta de 60 de ani.

Potrivit academicianului Gheorghe Paladi, procesul de îmbătrânire a populaţiei din Republica Moldova a început după destrămarea URSS, când nivelul de sărăcie a crescut, ceea ce a dus la intensificarea procesului de migraţie. Foarte mulţi dintre cei plecaţi peste hotare sunt persoane tinere şi apte de muncă. Plecarea lor din ţară a condus la o scădere bruscă a natalităţii. Dacă în anul 1970, existau 21 de nou-născuţi la 1.000 de locuitori, în prezent cifra s-a redus la opt. Rata mortalităţii depăşeşte cu mult natalitatea, academicianul Paladi vorbind despre "pericolul dispariţiei moldovenilor ca popor" în aproximativ 50 de ani.

Cercetătorii susţin că populaţia în Republica Moldova va scădea dramatic începând cu 2015. Potrivit experţilor, în 2050 persoanele cu vârsta de peste 60 de ani vor constitui 35 la sută din populaţia Moldovei, faţă de 14 la sută cât reprezintă în prezent.

Un raport al Băncii Mondiale recomandă Guvernului implimentarea unor politici înţelepte, cum ar fi crearea unor locuri de muncă atractive pentru tineri, ajustarea pensiilor la nivelul inflaţiei, egalarea vârstei de pensionare pentru bărbaţi şi femei şi pensii sociale care să echivaleze cu un total de 10 la sută din Produsul Intern Brut.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Paris Hilton sucks

Prezentatoarea show-ului de dimineata de la MSNBC care n-a vrut sa citeasca stirea despre Paris Hilton se numeste Mika Brzezinski si este - ati ghicit - fiica lui Zbigniew Brzezinski. O vedeti pe vreo fufa de la noi facand asa ceva? Macar in semn de protest fata de stirile cu Bheeekali...

Presa din Ungaria: "Banca lui Vladimir Putin se mută la Budapesta". România, printre acţionarii IIB

email   print 0     Autor:  Emil Neacşu 21 Feb 2019 - 14:16 Mutare strategică a preşedintelui rus, Vladimir Putin. Potrivit site-ului  Index.hu ,  International Investment Bank  îşi mută sediul general de la Moscova la Budapesta. Potrivit site-ului Băncii, România este printre acţionarii săi. Parlamentul Ungariei a dezbătut acordul internaţional care stabileşte noul sediu al băncii, acord care conţine o serie de detalii alarmante. Propunerea legislativă pentru introducerea unui nou acord internaţional cu Rusia în sistemul legal ungar conţine o serie de detalii neobişnuite, care acordă o serie de drepturi suplimentare pentru International Investment Bank (IIB), care este succesorul legal al Comecon şi al băncii fostei organizaţii economice sovietice. Documentul prevede că mare parte din costurile băncii - inclusiv remobilarea, chiria şi securitatea - să fie plătite de contribuabilii maghiari.  Presa ungară a subliniat că acordul menţionează o

links

https://www.nationalgeographic.com/culture/topics/reference/dramatic-history-prorogation-british-parliament/ https://foreignpolicy.com/2019/08/29/shutting-down-parliament-is-worse-than-a-coup-its-a-mistake/ https://time.com/5654052/moldova-drinking-problem/