Scandalul «Mailat», deturnat cu Păcală

Scandalul «Mailat», deturnat cu Pacala

La Roma a inceput, ieri, procesul lui Romulus Mailat, romanul care este acuzat ca a ucis-o pe 30 octombrie anul trecut pe italianca Giovanna Reggiani. Tot ieri, Ministerul de Externe de la Bucuresti a dat startul unei campanii de imbunatatire a imaginii Romaniei in Italia, campanie denumita „Piazza di Romania”. De asemenea, Guvernul roman, prin ministrul turismului, Ovidiu Silaghi, a demarat alta campanie de imagine in „Cizma” – „Incantat de cunostinta”, aparent fara nici o legatura cu scandalul Mailat.

Faptul ca toate aceste trei evenimente coincid este o pura intamplare, daca este sa ii asculti pe oficialii de la Bucuresti. Am cerut mai multe amanunte referitoare la „Piazza di Romania”, a Ministerului de Externe, de la directorul de comunicare din MAE, Oana Marinescu, fost purtator de cuvant al Guvernului pe vremea cand se lansa „celebra” campanie „Fabulospirit”. De data aceasta s-a renuntat la sarmale si mamaliguta si s-a mers pe alte „produse” de promovare a valorilor romanesti – Teatrul Tandarica prezinta spectacolul „Pacala” in italiana si trupa „Sistem” va demonstra calitatile muzicii romanesti.

Sute de mii de euro pe spectacole si demonstratii
„Este o campanie care merge pe parte de eveniment, si nu pe cea de presa. Dorim sa promovam diversi romani care s-au integrat in comunitatea italiana”, a declarat pentru „Gardianul“, directorul Oana Marinescu. De exemplu, se organizeaza o serata aniversara pentru coregraful Gheorghe Iancu, cu titlul „30 de ani de dans in Italia”, care cuprinde o expozitie de fotografie, spectacol de dans, o conferinta despre scoala romaneasca de balet. Gheorghe Iancu va primi o finantare din partea Romaniei pentru a-si duce proiectele la bun sfarsit. Daca tot a venit vorba de bani, sa precizam despre ce sume sunt puse in joc in cadrul acestei campanii. „Este o premiera, s-a realizat un parteneriat public-privat, avem sponsori companii romane si straine”, a declarat Oana Marinescu, coordonatorul acestui proiect. In comunicatul oficial din partea Ministerului de Externe se precizeaza: „implementarea acestui proiect a fost posibila datorita colaborarii cu succes dintre sectorul guvernamental si cel neguvernamental. Guvernul a alocat de la bugetul de stat 350.000 de euro pentru campania «Piazza di Romania», iar Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii si al Turismului au finantat o parte din evenimente cu aproximativ 100.000 de euro. Restul finantarii a fost asigurat din sponsorizari si donatii”.

Ce cuprinde programul manifestarilor
„Aceasta campanie a fost conceputa inca din luna aprilie”, a spus Oana Marinescu, directorul din MAE, precizand ca proiectul se desfasoara de acum pana la finele lunii noiembrie si ca nu se suprapune cu o alta initiativa de imagine a Guvernului roman, axata pe publicitate in Italia – „Incantat de cunostinta - Romania, piacere di conoscerti”. Evenimentele debuteaza duminica, la Torino, unde vor fi demonstratii ale unor mestesuguri romanesti – olarit, incondeiat de oua, prelucrarea lanii, tesaturi la razboi, sculptarea lemnului, prepararea unor produse traditionale. Vor fi spectacole ale teatrului de papusi „Tandarica” – spectacolul „Pacala” in limba italiana, spectacol al teatrului „Masca” al deputatului PNL de Botosani Mihai Malaimare, concert al „Alexandru Balanescu Quartet”, concert al trupei „Sistem”, spectacol folcloric al ansamblului „Siamo di nouve insieme” – format din etnici italieni din Romania si din romani, si spectacole de fanfara.

Alti bani, alta distractie, alta campanie
Saptamana aceasta a debutat in presa italiana o alta campanie de imbunatatire a imaginii Romaniei in Italia, finantata de catre guvernul de la Bucuresti. Mesajul campaniei este „Incantat de cunostinta - Romania, piacere di conoscerti” „Pentru a intelege un popor trebuie sa-i cunosti oamenii. Aceasta le spune Guvernul roman italienilor in campania de publicitate menita sa demonstreze ca romanii nu sunt doar cei care ajung in paginile de infractiuni ale ziarelor”, scrie presa din Italia. „Romania, piacere di conoscerti” prevede evenimente, materiale publicitare in presa scrisa si la televiziuni si deschiderea unui site de internet. La lansarea proiectului in Italia a fost prezent ministrul turismului, Ovidiu Silaghi, dar si Oana Marinescu. Potrivit statisticilor, romanii reprezinta un sfert dintre strainii din Italia, fiind aproape un milion. Peste 70% dintre acestia au un nivel mediu de educatie, iar activitatea lor asigura 2,26 miliarde de euro din PIB-ul Italiei.

Nici o legatura cu procesul lui Romulus Mailat
Am intrebat-o pe Oana Marinescu daca programul manifestarilor nu risca sa fie „umbrit” de un alt eveniment care a marcat opinia publica italiana - procesul lui Romulus Mailat. „Nu exista nici o legatura intre campania Piazza di Romania si procesul lui Mailat, noi pregatim aceasta campanie din aprilie. Nu este nici o problema ca incepe acest proces, nu poate sa aiba nici un efect asupra campaniei”, a afirmat Oana Marinescu. Procesul lui Mailat a inceput, ieri dimineata, in prezenta judecatorilor celei de a III-a Curti cu jurati de la Roma. Tommaso Pietrocarlo, avocatul sotului victimei Giovanna Reggiani, ofiterul de marina Giovanni Gumiero, a spus ca acesta nu va fi prezent in sala pentru ca „nu doreste sa-si exteriorizeze suferinta”. Mailat, care este acuzat de omucidere voluntara, violenta sexuala si jaf, a fost prezent ieri in sala de judecata. El mai este acuzat si de calomnie pentru ca a incercat sa il prezinte drept complice pe fiul femeii care a fost martora la agresiune si care pana la urma l-a dat pe mana politiei. Giovanna Reggiani, in varsta de 47 de ani, a fost agresata la iesirea din gara, la periferia Romei, iar corpul sau a fost abandonat intr-un sant.
Emil Neacsu