Romania, acuzata din nou de antisemitism

Autorul aduce aminte ca, recent, un cimitir evreiesc din Bucuresti a fost vandalizat, fiind distruse peste 200 de morminte, iar “punctul culminant” al comentariului este scaparea presedintelui Traian Basescu. La revenirea dintr-o vizita oficiala in Siria, in urma cu doua saptamani, presedintele Basescu a vorbit despre importanta Siriei in Orientul Mijlociu si a spus ca aceasta tara se invecineaza cu Irakul, Libanul si… Palestina. O afirmatie falsa chiar si in conditiile in care presedintele se gandea la Teritoriile Palestiniene, adica Fasia Gaza si Cisiordania, pentru ca nici unul dintre aceste zone nu are granita cu Siria.

“Oricine are nevoie de rememorari suplimentare despre cat de mult ii iubesc romanii pe evrei le poate gasi in recenta distrugere si profanare a circa 200 de morminte din marele cimitir din Bucuresti. Desi aproape ca nu mai sunt evrei in Romania (numarul lor este estimat la cateva mii, in afara evreilor care s-au dus acolo pentru afaceri), antisemitismul este viu si loveste”, scrie istoricul israelian in cotidianul “Ha’aretz”. “Mormintele care au fost distruse si profanate – o amintire a marii comunitati evreiesti, care numara 800.000 de persoane, dintre care jumatate a fost distrusa in Holocaust nu de catre germani, ci de aliatii fideli ai lui Hitler, romanii – nu le dau liniste unor romani. Nu este pentru prima data cand un astfel de lucru s-a intamplat in Romania, dar toata lumea tace din gura, de parca ar fi fost doar un accident. Radacinile antisemitismului romanesc sunt plantate adanc in solul tarii, care este imbibat de sange evreiesc. In aproape fiecare oras unde au trait evrei, acestia au fost tinta jafurilor si crimelor puse la cale de cetateni de rand, dar sprijinite de catre regim - inainte de cel de al Doilea Razboi Mondial si dupa aceea. Nu este de mirare ca istoricul Hannah Arendt a descris Romania ca fiind cea mai antisemita tara din lume”, spune Rozenberg.

Fantoma pogromului de la Iasi

“In dimineata zilei de 29 iunie 1941, 12.000 de evrei romani, care erau loiali, aproape fideli ai statului, au fost dusi pe strazile orasului Iasi, umiliti si infometati, catre sectia locala de politie, care a devenit abatorul lor. Guvernul a fost acela care a ordonat teribilul masacru, in care si familia mea a fost ucisa in momentul in care fortele de securitate au inceput sa traga din toate directiile. Asa ceva nu vom uita niciodata. Pana la finele celui de al Doilea Razboi Mondial, majoritatea evreilor romani care mai ramasesera au fost deportati sistematic si exterminati. Dupa razboi, multi dintre evreii care au supravietuit au preferat sa abandoneze Romania comunista si sa se mute in Israel, lasand in urma toate averile lor. Regimul comunist a facut un comert inspaimantator cu evrei, cerand mii de dolari pentru fiecare dintre ei. Dupa aceea au furat alti bani si alte proprietati de la evrei. Sub regimul comunist, istoria Holocaustului nu a fost predata in scolile din Romania. Doar in 2004, in urma presiunilor externe, istoria Holocaustului a fost introdusa in programa scolara”, spune istoricul evreu.

Atac violent la presedinte

Rozenberg nu se opreste aici cu acuzele violente si il ataca direct pe presedintele Traian Basescu din cauza unei gafe. “Dar daca cineva s-a gandit ca aceasta schimbare a avut loc in ultimii ani, daca cineva a sperat ca antisemitismul este practicat de badaranii care distrug si profaneaza morminte, atunci remarcile presedintelui Traian Basescu la o conferinta de presa pe aeroportul din Bucuresti la revenirea sa din Siria ne amintesc ca este o alta Romanie in afara de pastrama si vin – Romania antisemitismului. Siria, a spus Basescu, se invecineaza cu urmatoarele tari: Irak, Liban si Palestina. Se stie foarte bine ca presedintele Romaniei nu este bine educat, dar ca fost capitan de vas te puteai astepta la el sa stie cel putin un pic de geografie si istorie. I-a scapat ca nu exista o tara numita Palestina, ci o alta tara, mai mica, la granita cu Siria, o tara numita Israel? Este pacat ca Ministerul de Externe nu a fost capabil sa dea o replica rapida si taioasa acestor remarci. Nu este inca prea tarziu”, incheie comentariul sau Cellu Rozenberg.

Basescu nu a fost in Israel
Predecesorul lui Traian Basescu in functia de presedinte, Ion Iliescu, a fost si el tinta unui atac violent tot in ziarul “Ha’aretz” in 2003, cand a declarat intr-un interviu pentru aceasta publicatie ca in Romania nu a fost Holocaust. Iliescu a revenit ulterior asupra declaratiilor sale, iar intreg scandalul a fost musamalizat si Romania s-a angajat urgent sa comemoreze Ziua Holocaustului si sa se predea in scoli Istoria Holocaustului. Interesant este faptul ca presedintele Traian Basescu nu a fost, in cei patru ani de mandat de pana acum, niciodata in Israel. A fost insa premierul Calin Popescu Tariceanu la Ierusalim, pe 14-16 martie 2005, cand a participat la inaugurarea unei noi aripi a Memorialului Yad VaShem. In schimb, seful statului a fost in Siria, Libia, Afganistan, Irak, Iordania, Qatar sau Kuweit.Totusi, seful statului a fost declarat “Omul Anului” in Israel in 2005. Basescu a fost in ianuarie 2005 la Auschwitz, in Polonia, la ceremoniile de comemorare a Holocaustului, la implinirea a 60 de ani de eliberare a detinutilor din acest lagar nazist de concentrare. Acolo a avut si singura sa intrevedere cu presedintele Israelului de atunci, Moshe Katzav. La Auschwitz a fost unul dintre putinele momente in care presedintele Basescu a lacrimat in public (la cateva luni de la celebra scena cu «draga Stolo» din octombrie 2004). La finele saptamanii trecute insa, lui Traian Basescu i-au dat din nou lacrimile, intr-o emisiune la Radio Romania, cand a adus vorba de celebrul ordin al maresalului Ion Antonescu – “Romani, va ordon, treceti Prutul”. Un moment care l-ar enerva la culme pe Cellu Rozenberg, daca ar afla de el.

Palestina, mostenita de la… Ceausescu

Am incercat sa obtin un punct de vedere de la Administratia Prezidentiala fata de comentariul din presa israeliana, dar nu a fost posibil. Se pare ca “gafa” presedintelui cu “Palestina” nu este intamplatoare. Pe site-ul Administratiei Prezidentiale apar referiri la “Statul Palestina” (stat care nu exista si care, prin urmare, nu apare printre statele membre ale Organizatiei Natiunilor Unite). Astfel, pe 18 ianuarie 2006, presedintele Basescu l-a primit pe domnul Adli Sadeq, “ambasadorul agreat al Statului Palestina”, cu ocazia prezentarii scrisorilor de acreditare. Din nou, pe 21 martie 2008 este primit domnul Ahmah Abdul – Salam Hassan Majdalani, alt “ambasador agreat al Statului Palestina în România”, la prezentarea scrisorilor de acreditare. Cum de s-a ajuns in aceasta situatie? Am aflat de pe site-ul Ministerului de Externe. “La 16 noiembrie 1988, tara noastra a recunoscut Statul Palestina proclamat, cu o zi înainte, prin Declaratia de Independenta adoptata de parlamentul palestinian din exil. Pe aceasta baza, Reprezentanta Permanenta a Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei a fost transformata în Ambasada Statului Palestina (ianuarie 1989)”, se precizeaza pe site-ul MAE. Tot de acolo mai aflam ca, la 23 iunie 2008, presedintele României a semnat decretul privind înfiintarea Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah – Palestina. Pe de alta parte, desi Israelul isi are institutiile statului la Ierusalim, Romania nu recunoaste “Orasul Sfant” drept capitala a Israelului. “La 20 ianuarie 1950, capitala Statului Israel a fost transferata de la Tel Aviv la Ierusalim, iar în 1980, Parlamentul israelian a adoptat o lege prin care Ierusalimul reunit a fost proclamat “capitala unita si vesnica” a tarii. Institutiile centrale si ale administratiei de stat se afla în Ierusalimul de Vest. România, asemenea altor state, nu recunoaste transferarea capitalei la Ierusalim, mentinându-si misiunea diplomatica la Tel Aviv”, se precizeaza pe site-ul MAE.
Emil Neacsu