Treceți la conținutul principal

Rusia a cumparat Islanda...

Pe aeroportul din Reykjavik poate fi observată o scenă care l-ar 'teleporta' pe observator în Rusia anilor 1990: de turiştii străini se apropie localnici cu înfăţişare dubioasă şi întreabă cu jumătate de voce dacă aceştia nu doresc să vândă valută la un curs bun. Către băncile locale islandezii nu se mai adresează demult cu asemenea rugăminţi: rezervele valutare ale ţării sunt pe cale să fie epuizate. Toate speranţele sunt legate de Moscova, unde în aceste zile o delegaţie islandeză discută cu reprezentanţi ai autorităţilor ruse condiţiile în care Islanda ar putea primi creditul în valoare de 4 miliarde de euro, notează cotidianul rus Novâie Izvestia.

'De ce islandezii s-au adresat după ajutor Rusiei şi nu nouă?' - această întrebare îi chinuie acum pe liderii Suediei, Danemarcei şi Norvegiei. În cadrul numeroaselor conferinţe de presă organizate în ultimul timp, şefii de guvern şi miniştrii de finanţe ai celor trei ţări scandinave strâng doar din umeri: 'Aceasta a fost alegerea Islandei'.

Temeri în legătură cu intenţia Islandei de a se arunca în braţele 'ursului rus' exprimă politicieni şi analişti din toate cele trei scandinave, atenţionând că Islanda va fi nevoită să facă numeroase concesii politice în schimbul 'dărniciei' ruse. Cel mai tare este îngrijorată Norvegia. 'Trebuie să ajutăm Islanda, nu doar din spirit de solidaritate, ci şi din instinct de autoconservare. Oferind insulei credit, Rusia va obţine un aliat în probleme extrem de importante ce se referă la teritoriile nordice, la industria piscicolă şi la cea energetică', afirmă un deputat norvegian.

Parţial, aceste temeri sunt întemeiate. Încălzirea globală deschide posibilităţi nemaivăzute în nord, iar multe state se pregătesc deja pentru marea cursă arctică, o cursă pentru teritorii şi resurse. Islanda activează în numeroase organizaţii internaţionale care reglementează aspecte privind exploatarea regiunii arctice, iar vocea unui asemenea aliat este extrem de importantă pentru Rusia, subliniază Novâie Izvestia.

Prin urmare, ce a determinat Islanda să ceară ajutor Moscovei şi nu 'rudelor scandinave'? De ce nu a acceptat ea să treacă sub controlul Fondului Monetar Internaţional /FMI/? Experţii scandinavi enumeră mai multe cauze. Una dintre cauzele principale o constituie presiunea exercitată de influentul lobby piscicol din Islanda, care este îngrijorat de reducerea posibilităţilor pentru business. Islanda a purtat în mod periodic 'războaie piscicole' cu Norvegia şi cu Danemarca, iar dacă ar trece sub protectoratul FMI, Islanda ar fi nevoită să îndeplinească multe dintre cerinţele pe care înainte le ignora.

Până de curând, piscicultura asigura 10% din Produsul Intern Brut /PIB/ al Islandei, însă după prăbuşirea sistemului bancar, a cărui contribuţie la PIB era în urmă cu un an de 60%, pescuitul tradiţional va deveni pentru mulţi ani principala sursă de venit a islandezilor. Conştientizarea acestui lucru obligă guvernul islandez să se opună presiunilor celor mai mulţi concetăţeni panicaţi, care cer aderarea imediată la Uniunea Europeană /UE/. Aderarea la UE ar reduce în mod brusc cotele islandeze la pescuit şi tocmai de aceea apelurile Bruxellesului nu au deocamdată ecou la Reykjavik, notează în final cotidianul rus. (relatare rompres sau agerpres, cum vreti)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Paris Hilton sucks

Prezentatoarea show-ului de dimineata de la MSNBC care n-a vrut sa citeasca stirea despre Paris Hilton se numeste Mika Brzezinski si este - ati ghicit - fiica lui Zbigniew Brzezinski. O vedeti pe vreo fufa de la noi facand asa ceva? Macar in semn de protest fata de stirile cu Bheeekali...

Presa din Ungaria: "Banca lui Vladimir Putin se mută la Budapesta". România, printre acţionarii IIB

email   print 0     Autor:  Emil Neacşu 21 Feb 2019 - 14:16 Mutare strategică a preşedintelui rus, Vladimir Putin. Potrivit site-ului  Index.hu ,  International Investment Bank  îşi mută sediul general de la Moscova la Budapesta. Potrivit site-ului Băncii, România este printre acţionarii săi. Parlamentul Ungariei a dezbătut acordul internaţional care stabileşte noul sediu al băncii, acord care conţine o serie de detalii alarmante. Propunerea legislativă pentru introducerea unui nou acord internaţional cu Rusia în sistemul legal ungar conţine o serie de detalii neobişnuite, care acordă o serie de drepturi suplimentare pentru International Investment Bank (IIB), care este succesorul legal al Comecon şi al băncii fostei organizaţii economice sovietice. Documentul prevede că mare parte din costurile băncii - inclusiv remobilarea, chiria şi securitatea - să fie plătite de contribuabilii maghiari.  Presa ungară a subliniat că acordul menţionează o

links

https://www.nationalgeographic.com/culture/topics/reference/dramatic-history-prorogation-british-parliament/ https://foreignpolicy.com/2019/08/29/shutting-down-parliament-is-worse-than-a-coup-its-a-mistake/ https://time.com/5654052/moldova-drinking-problem/