Moldoveni din toate tarile, uniti-va!

Moldovenii riscă să dispară ca popor în 50 de ani, susţin cercetătorii

CHIŞINĂU (MEDIAFAX) - Numărul persoanelor de peste 65 de ani se va dubla în următoarele două decenii în Republica Moldova, procesul de îmbătrânire avansând într-un ritm fără precedent, au anunţat cercetători din cadrul ONU şi de la Academia de Ştiinţe a acestei ţări, citaţi de Deutsche Welle, în pagina electronică.

Reprezentanţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite şi membri ai Secţiei de Ştiinţe Medicale din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei au constatat ca principalul motiv al îmbătrânirii rapide a populaţiei este migraţia intensivă. Astfel, în scurt timp, fiecare a cincea persoană din Republica Moldova va depăşi vârsta de 60 de ani.

Potrivit academicianului Gheorghe Paladi, procesul de îmbătrânire a populaţiei din Republica Moldova a început după destrămarea URSS, când nivelul de sărăcie a crescut, ceea ce a dus la intensificarea procesului de migraţie. Foarte mulţi dintre cei plecaţi peste hotare sunt persoane tinere şi apte de muncă. Plecarea lor din ţară a condus la o scădere bruscă a natalităţii. Dacă în anul 1970, existau 21 de nou-născuţi la 1.000 de locuitori, în prezent cifra s-a redus la opt. Rata mortalităţii depăşeşte cu mult natalitatea, academicianul Paladi vorbind despre "pericolul dispariţiei moldovenilor ca popor" în aproximativ 50 de ani.

Cercetătorii susţin că populaţia în Republica Moldova va scădea dramatic începând cu 2015. Potrivit experţilor, în 2050 persoanele cu vârsta de peste 60 de ani vor constitui 35 la sută din populaţia Moldovei, faţă de 14 la sută cât reprezintă în prezent.

Un raport al Băncii Mondiale recomandă Guvernului implimentarea unor politici înţelepte, cum ar fi crearea unor locuri de muncă atractive pentru tineri, ajustarea pensiilor la nivelul inflaţiei, egalarea vârstei de pensionare pentru bărbaţi şi femei şi pensii sociale care să echivaleze cu un total de 10 la sută din Produsul Intern Brut.