Rusia e gata sa dea o lectie si Ucrainei. Occidentul ar vrea sa pedepseasca Moscova, dar nu prea stie cum

Rusia e gata sa dea o lectie si Ucrainei. Occidentul ar vrea sa pedepseasca Moscova, dar nu prea stie cum

Vizita presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, la Moscova si Tbilisi a avut drept rezultat incheierea unui acord de pace acceptat si de Rusia, si de Georgia. Presedintele rus, Dimitri Medvedev, a ordonat trupelor sa inceteze operatiunile militare, dar a precizat ca armata va ramåne pe pozitii in Osetia, pentru a preveni o reluare a confruntarilor. Planul de pace al Uniunii Europene, prin care Rusia si Georgia accepta sa-si retraga trupele pe pozitiile initiale, a fost deja pus sub semnul intrebarii ieri, cånd corespondentul BBC in Gori, Georgia, a vazut coloane de tancuri rusesti in miscare.

Potrivit BBC, tancurile rusesti patruleaza in Gori, oras grav afectat de bombardamentele din cele sase zile de razboi. Ziaristii englezi aflati in acest oras georgian au declarat ca rusii au instalat doua puncte de control la marginea localitatii. Autoritatile de la Tbilisi s-au grabit sa afirme ca aceste manevre ale rusilor contravin acordului de pace stabilit marti noapte. Civilii georgieni care s-au refugiat din Gori sustin ca au fost jefuti de catre soldatii osetini, sub amenintarea armelor. Potrivit unor date neconfirmate oficial, in urma conflictului din Georgia sunt aproape 100.000 de refugiati, din Georgia si din Osetia de Sud. Intre timp, ministrii de externe ai Uniunii Europene s-au adunat la Bruxelles pentru a conveni asupra unui mesaj referitor la situatia din Caucaz. Situatia este complicata si unitatea reprezentantilor Uniunii Europene este pusa greu la incercare. Italia a fost prima care s-a opus, prin seful diplomatiei de la Roma, Franco Frattini, formarii unei “coalitii” anti-Rusia, iar ministrul belgian de externe a declarat si el ca este impotriva infiintarii unui front antirus.

Pedeapsa sau dojeneala?
Statele Unite si aliatii sai cauta modalitati sa pedepseasca Rusia pentru “corectia” aplicata Georgiei, au spus analistii politici occidentali. Una dintre masuri ar fi excluderea Rusiei din grupul celor mai puternice state industrializate, G8, dar nu este clar daca europenii, dependenti de resursele energetice ale Rusiei, sunt gata sa treaca la astfel de represalii. Primul semn ca americanii se detaseaza de “prietenii” de la Moscova a fost anularea unor manevre militare comune pe care ar fi trebuit sa le desfasoare armatele din SUA si Rusia. Deocamdata, apreciaza analistii, occidentalii se pot limita doar la a recurge la gesturi simbolice impotriva Rusiei, gesturi care nu ar putea afecta foarte tare Moscova. Saptamana viitoare, SUA au convocat o reuniune speciala a ministrilor de externe din tarile NATO, pentru a analiza conflictul din Caucaz. “Ideea este sa le aratam rusilor ca nu este o chestiune obisnuita (n. red., atacarea Georgiei)”, a declarat un diplomat american, sub protectia anonimatului. Dar pana si americanii se limiteaza doar la gesturi simbolice, cum ar fi boicotarea unei reuniuni Rusia-NATO, la care oricum Moscova a anuntat ca nu participa. O alta varianta este retragerea invitatiei adresate Rusiei in mai 2007 de a adera la Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), grup format in mare parte din democratii europene consolidate.

Represaliile Moscovei
Rusia a admonestat Belarusul, marti, pentru ca a asistat pasiv la conflictul din Georgia si nu si-a exprimat solidaritatea cu Moscova, critica aceasta, trecuta de multi cu vederea, fiind un prim semnal ca la Kremlin se pregatesc noi scumpiri la petrol si gaze. Belarusul este un client principal al Rusiei si a fost sanctionat si in trecut prin scumpirea gazelor. Acum, dupa ce a umilit Georgia, Rusia pare sa fi pus ochii pe Ucraina, pentru solidaritatea aratata de presedintele Viktor Iuscenko fata de liderul gruzin Mihail Saakasvili. Iuscenko s-a deplasat marti la Tbilisi, alaturi de presedintele Poloniei si presedintii celor trei state baltice, Estonia, Lituania si Letonia, pentru a-si exprima solidaritatea cu greu-incercatul Saakasvili. O reuniune care nu a fost privita cu ochi buni de Medvedev si mai ales de Putin. “Autoritatile de la Moscova se vor folosi de orice prilej pentru a reaminti Ucrainei de pierderile pe care le poate suferi prin alierea sa cu NATO”, a declarat un expert bancar britanic din capitala ucraineana Kiev. Statele Unite au luat sub protectia lor Georgia si Ucraina inca din 2003, cand la Tbilisi a izbucnit prima revolutie “portocalie”, urmata in 2004 de cea de la Kiev. Atat Georgia, cat si Ucraina au incercat sa adere la NATO, dar demersul lor a fost oprit la summitul de la Bucuresti din acest an.
“Georgia va fi mult mai atenta la actiunile sale in viitor si mult mai putin increzatoare in relatiile sale cu Statele Unite”, sustin analistii politici americani.

Controlori europeni in Caucaz
Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, a evocat posibilitatea detasarii de “controlori” europeni in Georgia pentru a contribui la mentinerea pacii, respingand insa ideea unei „forte“ europene. Presedintele Saakasvili a cerut in mai multe randuri inlocuirea trupelor rusesti de mentinere a pacii din Osetia cu soldati europeni, insa Inaltul reprezentat pentru Politica Externa si Securitate al UE, Javier Solana, a respins aceasta idee. „Dumneavoastra o numiti forta de pace, eu nu o voi numi astfel“, a declarat Kouchner. “Cred ca rusii vor accepta termenii controlori, observatori, mediatori europeni“, a adaugat el.

Petrolul din Kazahstan ocoleste Georgia
Premierul kazah Karim Masimov a ordonat suspendarea transporturilor de petrol prin portul georgian Batumi, de la Marea Neagra, ca urmare a conflictului armat dintre Georgia si Rusia, relateaza NewsIn. “Vom livra mai mult pe piata interna”, a declarat Masimov. Batumi, care are o capacitate de 10 milioane de tone pe an, respectiv 200.000 de barili/zi, este un port relativ mic, din punctul de vedere al capacitatii de furnizare pe pietele internationale, potrivit NewsIn. Compania petroliera de stat kazaha KazMunaiGaz, actionarul majoritar al grupului Rompetrol, a devenit, in februarie 2008, singurul actionar al terminalului petrolier din portul Batumi, dupa ce a cumparat pachete de actiuni de la partenerii sai. Rompetrol miza, de altfel, pe portul georgian pentru aprovizionare, in cadrul unor proiecte comune cu KazMunaiGaz. In februarie, dupa finalizarea achizitiei terminalului de la Batumi de catre firma kazaha, Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, declara ca proiectele comune “s-ar putea referi fie la livrarea de petrol prin porturile Batumi si Constanta, fie la constructia unei conducte de gaz prin Marea Neagra”. Compania energetica de stat Socar din Azerbaidjan anuntase, de asemenea, la sfarsitul saptamanii trecute ca a suspendat livrarile de petrol si de produse petroliere rafinate prin Batumi si prin alt port georgian, Kulevi, care are o capacitate cat jumatate din cea din Batumi.

Bush trimite trupe in Georgia
Statele Unite vor trimite trupe in Georgia, sub forma unei misiuni de asistenta umanitara, potrivit unei declaratii a presedintelui George W. Bush. Presedintele american a spus ca avioanele militare americane vor livra produsele umanitare in Georgia, actiune care va aduce trupele americane, fie ele si in misiune “pacifista”, in coasta Rusiei. Bush a declarat ca o trimite la Tbilisi pe Condolezza Rice, pentru a arata solidaritatea Statelor Unite cu Georgia. In prealabil, secretarul de stat al SUA se va deplasa la Paris pentru convorbiri cu presedintele francez Nicolas Sarkozy. Pe un ton aparent calm, Bush a spus ca este ingrijorat de informatiile potrivit carora tancurile rusesti avanseaza spre capitala Georgiei, Tbilisi. “Rusia trebuie sa-si tina cuvantul si sa actioneze in sensul incetarii crizei cu Georgia”, a spus liderul de la Casa Alba. “Statele Unite ale Americii sunt alaturi de guvernul democratic ales al Georgiei. Insistam ca suveranitatea si integritatea teritoriala a Georgiei sa fie respectate”, a subliniat Bush. “Ne asteptam ca Rusia sa dea asigurari ca toate liniile de comunicatii si transport, inclusiv aeroporturi, porturi, sosele si spatiu aerian, vor ramane deschise pentru trimiterea ajutorului umanitar”, a precizat Bush. “Statele Unite se asteapta ca Rusia sa inceteze toate actiunile militare din Georgia si sa-si retraga fortele care au intrat in ultimele zile in aceasta tara”, a spus Bush.
Rusia a negat ca ar fi trimis trupe spre Tbilisi, iar chiar autoritatile georgiene au recunoscut ca blidatele rusesti nu se indreapta spre capitala. “Un convoi de tancuri ruse a parasit Gori, dar nu se indreapta catre Tbilisi”, a declarat viceministrul georgian Eka Zguladze. Uniunea Europeana este dispusa sa se implice in Georgia, prin trimiterea de personal care sa supravegheze aplicarea planului de pace, dar o decizie in acest sens va fi luata abia in septembrie.

Ambasada Rusiei, cu ochii pe presa romana
“Mass-media occidentale si o parte a celor romanesti au atribuit in mod deliberat partii ruse atrocitati comise de fortele georgiene in Osetia de Sud”, sustine ambasada Rusiei la Bucuresti, potrivit Mediafax. “Majoritatea covarsitoare a oamenilor nu cunosc atrocitatile comise de fortele georgiene in Osetia de Sud, acestea fiind in mod deliberat atribuite partii ruse de catre mijloacele de informare occidentale si de catre o parte a celor din Romania”, afirma reprezentantii ambasadei ruse.
Emil Neacsu